18. února 2024 • 20:55

Sáblíková obhájila bronz i na „pětce“! Na MS získala šestadvacátou medaili

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda! Rychlobruslařka Martina Sáblíková se bude z mistrovství světa v Calgary vracet se dvěma medailemi. Po čtvrtečním bronzu na trojce vybojovala třetí místo i v závodě na 5000 metrů. Před Norkou Ragne Wiklundovou se udržela o 58 setin sekundy. Sáblíková získala celkem šestadvacátou medaili kariéry z MS na jednotlivých tratích.



Podruhé za sebou Martina Sáblíková odolala bramborové hrozbě. Norka Wiklundová měla závod skvěle rozjetý, tempo ale nevydržela. Ještě dvě kola před koncem v boji o bronzovou medaili měla na Sáblíkovou náskok 1,38 sekundy. Kolo před finišem to už ale byla necelá sekunda a v bolavém posledním kole odpadla.

Sáblíková tak získala svou čtyřiatřicátou medaili ze světových šampionátů. V závodě na 5000 metrů přitom sbírá medaile na globálních akcích už od roku 2007, získala v něm deset titulů mistryně světa a dvakrát vyhrála olympiádu. Za posledních sedmnáct let v něm skončila bez medaile jen jednou, v roce 2021, kdy byla pátá.

Sáblíková byla v cíli ve svém nejlepším čase sezony 6:51,88 minuty. Porazily ji jenom dvě Nizozemky. Nevyhrála ale Irene Schoutenová, vítězka trojky a na pětce obhájkyně titulu, která jela s Češkou ve společné jízdě.

Další Nizozemka Joy Beuneová využila toho, že startovala v pozdější dvojici, nasadila vysoké tempo a náskok udržela až do cíle, v němž byla o 1,26 sekundy rychleji než Schoutenová.

Sáblíková se svými dvěma bronzy vyrovnala loňskou bilanci z mistrovství světa v Heerenvenu. Od roku 2007 se z globální soutěže nikdy nevracela domů bez medaile.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Calgary:

Ženy - 5000 m: 1. Beuneová 6:47,72, 2. Schoutenová (obě Niz.) 6:48,98, 3. Sáblíková (ČR) 6:51,88.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud