TOP 5 válečných filmů, které neukazují násilí

29.01.2024

Válečné filmy jsou plné akce, násilí a vypjatých situací, ve kterých je linie mezi životem a smrtí neuvěřitelně tenká. Nemusí to ale tak být. Existuje totiž celá řada fantastických filmů, které se odehrávají během některé z válek, které v divácích budí kýžené emoce i bez toho, aby jim ukázaly jediné mrtvé tělo.

Přesně na takové filmy se zaměříme v dnešním článku, kde vám představíme pětici opravdu skvělých válečných filmů, které se nespoléhají na krev a zbraně. Napětí dokáží budovat i bez zobrazování smrti a v mnoha případech je jejich snaha mnohem úspěšnější než u „tradičních“ válečných filmů.

Oppenheimer

Christopher Nolan (53) vytvořil v Oppenheimerovi unikátní pohled na válečné dění, který se zaměřuje na psychologické a etické aspekty vývoje atomové bomby, nikoli na její následky. Cillian Murphy (47) v roli Roberta Oppenheimera předvádí hloubku a komplexnost postavy, což je v Nolanových filmech obvyklé.

Vynikající výkony navíc předvádí i vedlejší herci, což dokazuje i Zlatý Globus, který získal Robert Downey Jr. (58) za své zpracování role admirála Strausse, který se snaží svého kolegu očernit před americkým lidem. Nolan zde vykresluje příběh s důrazem na morální dilemata, která doprovázela vývoj zbraní hromadného ničení, a dává divákům prostor pro vlastní úvahy o historických a současných etických otázkách.

Kód Enigmy

Morten Tyldum (56) v Kódu Enigmy představuje Alan Turinga v podání Benedicta Cumberbatche (47) jako geniálního, ale nepochopeného vědce. Film je zajímavý tím, že se soustředí na duševní souboje, špionáž a intelektuální výzvy místo bojových scén. Představuje Turinga nejen jako vědce, ale také jako člověka bojujícího se společenskými předsudky.

Film vede skrz Turingovy pozoruhodné úspěchy v prolomení nacistického kódu Enigma, propletené tragickým osobním příběhem jeho pronásledování kvůli homosexualitě a končí až u jeho sebevraždy. Kód Enigmy ukazuje nejen nespravedlnost, kterou lidé trestají ty nejchytřejší členy společnosti, ale zároveň zobrazuje mnoho povah válečného snažení.

Filmaři totiž často zapomínají, že je spousta důležitých bitev vedena mimo první linie.

Nejtemnější hodina

Joe Wright (51) ve filmu Nejtemnější hodina ukazuje, že vůdci a politici mohou ve válce sehrát stejně důležitou roli jako vojáci na frontě. Gary Oldman (65) jako Winston Churchill představuje charismatického a složitého státníka, který čelí nejen vnějším nepřátelům, ale i vnitropolitickým bojům. Film ukazuje, že válka je nejen o bojových akcích, ale také o rozhodování, strategii a morální síle.

Opravdu není divu, že si Oldman za svůj výkon odnesl zlatou sošku za nejlepší výkon v roli legendárního britského státníka. Neméně důležité jsou však pro příběh filmu výpovědi jeho manželky a jeho sekretářky, které v Churchillově životě sehrály obě velmi důležité role.

Most přes řeku Kwai

David Lean ve svém filmu Most přes řeku Kwai vyprávěl příběh britských válečných zajatců v  japonském zajateckém táboře během druhé světové války. Regiment plukovníka Nicholsona má za úkol vystavět klíčový železniční most, které by Japoncům umožnil propojit celé území od Singapuru až po Barmu. Vojáci jsou svému veliteli naprosto loajální, a proto s nimi má jejich věznitel Saito zaděláno na pořádný malér.

Tahle filmová klasika ukazuje morální dilemata vojáků, aniž by musel zobrazovat explicitní násilí. Film se zaměřuje hlavně na psychologický konflikt a test lidské vůle a ukazuje, jak může válečná situace ovlivnit jedince. Příběh je zároveň komentářem k lidské pýše a ironii válečných úsilí.

Velký útěk

I poslední snímek dnešního seznamu se odehrává v zajateckém táboře, tentokrát je to však na území Německa, nikoliv Japonska. Velký útěk Johna Sturgese je příkladem toho, jak může film o válečných zajatcích být zároveň napínavý a inspirovat bez zobrazení násilí.

Film se soustředí na lidského ducha, spolupráci a odhodlání, a nabízí pohled na válku, který je více o strategii a odvaze než o samotném boji. Přestože se jedná o válečný film, jeho hlavní příběh je o vůli přežít a o inteligenci v náročných situacích.

(tod)

Fandím
5 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Christopher Nolan, Cillian Murphy, Benedict Cumberbatch, Gary Oldman

Filmy:
Most přes řeku Kwai, Velký útěk

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Steve McQueen film, válečné filmy, nové válečné filmy, Kód Enigmy, Christopher Nolan fiilmy, historické válečné filmy
TOPlist