Hráč týdne: Facundo Diaz Acosta

Zdroj fotky: ATP

Facundo Diaz Acosta ovládl antukový turnaj ATP 250 před domácím publikem a slaví svůj premiérový titul na okruhu. Turnajem v Buenos Aires prošel bez ztráty setu a ve finále porazil třetího nasazeného Nicoláse Jarryho. Právem si tedy zaslouží ocenění “hráč týdne”.

Třiadvacetiletý Diaz Acosta se ukázal na domácím turnaji díky divoké kartě. V prvním kole změřil síly s Němcem Danielem Altmaierem, s kterým na kurtu strávil něco málo přes dvě hodiny s výsledkem 6:3, 7:6 (1). Příště už ho čekal semifinálový soupeř Argentinec Francisco Cerundolo jako nasazená čtyřka. První set dospěl až do zkrácené hry, kdy ji Facundo získal poměrem 7-3 a následně svému krajanovi nadělil kanára. Jeho dalším protivníkem se stal Srb Dušan Lajovič.

Na začátku utkání vedl Facundo 3:0 a i když jednou ztratil svůj servis, tak první sadu vyhrál 6:4. Další set byl vyrovnaný až do šestého gamu, kdy o své podání přišel srbský tenista. Za stavu 5:3 šel servírovat Diaz Acosta a poměrem 40:15 zakončil toto utkání. V semifinále se rodák z Buenos Aires opět setkal s krajanem. Federico Coria uhrál proti Diaz Acostovi pouze pět gamů (6:2, 6:3). Tímto vítězstvím postoupil Argentinec do svého prvního finále na okruhu ATP.

Domácí finále

Facundo Diaz Acosta se ve finále postavil proti třetímu nasazenému hráči Chilanovi Nicolásu Jarrym. V prvním setu vedl argentinský tenista 3:1. Pohlídal si své vedení a první sadu vyhrál. Druhý set odstartovalo podání Jarryho, jenže o něj přišel. Poté se Chilan snažil zvrátit zápas ve svůj prospěch, ale Diaz Acosta si náskok uhlídal. Navíc mu k triumfu pomohl těsný Jarryho aut za základní čáru. Výsledkem 6:3, 6:4 si tak zajistil svůj první titul ATP.

"Nevím, co na to říct," řekl po svém triumfu Diaz Acosta. "Hodně jsem na tom pracoval, se všemi svými lidmi – rodinou, přáteli, týmem, takže jsem velmi, velmi šťastný. Dnes jsem hrál skvělý zápas, stejně jako se mi dařilo celý týden, ale pořád nemůžu pochopit, že jsem turnaj vyhrál bez ztráty setu,” dodal.

Aktuálně 59. hráč světa se tímto triumfem stal teprve druhým levákem, který vyhrál Argentina Open. Prvním byl Španěl Rafael Nadal. Facundo Diaz Acosta je také čtvrtým tenistou v historii, jenž v Buenos Aires vyhrál svůj premiérový titul. Před ním to dokázali Chilan Nicolas Massú, Argentinec Joan Monaco a Nor Casper Ruud. 

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full