Článek

Konference Mouvo nabídne to nejlepší z motion designu. Máme pro vás program i profily přednášejících…

1.– 2. 3. 2024, UMPRUM Praha

Přednášky, profesionální konzultace, panelová diskuze, workshopy pro děti a mládež… To bude devátý ročník konference MOUVO v termínu 1. – 2. 3. 2024 v Technologickém centru UMPRUM Mikulandská.  Akce, kterou pořádá pražské studio Oficina, nabídne výběr toho nejzajímavějšího z celosvětové scény audiovizuální kultury, a spolu s ním reflexi aktuálních témat, technologického a sociálního vývoje. Do Prahy jsou opět pozváni umělci, autoři a studia, jejichž práce osciluje na průniku grafického designu, animace, filmu a interaktivních technologií.

Konference bude mít i v roce 2024 dvoudenní formát. Téma, kterému se budeme věnovat reflektuje autonomní a od lidské kontroly osvobozenou tvorbu strojového učení, aktuálně komunikované jako umělá inteligence. Ze stále saturovanější mlhoviny obrazů se postupně rýsuje vzorec mechanismu samotného. Restrikce zabraňující konat proti zájmům tvůrců lze obejít a mechanismus se tak stává nástrojem nepředvídatelných záměrů. V umělé inteligenci můžeme rozpoznat metaforu homunkula Golema – bytosti člověkem stvořené, pro člověka představující hrozbu ve své osvobozené a ve svých důsledcích nezamýšlené činnosti.

Konference nabídne panelovou diskusi věnující se tématu AI a machine learning, navazující na diskuzi z MOUVO 2023. Řečníky pod vedením Víta Zemčíka budou Moritz Schwind (Entagma, profesor z Nuremberg Tech), Tomáš Hříbek (PhD z pražského Institutu filozofie) a Amelie Dinh (vedoucí kontextového výzkumu ze studia Bakken & Bæck).

Návštěvníci se mohou těšit na tzv. Collective Realtime Promting pod vedením Christophera Grunbergra a Davida Sheldon-Hickse z Territory Studio.

Mouvo myslí i na nejmenší. Za cíl si klade poskytnout dětem příležitost rozvíjet se, předvést kreativitu a dovednosti při řešení problémů a přitom budovat jejich sebevědomí a zvídavost. Ve spolupráci s organizacemi AI dětem a Designéři dětem tak proběhnou nově i workshopy pro děti.

Chystanou novinkou budou tzv. Profesionální konzultace, v rámci kterých mohou zájemci získat ve 20 minutách fundované ohodnocení své práce a personalizované doporučení na základě jimi přineseného portfolia. Přihlásit se může kdokoli. Primárně je však platforma určena studentům a mladým profesionálům. Konzultace povedou členové studia Oficina a další profesionálové z oboru.

Hosté MOUVO 2024

Z Curychu přijede AATB, Andrea Anner a Thibault Brevet.

Oba se zabývají těsným propojením a porozuměním výrobních procesů, od programování softwaru, elektroniky až po strojírenství a přesné obrábění. Jejich práce reflektuje šíření a asimilaci robotiky do běžných činností a kriticky zkoumá nové situace vyplývající z těchto posunů. Od roku 2020 nabízí studio službu Motion Control pro filmový průmysl: Superpozice. Do Prahy přivezou svůj projekt a instalaci robotické ruky.
👉 www.aatb.ch

Dalším hostem je Linus Ekenstam, který pendluje mezi Španělskem a Švédskem.

Linus Ekenstam je produktový designér švédského původu. V poslední době se usadil v Barceloně, kde se věnoval UI a UX designu ve společnosti Typeform. Podílel se také na založení několika startupů, které se zaobírají urbanismem a výukou programování pro děti. Intenzivně se zajímá o nově se objevující nástroje využívající AI pro design. Své poznatky a myšlenky publikuje v newsletteru Inside My Head.AI.
👉 linusekenstam.com

Paul Lëon

Umělec ze švýcarského studia Floating Point se rád inspiruje sci-fi a antropologií a ve své tvorbě se snaží kriticky poukazovat na dopad nových technologií na svět dneška a zítřka. Publiku v Praze představí originální projekt interaktivní výstavy nazvaný Fantastic Smartphones, ve kterém se studenti švýcarské školy ECAL zabývali kritickým pohledem na využívání chytrého telefonu jako objektu našeho každodenního života.
👉 floatingpoint.ch

Territory Studio, Christopher Grünberger

Territory Studio je známé navrhováním on-screen grafiky pro nespočet současných vizionářských filmů.
V této oblasti zobrazili umělou inteligenci pro tituly jako Ex-Machina a Ready Player One – filmové tituly, které vrhají nepříliš pozitivní světlo na budoucí směřování technologie. Zakladatel Territory Studio David Sheldon-Hicks konfrontuje příchod AI se skutečným kreativním světem a ve svých přednáškách si klade otázky typu: Jak jsme se sem dostali? V co věříme? Jaká bude role umělců a designérů v budoucnosti s podporou AI – zůstanou tvůrčí nebo se stanou kurátory?

O tom, zda je možné již zpětně klasifikovat a mluvit o AI doomersimu nebo AI optimismu bude společná přednáška zakladatele Territory Davida Sheldona-Hikse a Christopha Grunbergra, vedoucího Artificail Crafts v Jung von Matt.
👉 territorystudio.com
👉 jvm.com

Bakken & Bæck

Studio norského původu se postupně rozrostlo do dalších evropských metropolí a díky svému přístupu k digitálnímu designu patří mezi nejzajímavější současné kreativní agentury nejen v Evropě. Typické je pro ně balancování na hranicích výzkumu, uživatelské zkušenosti, vizuální identity, experimentu a kritického objevování. Výzkumnice Amelie Dinh a Iris Cuppen představí publiku na Mouvu metody, kterých ve studiu využívají k experimentování a objevování nového designu.
👉 bakkenbaeck.com

Dominic Wilcox

Je britský designér, umělec a experimentátor. Pracuje napříč všemi třemi světy, přičemž jeho rozmanitá tvůrčí práce a přístup vybízí k zamyšlení, inspiruje a překvapuje. Hodinkové sochy, GPS boty nebo vitrážový vůz budoucnosti, který byl představen na výstavě v londýnském Muzeu vědy. Kolega, designér Thomas Heatherwick popsal Dominicovu práci jako „vážnou výzvu pro skutečný svět, aby se na sebe stále díval nevinnýma očima a přemýšlel, co jiného je možné“. Dominic Wilcox představí na Mouvo konferenci projekt Little Inventors, jenž inicioval a jehož posláním je inspirovat děti na celém světě, aby se staly a zůstaly kreativními mysliteli budoucnosti. Little Inventors přeměňuje dětské nápady ve skutečnost!
👉 dominicwilcox.com

Lucas Hesse

Lucas Hesse je grafický a motion designér z německého Hamburku. Pracuje v oblasti vizuální komunikace se zaměřením na typografii a motion design. Od roku 2016 pracuje jako nezávislý grafický a motion designér, díky čemuž získal příležitost pracovat pro věhlasné mezinárodní klienty. „Moje práce je postavena velmi systematicky, obsah rozkládám do nejjednodušší podoby a zasazuji ho do co nejjednoduššího grafického systému.“ To je patrné v Lucasově práci inspirované Švýcarskem, která se zaměřuje na jednoduchost mřížky, jež divákovi nabízí dosažitelnou přehlednost. Během studia v Mohuči strávil semestr v zahraničí v Soulu, nastoupil do kurzu pod vedením Eikeho Königa na HfG v Offenbachu a zkušenosti získal díky stáži ve Studiu Dumbar v Rotterdamu.
👉 lucas-hesse.de

MAXON

Společnost MAXON je součástí konference od samého začátkuv roce 2016. Letos představí své produkty prací studia FOUND a TimTim. Do Prahy přijede kreativní ředitel londýnského studia FOUND Clayton Welham a designérka Andera Marshall. TimTim, vlastním jménem Timea Balo, je designérka rovněž z Velké Británie. Timea pracuje hravou formou s typografií za použití zářivých barev.
👉 found-studio.com
👉 madebytimtim.co.uk
👉 maxon.net

NIVVA

Audiovizuální projekt, který zkoumá hranice intimity a vypráví svůj příběh pomocí digitálního avatara. Ve skladbách řeší budoucnost umělé inteligence, všudypřítomnost algoritmů v našich životech – a to, jak pomalu zabírají každý jeho aspekt. Zabaleno ve formě neortodoxního a přímočarého popu. NIVVA se na konferenci představí se svým DJ/VJ setem.
👉 linktr.ee/nivva_music

Další informace a noví hosté budou zveřejněny na webu a sociálních sítích Mouvo konference. Předprodej vstupenek je nyní aktivní přes MOUVO.cz. Během celého roku si také můžete zakoupit originální kousek z limitované edice Mouvo produktů na mouvo.shop.

Více informací najdete na webu Mouvo.cz nebo Instagramu.