Китай і світ цього тижня: шпигуни, передбачувані та справжні

У той час як австралійський письменник був умовно засуджений до смертної кари в Китаї за нібито шпигунство, за його межами, в дусі закликів Сі Цзіньпіна, люди продовжують намагатися «добре розповісти китайську історію» через місцеву еліту.

Стратегія Союзу для Індо-Тихоокеанського регіону? Міністерський форум без міністрів

У п’ятницю, 2 лютого, у Брюсселі відбувся 3-й Міністерський форум з Індо-Тихоокеанського регіону. Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, привітав 70 учасників з інституцій ЄС та держав-членів ЄС, країн Індійсько-Тихоокеанського регіону та ряду регіональних організацій. Передбачається, що форум стане «ключовою платформою для сприяння діалогу та співпраці між Європою та Індійсько-Тихоокеанським регіоном», на що повинні бути спрямовані Індійсько-Тихоокеанські стратегії на загальноєвропейському та національному рівнях. Вони стосуються спільних можливостей і викликів у регіоні з більш ніж половиною населення світу та приблизно двома третинами світової економіки.

Попри очевидну важливість заходу та взаємопов’язаність двох регіонів, на форумі відчутно не було учасників. Традиційно запрошення не отримав Китай, але цього разу не отримали й США. Кілька ключових міністрів з інших країн, включаючи Японію, Австралію та Індію, були відсутні. Не приїхали також міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Італії, які надіслали один одному представників через щільний графік. Чехію представляв міністр Ян Ліпавскі, який наголосив на необхідності «зменшити напруженість у Південно-Китайському морі та Тайванській протоці».

Джерела:

EU: Third EU Indo-Pacific Ministerial Forum in Brussels

Ministerstvo zahraničních věcí ČR: Ministr Lipavský se zúčastnil ministerských setkání pořádaných během belgického předsednictví v Radě EU

Politico: EU’s courtship of Indo-Pacific gets cold shoulder from big powers

South China Morning Post: European Union forum on Indo-Pacific will lack US and China, which were not invited

Смертна кара австралійському письменнику: за шпигунство чи за критику Китаю?

У понеділок китайський суд засудив австралійського блогера, вченого та письменника Ян Хенцзюня до смертної кари з дворічним умовним покаранням. Після закінчення цього терміну його вирок може бути зменшено до довічного ув’язнення або 25 років позбавлення волі. Китайська влада звинувачує Яна в шпигунстві, але не було представлено жодних публічних доказів, і весь судовий процес проходив за закритими дверима, як повідомляється, через міркування державної безпеки та протиепідемічні заходи. У 1989–1999 роках Ян працював китайським дипломатом і працював у Міністерстві державної безпеки Китаю. Ці зв’язки в китайській політиці «частково пояснюють, як він зміг вижити [в китайському Інтернеті] так довго і отримати таку величезну кількість прихильників», — каже Джон Гарно, експерт з Китаю. У своєму дуже успішному блозі Ян часто критикував поточні події в китайській політиці.

Після переїзду до Австралії він отримав австралійське громадянство. Його засудження є негативним сигналом для Канберри, з якою Пекін почав миритися після років розбіжностей минулого року, коли прем’єр-міністр Австралії відвідав Китай вперше з 2016 року. “Уряд приголомшений цим рішенням”, – заявила міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг.

