iPhone má na trhu smartphonů dominantní postavení a za rok 2023 vygeneroval rekordní prodeje

I když celkový prodej smartphonů nadále celosvětově klesal, předpokládá se, že prémiové modely, jako je iPhone 15 Pro, dosáhly nového rekordu s 6% meziročním růstem. Celosvětově prodeje smartphonů již několik let klesají, ačkoli iPhone 15 tomuto trendu odporuje – a podíl Applu na trhu nadále roste. Čísla Counterpoint Research za rok 2023, včetně předběžných odhadů pro 4. čtvrtletí, však ukazují jiný obrázek pro takzvaný prémiový trh.

Loňský rok zaznamenal větší růst než ten předminulý

„Tržby na globálním trhu prémiových chytrých telefonů (velkoobchodní cena 600 USD) pravděpodobně v roce 2023 vzrostou o 6 % a dosáhnou nového rekordu,“ uvádí výzkumná firma v prohlášení. “Prémiový segment pravděpodobně zachytí v roce 2023 téměř jednu čtvrtinu celosvětového prodeje smartphonů a 60 % tržeb.”

Přestože společnost Counterpoint uvádí globální růst, uvádí, že nový rekord, který se vytváří, je konkrétně v Číně, Indii, Latinské Americe a na Středním východě a v Africe. Z nich je Indie údajně nejrychleji rostoucím prémiovým trhem na světě.

Counterpoint, který popisuje iPhone jako „nesporného lídra na prémiovém trhu“, také uvádí, že podíl Applu na trhu v posledním roce klesl. Samsung získal se svým S23 a jeho skládacími telefony, zatímco Huawei zažil „vzkříšení v Číně“.

“Na trhu chytrých telefonů došlo k posunu ve vzorcích spotřebitelských nákupů,” řekl senior analytik společnosti Counterpoint Varun Mishra. “Vzhledem k důležitosti smartphonu jsou spotřebitelé ochotni utratit více, aby získali vysoce kvalitní zařízení, které mohou používat delší dobu.”

„Vlastnictví nejnovějších a největších vlajkových lodí se také stalo symbolem statusu pro mnoho spotřebitelů, zejména na rozvíjejících se trzích, kde přeskakují přímo ze středního cenového pásma do prémiového pásma,“ pokračuje Mishra. “Dále se tato zařízení stávají stále dostupnější díky sezónám promo akcí a možnostem financování.”

Navzdory tomu Counterpoint také uvádí, že „je to ultraprémiový segment“, který táhne růst. Konkrétně smartphony, které stojí 1 000 USD nebo více, „zachytily více než jednu třetinu celkových prémiových prodejů na trhu v roce 2023“.

6% růst prémiových smartphonů kontrastuje s předchozím rokem 2022, který zaznamenal pouze 1% nárůst .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Předchozí článek

Apple a Google se blíží zavedení finálního standardu proti zneužití Bluetooth trackeru

Následující článek

Podle analytika bude přední kamera iPhonu 17 upgradovaná na 24MP

Související články