Denník N

Fyzioterapeut vysvetľuje zranenie Vlhovej: Bude sa učiť znova chodiť a na koleno už musí myslieť celú kariéru

Foto - TASR/Martin Baumann
Foto – TASR/Martin Baumann

Pre Petru Vlhovú sa po páde v Jasnej skončila sezóna, má roztrhnuté väzy v kolene.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už keď Petru Vlhovú zdravotníci po páde v obrovskom slalome v Jasnej odnášali na saniach a následne vrtuľníkom, dalo sa tušiť, že jej zranenie si bude vyžadovať dlhšiu liečbu.

Kto sleduje lyžovanie častejšie, tak vie, že pády, pri ktorých musí zasahovať vrtuľník, väčšinou znamenajú dlhé pauzy a často aj koniec sezóny.

Viac ako päť hodín po pretekoch prišiel pred novinárov tréner Mauro Pini, ktorý oznámil, že pre Vlhovú sa sezóna končí. Pri páde v Jasnej si roztrhla väz v kolene, diagnózu pomenoval anglickým názvom torn ligament.

„Znamená to, že jeden z jej väzov bol pretrhnutý – to môže znamenať úplné prerušenie kontinuity väzu. Väzy sú pevné pásy tkaniva, ktoré spájajú kosti v kĺboch. Sú to pasívne stabilizátory; to znamená, že ich nevieme napnúť tak ako napríklad svaly,“ vysvetľuje fyzioterapeut futbalistov Slovana Bratislava Ľudovít Nemec.

Je to pomerne časté zranenie u lyžiarov. Veronika Zuzulová preň v roku 2018 takmer nestihla olympiádu v Pchjongčchangu. Išla cestou modernej liečby a na preteky sa prvýkrát postavila už po štyroch mesiacoch.

Vlhová je však iný prípad. Netlačí ju čas pred blížiacou sa olympiádou. V decembri si podobné zranenie, hoci pravdepodobne väčšieho rozsahu, privodil kandidát na zisk veľkého krištáľového glóbusu Marco Schwarz.

Mikaela Shiffrinová si v roku 2015 roztrhla väzy v kolene iba čiastočne, a mala teda trochu iné zranenie ako Vlhová. V prípade Američanky trvala absencia dva mesiace, keďže nepotrebovala operáciu.

Začiatok sezóny by mohla stihnúť

Pokiaľ má však Vlhová väzy roztrhnuté úplne, liečba bude zrejme trvať dlhšie. „Úplné zotavenie môže trvať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Športová veda

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie