Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež jmenoval Josefa Nuzíka novým olomouckým arcibiskupem

  12:35aktualizováno  16:55
Olomouckým arcibiskupem jmenoval papež František sedmapadesátiletého biskupa Josefa Nuzíka, administrátora olomoucké arcidiecéze. V katedrále svatého Václava v Olomouci to dnes oznámil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Do úřadu bude Nuzík uveden v sobotu 13. dubna.

Kandidáta na olomouckého arcibiskupa hledal mezi osobnostmi apoštolský nuncius se svými spolupracovníky, výsledky konzultací předával do Vatikánu. Celý proces byl až dosud vázán mlčenlivostí.

V prvních slovech po jmenování biskup Nuzík vyjádřil poděkování za důvěru, kterou novým úřadem dostává.

„Děkuji i vám všem, milí bratři a sestry, kteří jste se více než rok a půl na tento úmysl modlili. Možná se vám ta doba zdála už i dlouhá, byla ale důležitá - prosili jsme za potřebné vlastnosti pro diecézního biskupa. Vím, že je nemám, ale chci do nich s Boží pomocí dorůstat,“ zmínil také Nuzík.

„Budu vám vděčný za spolupráci, trpělivost a podporu lidskou i duchovní,“ doplnil nový arcibiskup.

Připomenul mimo jiné, že jmenování přichází jen pár dní před svátkem sv. Cyrila a Metoděje, jak ho slaví světová církev.

„Soluňští bratři poukazují na naše kořeny a stojí u základů života z víry na Moravě a tato víra je i po staletích vzácným pokladem, v němž je možné nacházet světlo a sílu také pro naši dobu,“ zdůraznil Josef Nuzík.

Prapor a zvony

Nový arcibiskup chce navázat na práci svých předchůdců, a zejména arcibiskupa Jana Graubnera, se kterým třináct let spolupracoval jako generální vikář.

Josef Nuzík

  • narodil se v roce 1966
  • pochází ze Strání na Uherskohradišťsku, po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě
  • kněžské svěcení přijal v roce 1995 a působil v Novém Jičíně
  • jeho dalšími působišti byly Luhačovice (1996–1997), Nivnice (1997–2003) a Štípa u Zlína (2003–2005), kdy byl také děkanem vizovického děkanátu, od roku 2005 sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Jan Graubner jmenoval svým generálním vikářem
  • v červenci 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze a 9. února 2024 ho papež František jmenoval novým arcibiskupem

„Současná doba není jednoduchá, zároveň nám ale Bůh nabízí řadu možností, jak zvládnout svůj život osobní i rodinný. Věřím, že je s jeho pomocí objevíme a také se o ně budeme dělit s lidmi kolem nás,“ uzavřel svůj první pozdrav věřícím.

Inaugurace - uvedení nového arcibiskupa do úřadu - je v plánu na sobotu 13. dubna. „Další podrobnosti o záležitostech souvisejících s převzetím arcibiskupského úřadu budou zveřejněny později. Duchovní správci farností se dnes žádají, aby ve svých farnostech zajistili vyzvánění zvonů po dobu 10 minut mezi 13. a 18. hodinou, podle místních možností a vlastního uvážení,“ poznamenal Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého.

Úřad zároveň prosí o vyvěšení diecézního praporu od chvíle, kdy zprávu o jmenování obdrží, až do soboty 18:00. „Všichni věřící se pak prosí o modlitbu za nově jmenovaného arcibiskupa a jeho působení,“ řekl Gračka.

Biskup Nuzík pochází ze Strání na Uherskohradišťsku a po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. Kněžské svěcení přijal roku 1995 a působil v Novém Jičíně. Jeho dalšími působišti byly Luhačovice, Nivnice a Štípa u Zlína, v tomto posledním období byl také děkanem vizovického děkanátu.

Správný příklad, říkají věřící

V devadesátých letech zahájil své kněžské působení v Luhačovicích a v sousedních Pozlovicích. „Lidé na něj rádi vzpomínají. Na jeho kázání se vždycky těšili. A byl u stavby moderního luhačovického kostela. Podílel se na ní jak organizačně, tak taky svýma rukama. Rád se u nás zastavil, ostatně dodnes tady má řadu přátel, se kterými se rád navštěvoval,“ sdělil luhačovický farář Jan Ston.

„Je to pro nás obrovská čest, že máme takového rodáka. Určitě připravíme nějakou oslavu,“ sdělil starosta Strání Antonín Popelka, který nového arcibiskupa zná osobně.

