Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Súd nevyhovel žalobe Kara-Murzu vo veci nevyšetrenia jeho dvoch otráv

Na fotografii z videa je ruský opozičný aktivista Vladimir Kara-Murza vo videu zo sibírskej trestaneckej kolónie. Foto: TASR/AP

Ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza sa na pojednávaní zúčastnil prostredníctvom online spojenia z väznice na Sibíri, kde si odpykáva trest za svoju údajnú vlastizradu.

Moskva/Londýn 22. februára (TASR) - Súd v Moskve vo štvrtok nevyhovel žalobe ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu voči Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom) za nečinnosť pri vyšetrovaní dvoch pokusov o vraždu otrávením.

Kara-Murza sa na pojednávaní zúčastnil prostredníctvom online spojenia z väznice na Sibíri, kde si odpykáva trest za svoju údajnú vlastizradu.

Ako na svojom webe pripomenulo Rádio Sloboda (RFE/RL), Kara-Murza skončil dvakrát v rokoch 2015 a 2017 - na jednotke intenzívnej starostlivosti v kóme s diagnózou "toxické účinky nešpecifikovanej látky". V oboch prípadoch podal trestné oznámenie, ale vyšetrovania neboli ani začaté.

Vo štvrtok počas súdneho pojednávania Kara-Murza uviedol, že novinári z investigatívnych projektov Bellingcat a The Insider a nemeckého týždenníka Der Spiegel pritom dokonca identifikovali mená štyroch dôstojníkov ruskej tajnej služby FSB - Romana Mezenceva, Alexandra Samofala, Konstantina Kudriavceva a Valerija Suchareva -, ktorí ho tajne sledovali na cestách pred oboma otravami.

Kara-Murza poznamenal, že niektorí z nich podľa novinárov sledovali aj Borisa Nemcova pred jeho vraždou vo februári 2015, ako i Alexeja Navaľného pred jeho otravou v auguste 2020, "ktorá bola dokonaná minulý týždeň", keď tento politik zomrel vo väzenskom tábore na ruskom ďalekom severe.

Spomínanú štvoricu agentov FSB označil Kara-Murza za "komando smrti" v rámci štruktúr FSB či za skupinu "profesionálnych zabijakov v službách štátu, ktorých úlohou je fyzicky likvidovať politických oponentov Putinovho režimu".

Podľa RFE/RL sudca v reakcii na tieto slová Kara-Murzu vyzval, aby sa držal podstaty prípadu.

V apríli 2023 bol Kara-Murza za vlastizradu, spoluprácu s nežiaducou organizáciou a šírenie dezinformácií o ruskej armáde odsúdený na 25 rokov odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Ruské súdy označujú za dezinformácie všetky správy o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s oficiálnou verziou ruského ministerstva obrany či Kremľa.

Kara-Murza si momentálne odpykáva svoj trest trest vo väzenskom tábore IK-7 v Omskej oblasti.