Denník N

Maratónsky svetový rekordér Kelvin Kiptum tragicky zomrel pri autonehode. Mal 24 rokov

Kelvin Kiptum. Foto – AP
Kelvin Kiptum. Foto – AP

Mal talent, aký si atletika nepamätá. Všetky tri jeho maratóny boli rekordné, prekonanie dvoch hodín mu predpovedali už tento rok.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Svetový rekordér v maratóne Kelvin Kiptum z Kene tragicky zahynul v nedeľu večer pri dopravnej nehode v rodnej krajine. Pri havárii zomrel aj Kiptumov tréner Gervais Hakizimana.

Atlét mal 24 rokov a bol považovaný za jeden z najväčších bežeckých talentov vôbec.

Správu ako prvý priniesol bývalý premiér Raila Odinga, agentúre AP ju potvrdila Kiptumova bežecká kolegyňa Milcah Chemosová po návšteve nemocnice.

K nehode došlo na trase medzi mestom Eldoret a dedinou Kapatagat, kde Kiptum žil a trénoval. S manželkou vychovávali dve deti.

Miestny funkcionár kenským novinám Nation povedal, že auto šoféroval Kiptum, nezvládol riadenie a pri páde do priekopy auto narazilo do stromu. Vo vozidle bola aj jedna žena, do nemocnice ju odviezli s vážnymi zraneniami.

Kiptum rekord vytvoril vlani na maratóne v Chicagu časom 2:00:35 h, maximum svojho krajana Eliuda Kipchogeho vtedy vylepšil o 34 sekúnd.

„Sme šokovaní a hlboko zarmútení,“ napísal o smrti bežca a trénera šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe. „Posielame hlbokú sústrasť ich rodinám, priateľom, spoluhráčom a kenskému národu.“

Svetová atletika Kiptumov rekord ratifikovala minulý týždeň, pred pár týždňami Coe bežcovi osobne odovzdával ocenenie Atlét roka.

Vďaka neobvyklému maratónskemu progresu sa očakávalo, že by Kiptum ako prvý na svete mohol zaútočiť na prekonanie dvojhodinovej hranice. Podľa expertov sa mu to mohlo podariť už tento rok. Na jar plánoval bežať na maratóne v Rotterdame a potom sa mal pripravovať na augustové olympijské hry, kde patril k favoritom na zlato.

Maratóny, aké si atletika nepamätá

Kiptumove výkony boli jedinečné a spôsob, akým sa objavil na maratónskej scéne, si atletika nepamätá. Pri každom zo svojich troch štartov prekonal viacero rekordov, zakaždým sa zlepšoval a aj preto sa zdalo byť len otázkou času, kedy prekoná hranicu dvoch hodín.

Športový svet prvýkrát zaskočil v decembri 2022 na elitne obsadenom maratóne vo Valencii, keď na tejto trati debutoval. Jeho meno vtedy nepoznali ani mnohí atletickí experti, v druhej polovici pretekov však predviedol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie