Китай і світ цього тижня: падіння гіганта нерухомості та соціальні потрясіння

Китайський розробник Evergrande йде на ліквідацію, і світ чекає на реакцію Китаю.

«Too big to fail» з китайськими особливостями

Суд Гонконгу в понеділок ліквідував найбільшого у світі забудовника, китайську компанію Evergrande. Так він відреагував на нездатність компанії подати план реструктуризації, оскільки вона тривалий час не виконувала свої фінансові зобов’язання перед іноземними кредиторами. Evergrande став символом кризи на китайському ринку нерухомості. Це результат поєднання непосильної заборгованості та жорсткішого державного регулювання, що призвело до скорочення обсягів кредитування та падіння цін на нерухомість. Вся проблема ускладнюється тим, що на сектор нерухомості припадає близько чверті ВВП країни і більше половини інвестованого багатства китайців.

Невизначеність щодо процесу ліквідації та загроза можливості завершити житлові проекти для сотень тисяч людей, які вже заплатили за них, викликають занепокоєння щодо ширших соціально-економічних наслідків у Китаї та поза його межами. Хоча готовність судів материкового Китаю виконати рішення суду Гонконгу та співпрацювати з ліквідатором щодо продажу активів для покриття зовнішніх зобов’язань залишається під питанням. Вони складають менше 10% загального боргу в понад 300 мільярдів доларів. Тому весь процес може затягнутися на місяці або роки. У будь-якому випадку, китайське керівництво має вирішити дилему: виручати Evergrande та інші проблемні підприємства чи дозволити їм зазнати краху та ризикувати втратою довіри іноземних інвесторів разом із соціальними потрясіннями в їхній країні.

Джерела:

Reuters: China Evergrande ordered to liquidate in landmark moment for crisis-hit sector

Newsweek: China Braces for Social Unrest After Evergrande Collapse: Report

21Jingji: 恒大肖恩回应中国恒大被颁令清盘 多位专家解读

Новий голова Законодавчого суду та завершення коаліційних переговорів

На січневих парламентських виборах у Тайвані Гоміньдан  отримав 52 місця, а Демократична прогресивна партія (ДПП) — 51 місце. Таким чином, очікувалося, що 8-місна Народна партія Тайваню (TPP) схилить терези, сформувавши коаліцію з однією з цих двох традиційно конкуруючих партій. Однак ТПП відхилила коаліцію і натомість запропонувала власного кандидата на посаду голови Законодавчого суду. Однак у розкладі сил 11-го терміну повноважень Законодавчого суду це означає фактичну підтримку Гоміньдану.

Так, на вчорашніх виборах голови Законодавчого суду переміг кандидат від Гоміньдану, військовий і колишній мер Гаосюна Хань Гою. Він набрав 54 голоси, незначно перемігши Чжоу Сікуна від чинного ДПП, набравши 51 голос. Після свого обрання новий голова Законодавчого суду подякував своєму попереднику з опозиційної партії за його заслуги перед демократією Тайваню.

Джерела:

Focus Taiwan: KMT’s Han Kuo-yu elected Legislative speaker, backed by 2 independents

CNA: 韓國瑜當選新任立法院長 游錫堃連任失利請辭立委

RTI: TPP offers own candidate for speaker, all but ensuring KMT speakership

ETtoday: 2/1 立法院長選舉投開票現場|韓國瑜 游錫堃 黃珊珊

Прагнення до співпраці

Цього тижня міністр закордонних справ Китаю Ван Ї зустрівся у м. Бангкок з радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном, щоб продовжити пошук спільних позицій між двома супердержавами з питань безпеки. Вони проводили свою останню зустріч у листопаді минулого року під час візиту Сі Цзіньпіна до США, яка тоді була кульмінаційною точкою в цих зусиллях з деескалації напружених американо-китайських відносин.

Плодом листопадового саміту також стало перше засідання китайсько-американської робочої групи з вирішення кризи з фентанілом. США заявили, що знадобляться «набагато більше дій», але високо оцінили «відновлену прихильність Китаю до співпраці» та конкретні кроки проти компаній, які займаються контрабандою хімікатів для виробництва ліків. Однак варто не забувати, що КНР несе значну відповідальність за цю кризу. Водночас цей жест можна розглядати як легкий крок Китаю для покращення своєї репутації в американському боці.

Джерела:

Reuters: US says fentanyl talks with China ‘meaningful’ but more needs to be done-official

The White House: Readout of National Security Advisor Jake Sullivan’s Meeting with Chinese Communist Party Politburo Member, Director of the Office of the Foreign Affairs Commission, and Foreign Minister Wang Yi

MoFA: 王毅同美国总统国家安全事务助理沙利文举行会晤

США і Тайвань проти занадто політично обізнаного китайського ШІ (штучного інтелекту)

Якщо в одних сферах США і КНР відновлюють співпрацю, то в інших триває запекла боротьба. У понеділок адміністрація Байдена оприлюднила проект заходів, які вимагають від американських компаній розслідувати, чи використовують іноземні організації їхні центри обробки даних для навчання свого штучного інтелекту. Це вже черговий крок нинішнього уряду США, щоб уповільнити розвиток китайського штучного інтелекту. Це неприємна і не зовсім успішна спроба – американські компанії, такі як Nvidia, часто обходять ці обмеження, тоді як китайська сторона мотивована обмеженнями докладати більше зусиль у власному розвитку.

І він досить буйний. За останні шість місяців китайська влада схвалила понад 40 моделей штучного інтелекту для загального використання, а чат-бот Baidu Ernie повідомив про понад 100 мільйонів користувачів у грудні, незважаючи на те, що, наприклад, просте запитання про лідерство Китаю може призвести до того, щоб негайно припинити розмову. З літа минулого року, згідно з китайським положенням, його зміст має відповідати «основним цінностям соціалізму». Вони побоюються впливу таких політично різких китайських технологій і на Тайвані. Влада там оголосила, що до 2026 року хоче інвестувати понад 550 мільйонів доларів у створення власних великих мовних моделей, які відповідатимуть цінностям цієї країни.

Джерела:

Reuters: Eying China, US proposes ‘know your customer’ cloud computing requirements

Bloomberg: Taiwan Builds Own AI Language Model to Counter China’s Influence

Sinopsis: Jak vycvičit umělou inteligenci