Hlavní obsah

PayPal s pompou slíbil využití umělé inteligence. Trh ale nepřesvědčil

Foto: Nuttapong punna, Shutterstock.com

zatím není obrázek

Reklama

Společnost PayPal oznámila zapojení umělé inteligence do svých produktů, podle trhu však trochu pozdě, a její akcie tak klesly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když PayPal v roce 1998 začínal, on-line platby se teprve pořádně rozjížděly, a firma tak byla jedním z průkopníků. O čtvrtstoletí později, kdy i maturanti na plese vybírají příspěvky přes QR kódy, to spíše vypadá, že se firma snaží naskočit do stále zrychlujícího vlaku.

Firma z kalifornského San José představila tento týden šest inovací, od kterých si slibuje, že s pomocí AI přinesou „revoluci“ do on-line obchodů, ve kterých propojuje 400 milionů zákazníků s 35 miliony obchodníků na celém světě.

„PayPal má misi revolucionizovat obchod, globálně, a dnes otevíráme novou kapitolu,“ řekl při představování novinek šéf firmy Alex Chriss. Ten stojí v čele PayPal teprve od loňského září a toto je jeho první zásadní vystoupení v nové roli.

Firma chce letos nabídnout například kompletně přebudované vypořádání transakcí, které má celý proces platby výrazně urychlit. V čele tohoto procesu stojí funkce Fastlane, která umožní uzavřít obchod jedním kliknutím. Vedle toho Smart Receipts („chytré účtenky“) obchodníkům umožní přesněji cílit nabídku zákazníkům podle jejich dosavadních nákupů.

Společnost věří, že díky těmto krokům navýší svůj podíl na globálních on-line transakcích. Jejich objem by měl letos podle odhadů serveru Insider Inteligence stoupnout meziročně o 9,4 procenta na 6,3 bilionu dolarů (143 bilionů korun). Tento objem by měl zároveň představovat jednu pětinu globálního maloobchodu. Samotný PayPal vykázal za rok 2022 zprostředkované transakce za 1,36 bilionu dolarů.

PayPal svým oznámením nicméně trh příliš nenadchl a jeho akcie ve čtvrtek klesly o 3,7 procenta na 60,71 dolaru. To je pětina oproti vrcholu z července roku 2021, kdy se akcie krátce podívaly nad úroveň 300 dolarů. Se současnou tržní kapitalizací zhruba 65 miliard dolarů se PayPal pohybuje kolem 120. místa mezi americkými firmami neboli o stovku míst níž než v „covidovém“ létě 2021.

„Výsledek těch inovací… je slibný a měl by zlepšit zážitek (z užívání) pro zákazníky i prodejce,“ uvedl analytik Andrew Horte z poradenské firmy BTIG v komentáři citovaném agenturou Reuters. „Nedomníváme se ovšem, že se na to investoři budou dívat jako na průlomovou novou informaci, spíše to pro ně jsou iniciativy, na kterých by firma podle jejich očekávání už přeci měla pracovat.“

Akcie PayPal ztratily od loňského ledna více než 22 procent, zatímco technologický index Nasdaq loni vyskočil o 43 procent.

Reklama

Doporučované