Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Senátorský klub SEN 21 a Piráti: Regionální rozdíly v Česku se musí řešit, dotace nestačí (14.02.2024)

Perex:

14. února 2024, Praha. Srovnání regionálních rozdílů bylo tématem dnešní pracovní snídaně senátorského klubu SEN 21 a Piráti pro zástupce médií. Ústecký senátor Martin Krsek a senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas se svými spolupracovníky představili návrh zákona, který má stát přimět k cílené podpoře Ústeckého kraje a dalších méně rozvinutých regionů.

Pracovní snídaně senátorského klubu SEN 21 a Piráti

Pracovní snídaně senátorského klubu SEN 21 a Piráti

Za posledních už téměř 35 let se asi jen Pithartově vládě podařilo přimět ministerstva skutečně řešit potřeby chudších regionů. Když dnes jako senátoři píšeme oficiální dopisy na centrální úřady, aby pracovaly na srovnávání regionálních rozdílů, dočkáme se většinou odpovědi, že vše je v nejlepším pořádku a že k nám přeci posílají evropské dotace. Jenže úřednické výmluvy ani dotační byrokracie nevedou k potřebnému výsledku, v regionální legislativě jsme tak dvacet let za vyspělým světem,“ vysvětlil člen Podvýboru pro regiony v transformaci Přemysl Rabas motivaci senátorů k přípravě speciálního zákona, který je inspirován úspěšnými příklady ze zahraničí.

Senátoři si nechali zpracovat analýzu srovnávající regionální politiku v Česku a v některých dalších zemích EU nebo v USA. Dokument je k dispozici na speciálním webu echtregion.cz, přes který senátoři sbírají podněty a připomínky od občanů z Ústeckého kraje.

„Z analýzy vyplynula dvě hlavní zjištění. Zaprvé, že v českých zákonech není jasně stanovena definice méně rozvinutého regionu, tu najdete jen ve státních strategiích a plánech. A pak, že české úřady mají ve srovnání se zahraničím velmi omezený arzenál zákonných nástrojů pro regionální politiku. V praxi se tak potřeby Ústeckého nebo Karlovarského kraje sanují z evropských dotací, když zrovna nějaké jsou. V zahraničí je zapojen státní rozpočet a prostřednictvím chytrých daňových zvýhodnění také soukromý sektor,“ přiblížil výstupy z analýzy člen Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Martin Krsek.

Senátoři teď ve spolupráci s autorkou analýzy Terezou Koranda Dvořákovou (Redpond.cz), legislativcem Lukášem Kostínkem (SEN 21) a dalšími připravují kompletně nový zákon, který jasně stanoví definici méně rozvinutého regionu a určí tzv. kohezní metody a nástroje i principy kontroly úspěšnosti srovnávání regionálních rozdílů.

O novém zákonu budou ústecký a chomutovský senátoři na začátku března jednat s ministrem pro místní rozvoj. Se záměrem už seznámili pracovníky prezidentské kanceláře a chystají podrobné konzultace se zákonodárci, především s kolegyněmi a kolegy ze sněmovních podvýborů pro regiony. Na přípravě návrhu se už teď podílejí někteří regionální politici i občané prostřednictvím dotazníku na webu echtregion.cz.

„Kromě zákonů bychom rádi změnili nahlížení na náš kraj, o kterém se nejčastěji píše ve spojitosti s nějakými problémy. Je na čase opustit drsně romantizující klišé o divokém a drsném severozápadu a více se bavit o potenciálu kraje a příležitostech pro tento echtovní kout Česka,“ uzavřel chomutovský senátor Rabas, nedávno zvolený jako jeden ze zástupců Senátu v novém vládním výboru pro regionální politiku.

Kontakt pro média: Lukáš Kostínek, tajemník senátorského klubu SEN 21 a Piráti, mail: kostinekl@senat.cz, tel.: 602 878 740
 

 

Andrea Kubová, 14.02.2024