Mimoriadna situácia pod Strečnom: Geologický prieskum potvrdil obavy, na cestu môžu spadnúť aj 150 cm skaly

Pravidelné zdržania, kolóny, padajúce skaly a nehody nie sú pre šoférov v úseku pod Strečnom ničím výnimočným. Vodiči tam často zažívajú „masaker“, v zápche niekedy trčia aj dve hodiny. Opakujúce sa problémy sa však vyhrocujú. Teraz tam vyhlásili mimoriadnu situáciu.

09.02.2024 10:00 , aktualizované: 13:03
debata (54)
Cesta pod Strečnom
Video
Zdroj: TV Pravda

Okresný úrad v Žiline vyhlásil dnes ráno mimoriadnu situáciu v súvislosti s pádom skál pri Strečne. Dôvodom sú výsledky geologického prieskumu, ktorý dala Žilina pohotovostne vykonať v strede tohto týždňa po tom, ako sa na vozovku v noci zosypalo niekoľko balvanov. Ako uvádza ta3, nad frekventovanou cestou sa nachádza množstvo uvoľnených hornín, ktoré presahujú aj 150 cm.

Najväčšie ohrozenie sa podľa geológov týka úseku o veľkosti 300 X 300 metrov. Nad celou touto oblasťou je totiž mnoho skál „na spadnutie.“ Kritickým faktorom bude v najbližších týždňoch počasie, keďže vysoké zrážky môžu premočiť terén a spôsobiť zosuvy. Nedostatočné sú aj aktuálne dynamické bariéry, siete totiž všetko zachytiť nedokážu.

V pondelok 12. februára preto zasadne krízový štáb, ktorý musí prijať konkrétne opatrenia.

Zničená krajnica od skál pod Strečnom.
Kolóny sú na problémovom úseku častým javom.
+8Zničená krajnica od skál pod Strečnom.

Geológovia v teréne

„Udalosť vo veci odštiepenia a následného pádu skaly na vozovku si vyžiadala realizáciu okamžitého inžiniersko-geologického prieskumu dotknutého územia a statické posúdenie stability,“ uviedol Kamil Ruman, prednosta Okresného úradu v Žiline. „Budeme v prvom rade realizovať všetky záchranné práce k tomu, aby sme zabezpečili ochranu zdravia a života ľudí," dodal. Úplnému uzatvoreniu cesty by sa chceli podľa jeho slov vyhnúť. Koľko bude riešenie situácie trvať, povedať nevedel. Vyhlásením mimoriadnej situácie sa však podľa neho podarí skrátiť čas minimálne o tri mesiace. Vodičov požiadal o toleranciu a dodržiavanie dopravného značenia.

Slovenská správa ciest (SSC) pripomína, že úsek pod Strečnom je mimoriadne náročným terénom. „Vykonávame opatrenia, aby bola premávka čo najbezpečnejšia a najplynulejšia,“ tvrdí jej hovorkyňa Jana Lukáčová. „Na ceste je inštalované príslušné dopravné značenie a aj znížená rýchlosť. Je vykonávaný 24-hodinový monitoring problematického úseku," doplnila.

„Z brál, ktoré cestu obklopujú, sa vplyvom meniacich sa poveternostných podmienok a vzniknutej erózie môžu uvoľňovať skaly, ktoré zvyčajne končia v záchytných zariadeniach popri ceste. Tie pravidelne čistíme a venujeme im mimoriadnu pozornosť,“ zhodnotila Lukáčová. Kamene, ktoré v stredu na ceste skomplikovali dopravu, vraj v krátkom čase odstránili. „Zároveň SSC operatívne opravila poškodenú vozovku. Vzhľadom na hustotu dopravy však vzniklo pre vodičov zdržanie,“ poznamenala hovorkyňa.

Pokračovala, že v súčasnosti je v spomínanom, asi kilometrovom, úseku znížená rýchlosť a umiestnené dopravné značenie. „Na zasadnutí krízového štábu bolo dohodnuté, že SSC dá okamžite vykonať geologickú obhliadku. Jej výsledky budú podkladom pre ďalšie rokovanie o nutných krokoch na zvýšenie bezpečnosti cesty,“ vysvetlila.

Pod neustálou kontrolou

Dopravný analytik Jozef Drahovský tiež skonštatoval, že daný úsek je nebezpečný kvôli svahu, z ktorého padajú skaly. „Hoci tam už v minulosti dali zábrany a zároveň to vyčistili od ďalších kameňov, ktoré by tam mohli potenciálne padnúť, vplyvom prostredia – chladu a tepla, sa uvoľnili ďalšie skaly. Ak to chce niekto ako tak bezpečne udržať, údržbu na tom svahu musí robiť stále,“ povedal.

Je podľa analytika vôbec bezpečné prechádzať týmto úsekom? „Doprava sama o sebe je vždy riziko. Môže do vás hocikto naraziť, alebo spadnúť zhora nejaký predmet. Určite by som to neriešil zákazom jazdy cez daný úsek,“ hovorí. Pripomenul, že riešením by bol tunel Višňové. „Žiaľ, ten bol nešťastne zazmluvnený s rôznymi organizáciami – naťahovalo sa to a stále je v nedohľadne,“ podotkol.

Lodno, obecný úrad Čítajte aj Po jazde „pod parou“ starostka opustila úrad. Mnohí miestni to nechápu, nikdy ju opitú nevideli

Drahovský je presvedčený, že v dotknutej lokalite je potrebné zaplatiť špeciálnych horolezcov, ktorí sa o to budú trvale starať. „Pričom každý mesiac, najmä po zime, prejdú celý ten svah a potenciálne hroziace veci dajú dole. Je to najlacnejší a relatívne efektívny spôsob,“ mieni.

Na dlhodobo známe riziká pre motoristov pod Strečnom poukazuje aj dopravný analytik Dalibor Trebichalský. „Čelíme tu intenzitám dopravy a zápcham, ako aj nebezpečenstvu zosuvov, ktoré predstavujú problém nielen pre cestnú, ale aj železničnú dopravu,“ hovorí. Zdôraznil, že materiálne škody na vozidlách, ako sú napríklad pokrčené plechy, je možné napraviť, aj keď ich oprava vyžaduje určitú námahu. Verí, že SSC spolu s dopravným inšpektorátom vyvíjajú maximálne úsilie pri prijímaní opatrení na zvýšenie bezpečnosti spomínaného ťahu.

zväčšiť Dopravný analytik Dalibor Trebichalský. Foto: archív Dalibor Trebichalský
Dalibor Trebichalský, dopravný analytik Dopravný analytik Dalibor Trebichalský.

„Zásadný význam by malo spustenie diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala do prevádzky, ktoré by výrazne prispelo k odľahčeniu cesty prvej triedy,“ pokračoval analytik. „To by kompetentným umožnilo implementovať rozsiahlejšie a predovšetkým trvalé riešenia na prevenciu zosuvov ohrozujúcich motoristov,“ mieni.

Trebichalský predpokladá, že cesta a svahy pod Strečnom sú pod neustálou kontrolou. „Môžu nastať situácie, keď sa menšie skaly uvoľnia a spadnú na vozovku, no pokiaľ ostáva otvorená, nemala by predstavovať hrozbu pre bezpečnosť motoristov,“ povedal. Objasnil, že ak odborník na statiku identifikuje významné riziko, je nevyhnutné, aby prevádzkovateľ cestu okamžite uzavrel. Ak by bola zistená akákoľvek hrozba, správca má povinnosť urobiť to.

zväčšiť Kuriér Jozef Zurek jazdí na trase Martin –... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Jozef Zurek, kuriér Kuriér Jozef Zurek jazdí na trase Martin – Žilina denne. „Je to masaker,“ hovorí.

Kolízie či zničené autá od zrútených kameňov sú pod Strečnom pomerne častým javom. Len počas jedného dňa tam teraz došlo k dvom nepríjemným incidentom. Na popadané skaly na ceste 1/18, v smere od Žiliny do Martina, ktoré v stredu ráno vodičom skomplikovali jazdu, upozornila polícia s tým, že eviduje dve poškodené vozidlá. Ťažké kamene zničili aj krajnicu vozovky. Našťastie, k zraneniu osôb nedošlo. Na úseku ale vzniklo takmer hodinové zdržanie, premávku riadili policajti. Keďže cesta bola poškodená, dopravným značením tam dočasne znížili rýchlosť v obidvoch smeroch.

Plynulosť premávky sa v dotknutom úseku neskôr opäť spomalila. Po deviatej večer tam hlásili nehodu štyroch kamiónov a jedného osobného auta. Vodič poľského nákladiaka nezvládol pravotočivú zákrutu v smere do Martina a dostal šmyk. Následne prešiel s návesom do protismeru, kde narazil do protiidúcej jazdnej súpravy ďalšieho kamióna.

„Zrážkou sa uvoľnil náklad, v dôsledku čoho došlo k ďalšiemu stretu návesu s osobným vozidlom Mini Cooper a s ďalším nákladným autom,“ priblížila žilinská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková. „Vodiči sa na mieste podrobili dychovým skúškam s negatívnym výsledkom. Dvaja utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali lekárske ošetrenie. Cesta bola na nevyhnutne potrebný čas úplne uzavretá,“ doplnila Šefčíková.

Vo štvrtok už bola situácia pod Strečnom pokojná – premávka plynulá, bez kolón. Kuriér Jozef Zurek, ktorého sme stretli na odpočívadle pod hradom, jazdí touto trasou denne. „Z Martina chodievam do Žiliny v rôznych časoch, no kým nebude dokončený tunel Višňové, vždy to tu bude ťažké. Včera tu bol strašný masaker, keď som sa večer vracal domov,“ povedal.

Najdlhšie čakal v kolóne dve hodiny. „To je dosť dlho,“ podotkol vážne kuriér. Z padajúcich skál má síce obavy, no inak je vraj odvážny. „Dávam si pozor, ja tadiaľto rýchlo nejazdím. Snažím sa byť opatrný a dúfam, že nič mi na auto nespadne,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno #Žilinský kraj