Parčík na Gagarinově náměstí projde revitalizací

perex - park Gagarinovo náměstí - dron.png Realizace loňské přípravy čeká na jaro.


Foto TV Polar Foto TV Polar

21.02.2024 – Malý park, který je součástí Gagarinova náměstí v Karviné-Ráji projde již brzy velkou proměnou. Úpravy začaly odstraněním některých dřevin ještě v zimě loňského roku, další práce začnou v průběhu března. „Je to plánovaná akce, která byla připravována v loňském roce projekčně a v jarních měsících začne samotná rekonstrukce, koncem června bude hotovo,“ řekl primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM).

V této lokalitě dojde především k úpravě vnitřního parčíku. „Budou opraveny zídky, které lemují parčík, dojde k opravě chodníčků, které budou nahrazeny v zámkové dlažbě, opraví se schodiště a přibude nový mobiliář – odpadkové koše, nové lavičky a nainstalována budou parková svítidla,“ popsala změnu vedoucí Odboru komunálních služeb Magistrátu města Karviné Jana Maierová. 

Dominantou parčíku budou nově vysazené stromy. „Vysadíme tady osm nových stromů, z toho šest okrasných jabloní, jednu katalpu a jednu magnolii. Rovněž zde budou provedeny výsadby, trvalkové záhony, které doplní okrasné kameny s většími okrasnými travinami,“ dodala Jana Maierová. Chodníky, které vedou k restauraci a obchodu, zůstanou zřejmě ve stejném stavu. „Je to trochu komplikovanější, protože ne všechny pozemky jsou města. Jsou tam pozemky soukromých vlastníků, a do těch my vstupovat nemůžeme. Bude záležet na nich, jestli své chodníky dají do pořádku. Tímto pokračujeme v revitalizaci jednotlivých prostranství, teď je to prostranství „u Brna“ a věřím tomu, že v letošním roce projekčně připravíme prostranství „U Skleníku“ poblíž nemocnice v Karviné-Ráji,“ připomněl primátor. Připravuje se i výběrové řízení na zhotovení rekonstrukce prostranství na ulici Nedbalova. Samotná proměna prostranství počítá s novými chodníky, přibydou parkovací stání, mobiliář a vysadí se i nová zeleň.

Tématu se věnuje reportáž TV Polar.