Jak se jí kaki?

ovoce-kaki

Kaki, známé též jako churma, je exotické ovoce, které svou oranžovou barvou a dýňovou strukturou dužiny láká k ochutnání. Původem je z Asie a dnes už je možné si na něm pochutnat po celém světě.

Jak poznat, že je kaki zralé?

Zralost kaki poznáte jednoduše podle tlaku prstů – měkká dužina (avšak ne příliš měkká) naznačuje, že je dužina uvnitř zralá a sladká.

Proč jíst kaki?

Konzumace kaki podporuje léčbu jater a ledvin, posiluje metabolismus, imunitu a kosti. Pro těhotné ženy je toto ovoce ideálním doplňkem stravy díky obsahu vitaminu A, který napomáhá zdravému vývoji dítěte.

Jak jíst kaki?

Jednoduše. Oloupat slupku a podobně jako jablko sníst.

Pozor, kaki obsahuje pecku. Ta se nachází uvnitř plodu, a při konzumaci je důležité ji odstranit.

Slupka kaki není jedlá a může být hořká. Nejlepší je ovocné kaki oloupat podobně jako jablko a konzumovat pouze měkkou dužinu uvnitř.

Oblíbené jsou kaki saláty a marmelády, zejména ve Francii. V asijských kuchyních se suší, podobně jako datle či fíky. Také se využívá často používá v teplé formě jako omáčka (podobně jako z manga).

foto: unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>