Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Více lidí než Super Bowl sledovalo už jen přistání na Měsíci. Taylor Swift za to ale tentokrát nemůže

Je jasné, že když osobnost roku časopisu Time začne chodit s vítězem Super Bowlu, stane se z nich pár roku. Taylor Swift a Travis Kelce. Foto: Bang Showbiz, Reuters
Je jasné, že když osobnost roku časopisu Time začne chodit s vítězem Super Bowlu, stane se z nich pár roku. Taylor Swift a Travis Kelce. Foto: Bang Showbiz, Reuters

Nedělní večer patřil ve Spojených státech 58. Super Bowlu, tedy finále ligy amerického fotbalu NFL. Podle prvních odhadů sledovalo akci více než 115 milionů diváků v USA, což by znamenalo rekord v historii americké televize.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vyšší sledovanost (125 milionů) mělo v USA jen přistání na Měsíci, to však v roce 1968 přenášelo několik televizních stanic. Kromě přistání je v historické první desítce už jen devět Super Bowlů.

K milionové sledovanosti přispěla i populární zpěvačka Taylor Swift, která se Super Bowlu zúčastnila jako divačka, jelikož její přítel Travis Kelce patří ke klíčovým hráčům týmu Kansas City Chiefs.

Chiefs finálový duel proti San Francisco 49ers vyhráli 25:22 po prodloužení a potvrdili pozici nejlepšího týmu současnosti. Do Super Bowlu postoupili čtyřikrát za posledních pět let, třikrát dokázali zvítězit. Podobná nadvláda je v NFL raritou.

Super Bowl je tradičně nejen sportovní, ale i kulturně-společenskou událostí a mnozí fanoušci jej sledují i kvůli kreativním televizním reklamám nebo poločasovému vystoupení populárních umělců.

Letos v takzvané Halftime Show vystupoval zpěvák Usher, loni to byla Rihanna, před ní Eminem, The Weeknd, Shakira, v minulosti Coldplay, U2, Madonna, Paul McCartney, Michael Jackson a tak dále. Na trávníku vystupují zdarma, účast je věcí prestiže.

Známí interpreti, celebrity v hledišti a kreativní televizní reklamy ale nejsou hlavním důvodem, proč je Super Bowl tak populární. Jde jen o pozlátko, obalené kolem konkrétního sportu, ze kterého se v průběhu let stal miliardový byznys výrazně vzdálený od čísel, která generují ostatní sportovní odvětví.

Tím sportem je americký fotbal. Ve Spojených státech je jedinečným fenoménem a synonymem úspěšného a výnosného byznysu.

Sportovní průmysl v posledních dekádách výrazně rostl, příběhy týmů NFL ale posouvají toto konstatování na úplně jinou úroveň. Například klub Dallas Cowboys. Podnikatel Jerry Jones ho v roce 1989 koupil za 140 milionů dolarů (na dnešní peníze cca 350 milionů). Vlastní ho dodnes, ale hodnota klubu narostla na devět miliard.

Cowboys jsou dnes nejhodnotnějším sportovním klubem světa, ale zdaleka nejsou jediní, komu se v NFL ekonomicky daří. V nejnovějším vydání žebříčku Forbes se do top 50 dostalo hned 30 z 32 klubů NFL, v první desítce jich je sedm. Nejhodnotnější fotbalový tým, Real Madrid, je na 11. místě, Manchester United je 13., FC Barcelona na 18. místě.

Úspěch NFL není náhoda. Liga profituje z promyšleného a atraktivního soutěžního formátu, z neustálých inovací, z kreativního propojení s fanoušky, ale v první řadě oslovuje tím, že sport, který přináší, dokáže být nesmírně poutavý.

Hra, která se může na první pohled jevit jako obskurní zápas postavený na hrubé síle, je ve skutečnosti komplexní a takticky mimořádně sofistikovanou disciplínou, která kromě výjimečné atletičnosti vyžaduje i vysokou úroveň inteligence.

„Americký fotbal jsou strategické šachy, promyšlenější než v kterémkoli jiném sportovním odvětví. Jednotlivé akce jsou tak propracované a je jich tolik, že se ve světě sportu nabízí paralela opravdu jen s šachy. Akorát máte v tomto případě místo figurek ty nejuniverzálnější sportovce,“ říká Ladislav Fabo, bývalý hráč amerického fotbalu, který v noci pro české a slovenské publikum Super Bowl komentoval.

V textu vysvětluje, díky čemu NFL každoročně vydělává miliardy, jak určuje trendy v inovacích a v televizním vysílání, jak to vypadá s expanzí do Evropy a v jaké podobě uvidíme americký fotbal na olympiádě 2028 v Los Angeles.

Travis Kelce a Taylor Swift po vítězném finále. Foto: ČTK / AP / John Locher

Drama a silné příběhy

Žádná sportovní organizace nemá tak vysoké příjmy jako NFL. Loni meziročně přesáhly 19 miliard dolarů, plán na rok 2027 hovoří o 25 miliardách. V pořadí druhá baseballová MLB vykázala loni příjem 11 miliard, v případě NHL to bylo přibližně šest miliard.

Podobné rozdíly ve prospěch amerického fotbalu ukazuje i čistý zisk; dominanci NFL ale nejvýrazněji dokumentuje celková hodnota 32 klubů, která přesahuje 160 miliard. Pro srovnání, hodnota klubů anglické Premier League se odhaduje na 30 miliard, týmy F1 mají dohromady hodnotu přibližně 19 miliard dolarů.

Co stojí za tak výrazným ekonomickým úspěchem? „Americký fotbal je ve svých základech výhradně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Superbowl

USA

Kultura, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější