Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rekordní export a nová výroba. České zbrojaře brzdí jen financování

Zatímco většina tuzemských firem v minulých letech řešila zvyšující se ceny energií a s tím související potíže s exportem, vývoz českých zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu trhal rekordy. Loni zbrojaři zopakovali úspěch z roku 2022 a opět vyvezli zboží v hodnotě kolem třiceti miliard korun, odhaduje prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Přitom velkou část exportu představovala nová výroba.

Kopřivnický areál společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) ze strojírenského holdingu Czechoslovak Group. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kvůli válce na Ukrajině se z více než poloviny na vývozu v roce 2022 podílela munice, v předchozích letech její podíl činil kolem patnácti procent. Přibližně 45 procent zbrojního materiálu předloni směřovalo na Ukrajinu.

Dlouhodobě se české zbraně nejčastěji vyvážejí do EU a dalších evropských zemí, do USA, jihovýchodní Asie, na Blízký východ a do několika afrických zemí. Zbrojařské firmy umějí vyrobit vše od nábojů přes radary, drony až po cvičná proudová letadla. Co do objemu Česko nemůže konkurovat velkým západním hráčům, co do technické náročnosti však české podniky obranného průmyslu patří do první desítky na světě. V desetimilionovém Česku se navíc formují dvě až tři silné skupiny globálního charakteru.

Jednou z nich je skupina Colt CZ, která koncem loňského roku oznámila akvizici tradičního českého výrobce malorážové munice Sellier & Bellot. Koupila ji zhruba za 15 miliard korun od brazilské skupiny CBC Global Ammunition. Firma vyváží svoji produkci do více než devadesáti zemí světa. Počet prodaných zbraní Colt CZ Group činil za rok 2022 bezmála 700 tisíc kusů. Od počátku války se skupina podílí na materiální pomoci Ukrajině, jejíž část tvořily také dary ve formě palných zbraní a dalšího materiálu ukrajinským ozbrojeným silám.

Další významná společnost Omnipol působí ve více než šedesáti zemích světa, kam dodala přes devět tisíc letounů. „Jako exportně orientovaný průmysl si na nedostatek poptávky ve světě stěžovat nemůžeme,“ říká Jiří Podpěra, prezident Omnipolu.Mezi nejvýznamnější výrobce a poskytovatele modernizací a servisu v oblasti obrany a bezpečnosti v Česku patří státní podnik VOP CZ. Má například kontrakt s ukrajinským podnikem Ukroboronprom na opravu tanků T-64, k ostatním z důvodu bezpečnosti nemůže sdělovat podrobnosti.

Bankám zbraně nevoní

Jedním z problémů, který tuzemské zbrojovky trápí, je přístup nadnárodních bank, na který si asociace stěžovala už před válkou na Ukrajině. „Zprvu se jednalo o odpírání dostupnosti bankovních instrumentů nezbytných pro zahraniční obchod, později došlo na odmítání běžných transakcí, a nakonec i na rušení bankovních účtů. Objevila se i praxe, že malé a střední podniky v oblasti podnikání s vojenským a bezpečnostním materiálem byly plošně odmítány bankami jako žadatelé o otevření nových účtů, a to přestože vlastnily všechna potřebná povolení a koncese k podnikání v této oblasti,“ píše se v interním materiálu asociace.

Vyskytly se i případy, kdy firma dostala od státu licenci k vývozu vojenského materiálu, a banky přesto odmítly transakci uskutečnit. Jiné banky zase zpochybňovaly teritoria vývozu navzdory kladnému stanovisku ministerstva zahraničních věcí. Podle prezidenta asociace Hynka podobný přístup přetrvával i v posledních dvou letech a negativně ovlivnil několik dodávek vojenské pomoci na Ukrajinu.

Oslovené banky se ohánějí interními předpisy, případně argumentují, že u zbrojních zakázek musí vždy zjišťovat, jaká je koncová země, do níž materiál směřuje. „Pokud se jedná o EU, financujeme tyto zakázky v zásadě bez omezení. Jedná-li se o zbrojní zakázky například na Ukrajinu, posuzujeme je individuálně, aby se námi financovaný materiál neocitl v rukou ruské armády nebo aby neskončil u jiných teroristických skupin,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Komerční banka uvádí, že sektorových politik má několik. „Obecně lze firmy ze zbrojařského průmyslu financovat, ale za splnění jasně daných podmínek. Nefinancujeme některé typy zbraní, nefinancujeme vývoz do určitých zemí,“ uvedla mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.Asociace v interním dokumentu píše, že centrála Société Générale v Paříži (Komerční banku vlastní francouzská skupina Société Générale, pozn. red.) posuzuje každý obchod individuálně, což trvá i několik týdnů, přičemž předem požaduje platnou vývozní licenci.

Pro řadu bank je zbrojní průmysl fuj, říká šéf Asociace zbrojařů Jiří Hynek

Mluvčí Unicredit Petr Plocek potvrdil, že „vzhledem k interním pravidlům a etickému kodexu má banka limitované možnosti financování zbrojařského či obranného průmyslu“.ČSOB se podle zkušeností zbrojařů až donedávna řídila zákazem činnosti v oblasti vojenského materiálu a odmítala zakládat nové účty firmám, které měly v popisu tuto činnost.

„V posledních měsících intenzivně diskutujeme a přehodnocujeme svůj postoj k obrannému průmyslu zaměřenému na armádu, policii a další obranné složky a předpokládáme větší zapojení v tomto směru. V této chvíli již pracujeme na několika projektech v této oblasti,“ říká mluvčí Michaela Průchová.

V případě Raiffeisenbank stojí v interní zprávě asociace stručná poznámka: Zákaz činnosti v oblasti vojenského materiálu. K zaslaným otázkám mluvčí banky uvedla, že „v souladu s Compliance pravidly je musí ponechat bez odpovědi“.

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Prevence jako u zubaře. Na co dát pozor při péči o zrak a výběru nových brýlí

20. května 2024

Advertorial Zatímco potřebu preventivních prohlídek u zubaře či obvodního lékaře lidé obecně chápou,...

Elektrokamiony ujedou půlku toho, co je potřeba, kilometr stojí o 10 korun víc

20. května 2024

Premium Nedostatečný dojezd a vyšší náklady jsou hlavními problémy, které vyplynuly z minimálně ročního...

Nejvíc lidí sedí v kancelářích v úterý. Pátek už je malá sobota, říká analýza

20. května 2024

V pražských kancelářích je nejvytíženějším dnem úterý. Skoro to vypadá, jako by lidé svůj pracovní...

Se zavedením sektorové daně souhlasí 70 procent lidí, ukázal průzkum

19. května 2024  19:03

Se zavedením sektorové daně v Česku by souhlasilo 70 procent dospělých. Čtvrtina lidí je proti....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...