Джерела:

Reuters: China court gives Australian writer Yang Hengjun suspended death sentence

Guardian: Australian academic Yang Hengjun given suspended death sentence by Chinese court

China Digital Times: Yang Hengjun given suspended death sentence; Li Qiaochu sentenced to over three years in prison

Сінгапур виступає проти китайського втручання

Відповідно до Закону про іноземне втручання (FICA) влада Сінгапуру визнала громадянина Гонконгу Філіпа Чана потенційно «політично значущою фігурою». За словами влади, він продемонстрував «сприйнятливість до впливу іноземних акторів і готовність просувати їхні інтереси». Впливовий бізнесмен зі зв’язками в урядових колах був, серед іншого, членом різних «громадських об’єднань» (під керівництвом Об’єднаного фронту), писав статті для сінгапурських ЗМІ, в яких з посиланням на Сі Цзіньпіна висловлювався «зобов’язання кожного китайця за кордоном добре розповідати китайську історію» або організував незаконне публічне зібрання, на якому він висловив підтримку поліції Гонконгу у відповідь на антиурядові протести в Гонконзі в 2019 році. Зараз у Чана є два тижні, щоб спростувати звинувачення, інакше йому доведеться звітувати перед владою, наприклад, про політичні пожертвування або закордонні зв’язки.

Це перше подібне застосування закону про втручання з моменту його вступу в силу наприкінці минулого року. Хоча уряд Сінгапуру уникав називати країну, від імені якої Чан мав виступати у своєму звіті, очевидно, що цей крок є відповіддю на діяльність КНР на його території, незважаючи на побоювання можливої ​​помсти. Пекін відреагував стримано і відмовився коментувати це питання.

Джерела:

SCMP: Singapore citing foreign interference law against businessman Philip Chan shows resolve to curb meddling despite China ‘backlash’ fears: analysts

WTC: The first FICA designation

Китай просувається до чіпної незалежності

Сполучені Штати суворо обмежують імпорт чіп-технологій для китайських компаній, тому Китай повинен працювати над власним самозабезпеченням у цьому ключовому промисловому секторі. Цього року найбільший китайський виробник чіпів SMIC планує черговий прорив у вигляді масового виробництва передових 5-нм чіпів. SMIC хоче продати їх Huawei, яка технологічно відстає від конкурентів через американські обмеження.

Цей крок допоможе Китаю зменшити залежність від контрольованих Заходом мереж поставок. Однак компанія SMIC поки не має повного контролю над масовим виробництвом 5-нм чіпів і не в змозі конкурувати з конкурентами, особливо з тайванською компанією TSMC, за якістю і ціною. Крім того, зараз він виробляє покоління більш досконалих 3-нм чіпів. Їх виробництво стало можливим лише завдяки новітнім літографічним технологіям нідерландської компанії ASML, щодо якої зараз діє заборона на експорт до Китаю.

Джерела:

Financial Times: China on cusp of next-generation chip production despite US curbs

Художниця Лю Ся проводить виставки в Празі

Лю Ся, дружина найвідомішого китайського дисидента Лю Сяобо, виставляється разом з іншими чеськими та міжнародними художниками в DOX-центрі в Празі. Виставка під назвою KAFKAESQUE створена з нагоди сторіччя від дня смерті Франца Кафки і є відображенням творчості цього письменника в сучасному мистецтві. Під час відкриття у четвер художниця Лю Ся також продекламувала вірш свого покійного чоловіка під назвою «Кафка, я хочу тобі сказати» з підзаголовком «моїй дружині, яка обожнює Кафку». «Ти — єдина мова, яка в мене залишилася», — звертається Лю Сяобо до цього письменника у вірші, написаному з в’язниці. Лю Ся також згадала минулорічну виставку свого колеги-художника та співвітчизника Бадіукао та підкреслила, наскільки важливо було для неї відвідати могилу Кафки під час попереднього візиту.

Американський професор Перрі Лінк присвячує нову книгу «У мене немає ворогів: життя та спадщина Лю Сяобо» покійному лауреату Нобелівської премії. «Китайський народ (…) нестримний у своєму прагненні побудувати вільне та гідне суспільство», — пише друг дисидента Ву Таці у висновку. «Стежте за новими обличчями. Вони прийдуть».

Джерела:

DOX: KAFKAESQUE

China Digital Times: Interview: Perry Link on his new book, “I Have No Enemies: The Life and Legacy of Liu Xiaobo”