„On to už měl někde předurčené. Vždycky byl hluboce věřící a vždycky byl dobrým příkladem pro druhé. Podle mě bude skvělým nejvyšším reprezentantem katolické církve na Moravě,“ řekl.

Lidé z obce se už podle něho pomalu začínají chystat na výjezd do Olomouce, aby byli 13. dubna při tom, když bude v olomoucké katedrále svatého Václava Josef Nuzík uveden do úřadu.

Od roku 2005 Nuzík sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Graubner jmenoval svým generálním vikářem. V červenci roku 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze.

Olomoucké arcibiskupství bude po Graubnerovi spravovat biskup Josef Nuzík

Předchozí olomoucký arcibiskup Jan Graubner byl v polovině května 2022 jmenován 37. arcibiskupem pražským a 25. primasem českým. Pražským arcibiskupem se stal 2. července. Po jeho odchodu začal v olomoucké arcidiecézi zdlouhavý proces hledání jeho nástupce, který byl završen dnešním jmenováním biskupa Nuzíka do této funkce.

Tušil jsem, že je k tomu předurčený, říká starosta Nuzíkova rodiště

V těchto dnech začíná na Strání další ročník Festivalu masopustních tradic Fašank 2024. Jestli se na něm objeví nově jmenovaný olomoucký arcibiskup Josef Nuzík, je spíše málo pravděpodobné. V minulosti ale právě na tyto slavnosti v rodné obci jezdíval rád. „Vždy jsme ho zvali, ale je pravdou, že poslední roky, když byl ve funkci pomocného biskupa, už tolik času neměl. Každopádně si ho tady velmi vážíme,“ přiblížil starosta obce Antonín Popelka.

Překvapilo vás jeho jmenování?
Ani ne. Víte, my jsme v podobném věku, pamatuju si ho od malička. A musím říct, že na mne vždycky působil tak, že je pro toto povolání nebo poslání předurčený. Nepřekvapilo mne, ani když si zvolil kněžskou dráhu, ani že se dostal tak daleko.

Proč jste si to myslel?
Josef pochází z velké rodiny, která vždy žila velmi skromně, měli pole, hodně pracovali, byli silně věřící. Jeho rodný dům stojí blízko kostela a on do něj často chodil. Vždycky to byl skromný, hodný, slušný člověk. A stejně tak celá rodina. Dodnes tady většina z nich žije. Prostě se projevoval tak, že bylo pravděpodobné, že se bude věnovat církvi.

Myslíte, že se vracel i do místního kostela?
Určitě ano, je to jeho srdeční záležitost. Také tady sloužil několikrát mši svatou. Dění v obci sleduje, zajímá se. Ale nejen o kostel, ale i o další věci. Je to i dobrý společník, člověk s ním probere hodně věcí.

Máte v plánu jeho jmenování veřejně oslavit?
Zatím je to velmi čerstvé, ale určitě něco vymyslíme. Už když byl před několika lety jmenovaný pomocným biskupem, tak jsme s ním v Olomouci slavili. Lidé jsou tady totiž hodně křesťansky založení. Když bylo potřeba přestavit kostel, tak se to podařilo jen díky sbírkám. I proto jsou místní na nového arcibiskupa tolik hrdí. (fuk)

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Natáčí se vánoční pohádka. Tři princezny na Bouzově zachraňují království

28. května 2024  14:25

Jedna z klapek letošní vánoční pohádky České televize Tři princezny cvakla také na státním hradě...

Prolezl jsem v Olomouci všecko, říká osmdesátiletý průvodce. Našel i poklad

26. května 2024

Premium Maluje obrazy, sbírá „parníky“ a hlavně zná Olomouc jako málokdo. Proto také Vladimír Gračka dělá...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie kvůli nahlášené bombě evakuovala školu v Hranicích, výbušninu nenašla

31. května 2024  8:05,  aktualizováno  11:25

Policisté od rána zasahovali na základní školy na Šromotově náměstí v Hranicích, kde jim byla...

Díky pomerančové příchuti Hanácká kyselka přežila, líčí pravnuk zakladatelky

2. června 2024

Premium Za minerálním pramenem z Moravy stojí francouzská společnost, která na místě hledala ložiska uhlí....

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Obchůdky na vesnicích dostanou finanční injekci od kraje

1. června 2024  5:17

Obyvatelé menších obcí se nemusejí bát, že si nedojdou ve své domovině na nákup základních...

Fotbalový stadion spolkl 200 milionů, ale podmínky pořád nesplňuje

31. května 2024  15:10

Sportovci na Hané zažívají trápení se stadiony a halami. Fotbalový stadion v Prostějově například...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...