Denník N

Kráľ Karol III. má rakovinu. Oznámil to moderne, aby podporil aj iných pacientov

Britský panovník Karol III. pri prepustení z nemocnice koncom januára. Foto - TASR/AP
Britský panovník Karol III. pri prepustení z nemocnice koncom januára. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po vyše roku na britskom tróne sa kráľ Karol III. mohol tešiť rastúcej popularite. Svoje verejné vystúpenia však bude musieť na istý čas zrušiť.

V pondelok Buckinghamský palác oznámil, že mu diagnostikovali rakovinu. Nezverejnili, o ktorý typ rakoviny ide, podľa vyhlásenia paláca však 75-ročný panovník nemá rakovinu prostaty.

Zdravotné problémy

Karol III. minulý týždeň absolvoval zákrok v súvislosti so zväčšenou prostatou. Keď ho prepustili z nemocnice, objavil sa na verejnosti po boku kráľovnej manželky Camilly. Usmieval sa a mával davu priaznivcov.

„Posolstvo, ktoré chcel Buckinghamský palác odovzdať, bolo zrejmé – panovník je silný a bude si plniť svoje povinnosti napriek zdravotným problémom,“ píše denník Guardian.

Bolo to v čase, keď z nemocnice prepustili aj Catherine, princeznú z Walesu, ktorá na tej istej klinike absolvovala operáciu brucha.

Britské média načas prestali špekulovať o zdraví panovníka a iných členoch kráľovskej rodiny. Trvalo to však len niekoľko dní, kým Buckinghamský palác v pondelok večer zverejnil správu o kráľovom zdravotnom stave.

„Počas zákroku týkajúceho sa zväčšenej prostaty, ktorý kráľ nedávno podstúpil, vyšla najavo iná, nesúvisiaca komplikácia. Následné diagnostické testy potvrdili formu rakoviny,“ uviedol palác.

Kráľova choroba podľa britských denníkov vyvoláva pochybnosti, či možno

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie