5 hollywoodských jmen, která jsou ve skutečnosti pseudonymy

25.01.2024

Není žádným tajemstvím, že pokud chcete v Hollywoodu prorazit, potřebujete k tomu mít opravdu zvučné jméno. Se jménem jako Franta Vomáčka se vám nejspíš nabídky na role v kasovních trhácích jen tak nepohrnou. I proto se řada filmových hvězd na začátku své kariéry rozhodla, že půjde svému štěstí trochu naproti, a i když to možná naštve jejich příbuzné, změní svou image od základu.

Řada těch největších hvězd na to šla přes změnu svého jména a mnohé z nich tak už nebudete znát jinak než pod jejich uměleckým pseudonymem. Možná vás ani nenapadlo, že se takhle následující hvězdy vlastně možná vůbec nejmenují. Schválně nám napište do komentářů, u kolika z následujících hvězd vás zjištění jejich rodného jména překvapilo.

Norma Jean Mortenson

Dnešní článek odstartujeme u sexsymbolu padesátých a šedesátých let minulého století. Její vliv na filmový průmysl byl tak obrovský, že jej pociťujeme dodnes, víc než šedesát let po hereččině smrti. A kdože byla tahle bájná femme fatale, která si dokázala okolo svého prstu obmotat i ty největší hollywoodské pohlaváry? Prostá dívenka jménem Norma Jean Mortenson.

Znalci filmové historie už jistě vědí, ale těm, kterým rodné jméno této dámy nic nepoví, určitě pomůže pár faktů z jejího života. Její hollywoodská kariéra se rozjela v roce 1950, byla herečkou i zpěvačkou a kolem svého prstu si obmotala i samotného prezidenta Kennedyho. Její život však skončil tragicky 5. srpna 1962, a dokonce se spekulovalo o tom, že si svůj život vzala sama.

Ve 36 letech nás navždy opustila hvězda filmů jako Někdo to rád horké, Páni mají radši blondýnky nebo Mustangové – Marilyn Monroe, která se narodila jako Norma Jean Mortenson.

Eric Marlon Bishop

Dokážete uhodnout, který muž se na začátku své filmové kariéry zbavil svého původního jména Eric Marlon Bishop a za své přijal něco úplně jiného? Možná vás pobaví i příběh, jak ke svému stále využívanému jménu poprvé přišel. Tenhle talentovaný rodák z Texasu ještě před vstupem do Hollywoodu začínal (jako spousta jeho kolegů) u stand-upových vystoupení.

Se jménem Eric Marlon Bishop měl ale velké obtíže, aby se vůbec uplatnil. Podle svých slov si totiž všiml, že se na tato vystoupení hlásila třeba tisícovka mužů a jen tři ženy, a ty pokaždé dostaly prostor pro jejich vystoupení. Rozhodl se proto, že se zbaví svého rodného jména a vyzkouší něco, co je víc „unisex“, tedy jméno, u kterého na první dobrou nepoznáte, jestli patří muži, nebo ženě.

A takhle se hvězda filmů jako Baby Driver, Ray nebo Collateral dostala ke svému mnohem známějšímu jménu – Jamie Foxx (56).

Neta-Lee Hershlag

Zatímco předchozí jména byla pro někoho možná překvapivá, ale mnozí z nás je už slyšeli, následující jméno vás s největší pravděpodobností překvapí všechny. Schválně. Víte, která herečka se narodila se jménem Neta-Lee Hershlag? Jak jste asi poznali, jde o hebrejské jméno, kterého se rodiče malé Nety-Lee zbavili hned v roce 1984, kdy dorazili do USA.

Tehdy byly malé Netě-Lee pouhé tři roky a na svůj první velký snímek si počkala už jen dalších deset let. Už ve svých třinácti si totiž zahrála jednu z hlavních dvou rolí v krimi thrilleru Luca Bessona (64), a to po boku samotného Jeana Rena (75). Její filmová kariéra pak jen vzkvétala a zahrála si v jedné z nejslavnějších sci-fi ság, komiksových filmech i nervydrásajících dramatech, a je dokonce držitelkou Oscara za svůj výkon ve filmu z roku 2010.

Indicií už jsme vám poskytli dostatek, a předpokládáme, že jste podle Leona, Star Wars nebo Černé labuti talentovanou Natalie Portman (42) poznali už dávno.

Joaquin Phoenix – Joaquin Bottom

U následujícího jména vám asi dojde, kterému herci patří, ale příběh jeho přejmenování je natolik bizarní, že jsme ho v dnešním článku zkrátka nemohli vynechat. Začneme jeho rodným příjmením. To zní totiž Bottom, což je v angličtině buď „spodek“, ale v některých kontextech je to relativně nevinný název pro „zadek“.

Křestní jméno má tenhle další oscarový herec tak ikonické, že ho před vámi budeme ještě chviličku tajit, ale přesuneme se k důvodu, proč se jeho rodiče rozhodli přejmenovat. Bottomovi byli totiž součástí jednoho amerického náboženského kultu, a když bylo mladému chlapci teprve pár let, podařilo se jim se kult opustit a začít nový život.

Obrazně by se dalo tvrdit, že povstali z popela, podobně jako bájný pták fénix. I proto se rozhodli pro tohle mytologické jméno a vám už je určitě nad slunce jasné, že je následujícím hercem sám Commodus, Johnny Cash nebo Joker v jedné osobě – Joaquin Phoenix (49).

Olivia Wilde – Olivia Cockburn

I poslední jméno dnešního seznamu jsme vybrali, protože nám je mentálně dvanáct. Začneme ale vážně. Následující herečka si své současné příjmení zvolila podle slavného britského dramatika, básníka a prozaika, který žil v druhé polovině 19. století. Tentokrát vás nebudeme napínat, a prozradíme, že jde o Olivii Wilde (39), kterou můžete znát z Dr. House, Rivalů či Kovbojů a vetřelců.

Mnohem zábavnější (tedy alespoň podle nás) je její původní jméno, které by se dalo volně přeložit do češtiny jako „spálené mužské přirození“. Se jménem jako Olivia Cockburn by se jí nejspíš angažmá ve filmovém průmyslu sehnat podařilo, ale nejspíš by šlo o jiný žánr, než jaký je zvyklá. Obzvlášť, když je sama považována za sexsymbol své doby.

(tod)

Fandím
5 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Natalie Portman, Joaquin Phoenix, Olivia Wilde, Marilyn Monroe

Filmy:
Černá labuť, Gladiátor, Někdo to rád horké, Collateral

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Celebrity, Sexy herečky, sexy herečky fotky, slavné herečky, známé herečky, pseudonymy, rodná jména, jména herců, skutečná jména
TOPlist