Je ti pořád zima? Víme, jak se zahřát!

Zima nás má pevně v hrsti. Ale nezoufej, poradíme, jak se vypořádat s tím, aby nám pořád nebyla taková zima. Bez obav, nemusíš se nutit do zimního spánku, i když by to vlastně bylo dost lákavé. Namísto toho ti přinášíme tipy, jak statečně čelit zimním výzvám.

Když se na tebe řítí mráz, vítr a sněžení, buď připravená! Jak na to?

divka_zima_snih

Chceš-li se zahřát a zbavit se studených rukou a nohou, zkuste tyto tipy:

Vrstvení oblečení: Místo jednoho tlustého svetru zkus vrstvit oblečení. To totiž vytvoří izolační vrstvy a udrží teplo blízko těla. Takže nějaký topík, na to tričko a teprve na to svetr nebo mikinu. Klidně se nerozpakuj vzít si na to třeba džísku a pak bundu. Vrstvení je trendy.

Teplé nápoje: Horký čaj, kakao nebo bylinkový čaj tě pomohou zahřát se zevnitř. A navíc jsou skvělé na povzbuzení nálady! Tak si pořiď třeba termohrnek, ať máš teploutekutinu pořád k dispozici.

Teplé ponožky a rukavice: Pořiď si kvalitní teplé ponožky a rukavice. Jsou klíčové pro udržení tepla na nohou a rukou. Říká se hlavně klid a nohy v teple, takže ponožky třeba s merinem to jistí.

Pohyb a cvičení: Aktivita zvyšuje krevní oběh a zahřeje tělo. Zkuste krátké cvičení nebo jemné protahování. Když jsi paralyzovaný mrazem, zaběhni si padesátku, rozproudí to krev a bude teploučko.

Teplý sprchový zážitek: Po návratu z venku si dopřej teplou sprchu. Pomůže ti to rozehřát se a zrelaxovat.

Ohřevné polštáře nebo láhve s teplou vodou: Když se ani doma v teple nemůžeš zahřát, vsaď na pomůcky pro starší. Polož si ohřívaný polštář nebo láhev s teplou vodou (ideálně termofor) do postele. Budeš koukat, jak to funguje.

Masáže: Masíruj si ruce a nohy. Tím se zlepší cirkulace a pomůže to zahřát chladné končetiny.

Pečuj o sebe: Mráz vysušuje, a tak je potřeba tělu pomoct, aby nebylo jako suchárek. Dvakrát denně si maž krémem obličej a minimálně jednou denně také tělo. Dopřeješ mu vlhu nebudeš šupinatět. Mimochodem, nezapomínej na pitný režim. Nezapomínej na péči o rty, balzám na rty nos pořád při sobě a mazej několikrát za den. A pamatuj, když ti zmrznou rty, neolizuj je jazykem, to ještě víc vysuší!

Tak co, už je tepleji?

Nika
foto: freestocks, Unsplash

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *