TOP 5 nejchytřejších seriálových postav

17.02.2024

V dnešním světě, kde si můžete během vteřiny „vygooglit“, cokoliv vás napadne, se na skutečnou inteligenci a přehled často zapomíná. Právě proto se v nejnovějším článku zaměříme na pětici skutečných televizních géniů, kteří by mohli vyřešit sebesložitější problém během reklamní přestávky.

Tyto postavy uchvacují televizní diváky neuvěřitelně hlubokými mozkovými závity, ale také často dokazují, že vám čistá inteligence život moc neusnadní. Ačkoliv si následující hrdinové dokáží poradit s jakoukoliv rovnicí nebo zdánlivě neřešitelným rébusem, v osobním životě byste jimi rozhodně být nechtěli. Praveěpodobně bystě většinu z nich nechtěli ani za své přátele.

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes, hrající na strunách dedukce jako Jimi Hendrix na kytaru, je možná nejznámějším detektivem všech dob. Benedict Cumberbatch (47) v této roli předvádí, že inteligence nemusí být nudná. Jeho schopnost vidět souvislosti tam, kde ostatní vidí jen chaos, je legendární napříč literaturou, filmem a díky seriálu Sherlock i světem televizní zábavy.

Ačkoliv se jeho sociální dovednosti pohybují někde mezi „trapností“ a otázkou „mohlo by to vůbec být horší?“, jeho intelekt nám neustále připomíná, proč je dobré mít v telefonu uloženého alespoň jednoho génia. Je ale dost možné, že vám to nezvedne, protože na vás zrovna nebude mít náladu nebo trpělivost.

Temperance „Kůstka“ Brennan

Doktorka Temperance Brennanová, antropoložka, kterou hraje Emily Deschanel (47), je naprostou špičkou ve světě forenzní patologie. Jen málo kdo dokáže z pozůstatků těl okamžitě zjistit příčinu smrti s takovou přesností jako ona. „Kůstce“ ze seriálu Sběratelé kostí stačí jediný pohled na mrtvolu a jde téměř s jistotou po pachateli.

S IQ, které by mohlo konkurovat současným superpočítačům, a srdcem, které je větší než její databáze kosterních zranění, je „Kůstka“ jedním z mála důkazů, že empatie a inteligence mohou jít ruku v ruce. Tam, kde už její kapacity pro chápání lidského chování nestačí, nastupuje její parťák a později životní partner Booth, kterého si v seriálu zahrál David Boreanaz (54].

Gregory House

Dr. Gregory House je v medicíně opravdovou kapacitou, jehož znalosti může předčít snad jen jeho nebetyčné ego. Ne nadarmo nese celý seriál jeho jméno – House. Greg House, kterého ztvárnil Hugh Laurie (64), udělal z cynismu a pojídání tabletek na bolest životní styl, kterého na začátku nového tisíciletí chtěli dosáhnout tisíce začínajících mediků.

Až v pozdějších sériích se dozvídáme, že to s jeho životem není ani zdaleka tak růžové, jako bychom si mohli myslet. Sarkasmus a ironie jsou totiž i v jeho případě často obranným mechanismem proti bolesti, kterou už roky trpí. Jeho diagnostická schopnost odhalit příčinu nemoci svých pacientů na základě několika zdánlivě nedůležitých symptomů je však srovnatelná s magií. Ačkoliv jeho metody nejsou vždy konvenční, jeho výsledky jsou nezpochybnitelné.

Sheldon Cooper

S geniálním fyzikem Sheldonem Cooperem, kterého v Teorii velkého třesku ztvárňuje Jim Parsons (50), často ztrácí trpělivost i jeho nejbližší přátelé. K lidem má totiž podobný vztah jako ke kvantové mechanice – občas s nimi teoreticky souhlasí, ale prakticky je nemůže vystát.

Jeho IQ je sice astronomicky vysoké, ale jeho sociální dovednosti jsou na takové úrovni, kdy je úspěchem, že ho vůbec někdo strpí. S jeho genialitou se totiž pojí i neochvějný pocit, že má vždy pravdu. Ačkoliv tomu tak v 99 % případů je, důležitější je to jedno procento, kdy mu i „obyčejní smrtelníci“ dokážou, že intelekt není vším. Sheldon nás neustále ujišťuje, že i géniové mohou mít problémy s vyjadřováním emocí.

Data

Data je androidem, kterého v seriálu Star Trek: Nová generace hraje Brent Spiner (75). Jeho životním posláním je neustála snaha pochopit lidské chování a povahu, což je možná nejčistším příkladem toho, co to znamená být inteligentní. Jeho logika a schopnost zpracovávat informace v rychlosti světla jsou oslňující, ale jeho pravá hodnota spočívá v neustálém hledání toho, co znamená být člověkem.

Ačkoliv má často v hlavě ta nejefektivnější řešení, nechává si poradit od svých kolegů, protože chápe, že plnění rozkazů co nejrychleji není vždy to nejlepší, co lze v dané situaci udělat. Stejně jako lidé se i Data učí ze svých chyb a velmi rychle se stává plnohodnotným členem posádky vesmírné lodi Enterprise, kterého ostatní respektují a berou jako svého.

(tod)

Fandím
17 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Emily Deschanel, Benedict Cumberbatch, Hugh Laurie, Jim Parsons

Filmy:
Star Trek: Nová generace, Sběratelé kostí, Teorie velkého třesku

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
seriály, Benedict Cumberbatch Sherlock, Doktor House, Teorie velkého třesku, Star Trek, geniální herci, seriálové postavy, Benedict Cumberbatch, geniální postavy
TOPlist