Pořád patří mezi špičku, chválí výkony Plíškové Michal Hrdlička a potvrdil, že zranění není vážné

Zdroj fotky: Getty Images

Náročný program si vyžádal svou daň. Karolína Plíšková musela kvůli zranění zad odstoupit ze semifinále turnaje v Dauhá. Díky úspěšným dvěma týdnům ji i přesto čeká velký posun v žebříčku. Jak výsledky hodnotí manžel české tenistky Michal Hrdlička?

První titul po čtyřech letech

Karolína Plíšková měla poslední dva týdny velmi náročný program. Nejdříve minulý týden startovala na turnaji v Kluži. V Rumunsku měla hrát už na konci loňského roku. Sezónu ale byla nucena kvůli zranění zápěstí ukončit dříve.

Do Rumunska Plíšková přijela po brzkém konci na Australian Open odpočinutá a v dobrém rozpoložení. Jako nenasazená hráčka zvládla vyrovnaný úvodní zápas s Rakušankou Kraus poměrem 6-4, 7-6. Turnajem i nadále postupovala sebevědomě a nakonec jej opanovala bez ztráty setu, když ve finále porazila osmou nasazenou Anu Bogdan po setech 6-4, 6-3. Získala 17. titul a první po čtyřech letech.

"Já všechny zápasy prožívám emotivně, ale konkrétně tento jsem neviděl osobně. Kluž jsem opouštěl před semifinále, protože jsem se vracel kvůli pracovním povinnostem do Prahy a bral jsem si dceru na jarní prázdniny. S ní jsem se pak vypravil do Kataru, kam jsme přiletěli už v sobotu. Semifinále jsem sledoval po cestě v letadle a finále poté na pokoji. Byly to velké emoce a nervy. Začátek vyšel lépe Bogdan, ale pak už byla Kája poměrně dominantní a zápas měla pod kontrolou. Zvládla to výborně a radost byla obrovská. Na titul jsme čekali poměrně dlouho a každý takový úspěch je úžasný. Hrozně si to zaslouží za tu svoji nezlomnost, pracovitost a dřinu," řekl pro Tiebreak Tennis Michal Hrdlička.

Rychlý přesun do Kataru a první kolo v den příletu

Čas na oslavy si ale musela čerstvá vítězka najít později. Hned po finále se rychle přemístila na letiště, aby stihla noční let do Dauhá. Hned v pondělí, tedy v den příletu, totiž musela stihnout svůj úvodní zápas. Unavená Plíšková po dlouhé cestě sice neodehrála ideální první set, ale Annu Kalinskayu vyřadila poměrem 2-6, 7-6, 6-4.

"Ten plán WTA je rozhodně šílený. Oni argumentují tím, že se snažily lobovat za tzv. "performance bye". To znamená, že při dosažení finálového nebo semifinálového výsledku by hráčka byla předsazena automaticky do druhého kola. Údajně to ale samy hráčky neodhlasovaly. Zároveň tvrdí, že tohle je jediná situace a jediné dva týdny, kdy se to takto kryje. V neděli se hraje finále v Kluži a Abu Dhabí a hned v pondělí se muselo hrát první kolo v Dauhá, takže pro tenistky to je extrémní situace. Je to špatně určitě, protože přelet z kontinentu na kontinent a málo času na regeneraci není ideální,"

Ve druhém kole vše nasvědčovalo k rychlému postupu, když Češka vedla 6-1 a 4-1. Druhou sadu sice prohrála a ve třetí musela dohánět ztrátu breaku. Nezastavila ji ani v osmifinále Linda Nosková, která za stavu 6-3, 5-4 podávala na vítězství. Karolína Plíšková ale zabojovala a nakonec zvítězila po setech 3-6, 7-5, 6-1.

První dvousetovou výhru zaznamenala až ve čtvrtfinále. Tam se podruhé v letošní sezóně utkala s Naomi Osakou. Na začátku obou setů sice Plíšková přišla o podání. Stav ale vždy dokázala srovnat a nakonec vyhrála 7-6, 7-6. Touto výhrou si zajistila návrat do TOP 40.

Vítězné tažení ukončilo zranění

V semifinále měla česká hráčka nastoupit ke svému devátému zápasu za posledních devět dní. Hrát musela každý den od 8. února. Její soupeřkou v boji o finále měla být světová jednička a dvojnásobná obhájkyně titulu Iga Swiatek. Náročný program posledních dvou týdnů si ale vyžádal svou daň a Češka do zápasu nenastoupila.

"Důvodem odstoupení Karolíny byla bolest v podstatě celé levé nohy. Bolest jí střílela do hýždě, přitahovače, třísla, až do spodních zad. Největší obava byla nad tou bolestí v zádech. Ještě v sobotu se proto v Dauhá podrobila vyšetření na magnetické rezonanci. Už máme k dispozici report i snímky. Konzultovali jsme to i s lékařem v Česku a mělo by to být v pořádku. Je to zkrátka jenom přetížené vzhledem k náročnému programu, který v posledních čtrnácti dnech absolvovala," ujistil Michal Hrdlička o zdravotním stavu hráčky.

I přes odstoupení zaznamenala Karolína Plíšková na turnaji v Dauhá první sérii vítězství od roku 2017. Tehdy turnaj opanovala, když ve finále vyřadila Caroline Wozniackou.

Začátek cesty zpět mezi TOP hráčky? 

Poslední dva týdny byly pro Karolínu velmi důležité. Obzvlášť po nevydařeném začátku sezóny. Turnaj v Kluži ji nakopnul a skvělého výsledku se dočkala i v Kataru. Jak tyto dva týdny hodnotí manžel Plíškové Hrdlička?

"Tyhle výsledky byly velmi důležité a pozitivní s výborným vlivem na sebevědomí Karolíny. Co si budeme nalhávat. Zaznamenala velký propad žebříčkem. Navíc ji teď čeká obhajoba čtvrtfinále na tisícovce v Dubaji, což samozřejmě vnímala. Asi nikdo nepočítal s tím, že během těch dvou týdnů dokáže až takto zazářit a vyhrát vlastně všechno co se dá a katapultovat se zpět na 36. pozici. Ve WTA race, když jsem se díval, tak byla na nějakém 11. místě. Během dvou týdnů nasbírala skoro neuvěřitelných 700 bodů. Dostala se také do toho zápasového rytmu a získala zpět herní sebevědomí, což je klíčové. Myslím, že ji už leckdo odepsal. Teď ale ukázala, že pořád patří mezi tu špičku. Za ty dva uplynulé týdny jsem rád a teď věřím, že Kája bude v pořádku zdravotně a že bude moct výsledkově navázat na Rumunsko a Katar."

Hned další turnaj odehraje Karolína Plíšková v Dubaji. Její soupeřkou v prvním kole bude vracející se Číňanka Zhang Shuai. V případném druhém kole by Karolína mohla narazit na Caroline Garciu. Podaří se bývalé světové jedničce obhájit loňské čtvrtfinále?

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full