Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové bloky v Dukovanech mají mít suché chlazení, maďarská firma nabízí řešení

Čistá spotřeba vody Temelína a Dukovan činila loni přibližně 60 milionů kubíků vody. Česko ve své energetické koncepci počítá s výstavbou nových jaderných bloků. Na jejich provoz však chce použít vzduchové chlazení. To sice vodu využívá také, ale ve výrazně menším množství. O využití své technologie suchého chlazení v Dukovanech se chce ucházet maďarská státní společnost MVM EGI, která nabízí vlastní patentovaný systém známý jako Hellerův systém.

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Česko možná čeká zásadní změna. Doposud byla jednou z klíčových surovin pro fungování tuzemských jaderných elektráren voda. Dukovany využívají Vodní dílo Dalešice ležící na toku řeky Jihlavy, Temelín chladí voda z nádrže Hněvkovice na Vltavě. Vody však v posledních letech bylo málo, mimo jiné kvůli klimatické změně a s ní souvisejícím výkyvům počasí. Při výstavbě dalších bloků jaderných elektráren je proto prioritou snížit její spotřebu.

Francouzi, nebo Korejci? V jaderném tendru se bude licitovat o cenu

“Pracujeme na odzkoušené variantě takzvaného suchého chlazení, které není závislé na velkém množství vody jako klasické chladicí věže. Tato metoda je vyzkoušená a počítáme s ní pro nové bloky v Dukovanech, uvádí mluvčí polostátní společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Současné kladné stanovisko EIA. tedy posouzení vlivu projektu na životní prostředí, umožňuje podle Kříže výstavbu dvou nových jaderných bloků. „Řízení EIA bychom v tomto směru doplnili,“ dodává mluvčí ČEZ.

Jaderné elektrárny jsou co do spotřeby vody neuvěřitelně žíznivé. Dukovany a Temelín mají každá po dvou reaktorech a loni dohromady potřebovaly na výrobu elektřiny 89 milionů metrů krychlových vody. Třicet milionů se vrátilo, takže čistá spotřeba vody činila asi 60 milionů kubíků vody.

Uspoří prý až 70 procent vody

Voda je důležitá k přenosu tepla v reaktoru, řízení štěpné reakce, k chlazení technologických systémů i k odvádění zbytkového tepla přes chladicí věže. Jaderná elektrárna Dukovany má věží osm a jsou vidět na desítky kilometrů. Ačkoliv tvarem připomínají komíny, do ovzduší nevypouštějí spaliny. Oblak nad 125 metrů vysokými věžemi je kondenzovaná vodní pára.

V případě suchého chlazení by z věží žádná pára nestoupala. Vzduchové chlazení sice vodu využívá také, ale ve výrazně menším množství. Vodu z kondenzátoru vede přes tepelné výměníky soustava uzavřených potrubí a kanálků, které ochlazuje proudící vzduch. Nevýhodou systému je to, že zabírá v porovnání s mokrým chlazením více prostoru.

Vláda chce nabídky na čtyři nové bloky místo jednoho. Westinghouse je ze hry

O vítězi tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Česku se rozhodne mezi francouzskou společností EDF a korejskou KHNP. Do 15. dubna mají předložit závazné nabídky na vybudování až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. O využití své technologie suchého chlazení v Dukovanech se chce ucházet maďarská státní společnost MVM EGI, která nabízí vlastní patentovaný systém známý jako Hellerův systém. Skupina MVM je „maďarský ČEZ“, který má roční tržby kolem 5,5 miliardy eur (asi 140 miliard korun) a v energetice působí přes padesát let. MVM EGI nabízí širokou škálu chladicích věží pro elektrárny o výkonu od 0,5 do 1 200 megawattů.

Suché chlazení podle MVM EGI může ušetřit až 70 procent vody. Hybridní řešení kombinující mokrý a suchý přístup nabízí poloviční úsporu.“Naše unikátní řešení může při výstavbě nového bloku ušetřit až 20 milionů kubíků vody ročně. Při výstavbě dvou bloků by to bylo dvakrát tolik, což se vyrovná spotřebě vody v Praze,“ prohlašuje Balázs Lakatos, ředitel pro rozvoj obchodu a vztahy s vládou firmy MVM EGI.

Maďarská firma již před časem navázala kontakt s uchazeči o dostavbu bloků v Dukovanech. „Se všemi jsme byli ve spojení, s některými je to intenzivnější než s jinými. Chtěli po nás technické parametry. Nyní se snažíme sumarizovat naši nabídku,“ říká Lakatos.

“S technologií MVM EGI jsme se pečlivě seznámili a mohla by se potenciálně uplatnit v rámci nového jaderného bloku EPR1200 v Dukovanech vedle dalších inovativních technologií, které studujeme,“ uvádí Roman Zdebor, šéf české pobočky EDF.

Bez vody je to dražší

Chladicí systémy MVM EGI se využívají různě po světě. V Evropě je to například ve švýcarské jaderné elektrárně Gösgen a ve Finsku v elektrárně Loviisa, kde tato technologie slouží jako záložní. Heller–Forgóova chladicí věž byla vyvinuta v roce 1958 dvěma maďarskými profesory Budapešťské technické univerzity. László Heller pracoval na technickém principu a samotné zařízení navrhl jeho kolega László Forgó.

Systém vyřešil důležitý problém v elektrárnách tím, že efektivněji využíval chladicí vodu. Hlavním smyslem vynálezu byla kondenzace vakuové páry vstřikováním studené vody. Ještě teplá voda vstoupila do výměníku tepla s jemnými žebry, ochladila se a stala se použitelnou, když se cyklus opakoval.

Chladící věže maďarské společnosti MVM EGI plynové elektrárny Hamitabat v provincii Kırklareli v severozápadním Turecku

„Dukovany za provozu odpaří o trochu méně vody, než spotřebuje celá Praha. Dražší, ale na vodu méně náročné jsou věže polosuché a nejdražší suché, což je v podstatě velký tepelný výměník, který člověk najde třeba u klimatizace. Příkladem takového chlazení může být arizonská elektrárna Palo Verde, která v poušti vyprodukuje dvakrát více elektřiny než Temelín a jako zdroj vody jí stačí splašky z města Phoenix,“ vysvětluje profesor jaderné energetiky na pražském ČVUT Radek Škoda.

“Výstavba takového chlazení i elektrárny bude ale dražší a výkon turbíny a generátoru bude o pár procent nižší než u mokrého chlazení,“ upozorňuje Škoda. Také mluvčí ČEZ Kříž připouští, že suché chlazení je investičně náročnější.

„V případě jaderné elektrárny by to mělo být méně než dvě procenta nákladů,“ tvrdí Lakatos z MVM EGI. Podle profesora Škody je chlazení jaderných reaktorů zásadní nejen pro bezpečnost, ale i pro ekonomiku provozu. „Nejlepší je přímé chlazení do moře, následuje nějaké velké jezero či řeka. V Česku je toto bohužel nerealizovatelné,“ dodává odborník na jadernou energetiku.

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Trable balkonových solárů. V Česku jsou vždy načerno, energie se navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily

16. května 2024

Kilogram českých jahod až za 250 korun. A pokud si je člověk nasbírá na poli sám, zaplatí i 100 Kč...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Británie si došlápne na svá zámořská území. Špinavé peníze se perou právě tam

15. května 2024  15:56

Téměř 40 procent špinavých peněz ve světě prochází buď londýnským City nebo závislými zeměmi, uvedl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...