Hlavní obsah

Na boomu umělé inteligence se může svézt i drobný investor, ale má i rizika

Foto: Check Point Software Technologies

Ilustrační foto.

Reklama

Umělá inteligence (AI) je jedním z nejvíce diskutovaných a také nejperspektivnějších trendů současnosti. Má potenciál změnit fungování různých odvětví, od zdravotnictví a vzdělávání až po výrobu nebo dopravu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Investoři, kteří chtějí využít růstového potenciálu AI, mají několik možností, jak naskočit do slibně rozjetého vlaku a do segmentu investovat. Jednou z nich jsou burzovně obchodované fondy (ETF), které se zaměřují na společnosti zabývající se právě vývojem a využíváním AI.

ETF

ETF (Exchange Traded Fund neboli burzovně obchodovaný fond) je produkt, který kopíruje ceny nějakého podkladového aktiva. Tím může být komodita, dluhopis, akciový index nebo koš jiných aktiv. Na rozdíl od podílových fondů, obchodování ETF probíhá jako u běžné akcie na burzovních trzích.

V posledních několika letech se na trhu objevilo několik ETF zaměřených na umělou inteligenci, které investorům nabízí využít jejího „boomu“. Analytici, které oslovil SZ Byznys se vesměs shodují, že umělá inteligence je téma, které bude mezi investory rezonovat ještě dlouhou dobu. Na druhou stranu, sázet na ni až příliš, může být podle nich riskantní.

Pro tuzemské investory může být navíc problém vůbec najít evropská ETF zaměřená na umělou inteligenci, kterých je totiž výrazně méně jak v USA. Přesto jich v nabídce obchodníků několik najdeme.

Pro identifikaci konkrétního ETF fondu je klíčové mezinárodní číslo cenného papíru, takzvaný ISIN, protože názvy fondů se mohou u různých obchodníků mírně lišit.

ISIN

ISIN je mezinárodní identifikační číslo cenného papíru, které je přidělováno pro účely obchodování s ním. Jde o dvanáctimístný alfanumerický kód. První dva znaky tvoří kód státu, dalších devět znaků představují číselný kód cenného papíru a poslední cifra je kontrolní číslice.

Zdroj: Wikipedia

Sázky na AI

Jedním z fondů zaměřených na oblast AI je například VanEck Vectors Semiconductor UCITS (ISIN IE00BMC38736), který sleduje vývoj výrobců polovodičů a mezi jeho hlavní společnosti patří Broadcom nebo Nvidia. Nalezneme ho například v nabídce brokerské společnosti XTB či Patria Finance.

Další volbu pak představuje ETF fond iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS (ISIN IE00B3WJKG14), který je více zaměřený na sektor informačních technologií v USA.

„Největší váhu zde má společnost Apple, která zatím v AI spíše zaostává, ale spekuluje se, že v druhé polovině roku přijde i s vlastními nástroji, což by odpovídalo jejich dlouhodobé strategii spíše vyčkat, až bude připravovaný produkt perfektní,“ říká analytik XTB Štěpán Hájek.

Na seznamu největšího tuzemského obchodníka s cennými papíry Patria Finance pak nalezneme i další příklady ETF ze sektoru umělé inteligence. Podle akciového analytika Jakuba Blahy je mezi klienty nejpopulárnější ETF s názvem Global X Robotics and Artificial Intelligence (ISIN US37954Y7159). V tomto fondu má pětinovou váhu Nvidia.

Blaha je přesvědčen, že právě Nvidia, ale i další technologičtí giganti, vykřešou z umělé inteligence nejvíce peněz. „Je to tím, že mají nejvíce finančních prostředků, umí si zaplatit šikovné lidi a mají také nejvíce dat, která jsou pro AI nesmírně důležitá. Budou to právě ona, která budou umět přetavit rostoucí poptávku po umělé inteligenci do zisku na výsledovce,“ myslí si analytik.

V nabídce podobných ETF pak u Patria najdeme například i Ark Industrial Innovation (ISIN US00214Q2030) zahrnující společnosti, které se podílejí na inovacích v oblasti autonomní technologie a robotik. Nebo také fond iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector (ISIN US46435U5561). Ten se zaměřuje na společnosti, které se podílejí na výzkumu, vývoji, výrobě nebo implementaci robotiky a AI v různých odvětvích, jako například průmysl, zdravotnictví, spotřební zboží, komunikace nebo informační technologie.

Na své si přijdou i příznivci investiční platformy Portu, v jejíž nabídce najdeme například fond iShares Automation & Robotics UCITS (ISIN IE00BYZK4552).

„Na Portu nabízíme v rámci našeho produktu Vlastních strategií možnost investovat do široké nabídky různých ETF a konkrétních akcií, složení této investice je poté výhradně na každém investorovi. Investor si tak může vybrat třeba ETF zaměřené na automatizaci a robotiku, které v sobě obsahuje stovky takových firem,“ říká analytik společnosti Lukáš Raška.

Akciový analytik Jan Tománek z Fio banky zase připomíná, že do odvětví umělé inteligence lze investovat také skrze ETF na technologický index Nasdaq, který má tato banka ve své nabídce.

„Nasdaq je oproti S&P 500 obecně vychýlenější směrem k technologiím, obsahuje řadu společností působících i v oblasti AI. Jen sečtením váhy několika největších technologických společností, které nyní do AI expandují, se rychle dostaneme ke 30 procentům celého indexu. Takže i tento poměrně široký index poskytuje širokou expozici na AI,“ vysvětluje Tománek.

Riskantní sázka

Oslovení experti se ale v závěru shodují, že sázky na odvětví umělé inteligence mohou být sice lákavé, ale zároveň také riskantní.

„Sázku na ETF bych doporučil speciálně v dnešním prostředí, kdy se do cen konkrétních akcií již započítal jakýsi dokonalý scénář dalšího vývoje ziskovosti společností. Investicí do ETF částečně eliminujete, že se lídrům na trhu postaví konkurence, která si bude chtít vzít část z luxusních marží,“ říká Hájek z XTB.

„Určitě jde ale o riskantní sázku a investor by měl vědět, jaký je jeho investiční horizont. Z dlouhodobého pohledu si troufám tvrdit, že většina těchto ETF bude v zisku, ale krátkodobě je trh nyní přehřátý. Zatím však vidíme, že společnosti dokážou doručit astronomické zisky,“ dodává.

Ze „přehřátý“ považuje segment AI také analytik Blaha z Patria Finance. „Investoři mají vždy tendenci přeceňovat trendy, hlavně co se technologií týče. Podobně jako sektor elektromobility v roce 2020. Já bych se osobně vyhnul nějakým menším startupům, které sice mohou mít slovo AI v názvu, ale jsou daleko od profitability,“ říká.

Podle Rašky z Fio banky jsou investice do AI pro běžného investora rizikovější, a doporučil by je proto hlavně zkušeným investorům, kteří se případně nebojí prudkých výkyvů investice a rizika. „Odhadovat, jestli je tento typ investic už na vrcholu, nebo nás čeká další růst, je totiž velmi složité a běžnému člověku bych sázet na další růst rozhodně neradil,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované