Nezastavitelný Jakub Menšík v Dauhá vystavil stopku i Rublevovi a zajistil si posun do první stovky

Zdroj fotky: Getty Images

Jakub Menšík se i dnes v Kataru postaral o neskutečný výkon. Po šílené výhře nad Andy Murraym si dnes vyšlápl dokonce i na pátého hráče světa a prvního nasazeného Andreye Rubleva. Tímto vítězstvím si osmnáctiletý Čech navíc zajistil posun TOP 100.

Český debutant v Kataru kosí favority

Jakub Menšík ve včerejší osmifinálové bitvě vyřadil Andyho Murrayho. Tři a půl hodiny dlouhý zápas se stal nejdelším utkáním v historii katarského turnaje. Hned dnes českého hráče čekalo čtvrtfinále, kde byl jeho soupeřem první nasazený a pátý hráč světa Andrey Rublev.

"Na svůj věk už je Jakub opravdu veliký a servíruje hodně tvrdě. Co jsem viděl ze zápasu proti Andymu, podání je jeho největší zbraň. Ten kluk má velký talent. Má silné údery a snaží se hrát agresivně. Musím se na to připravit," pochválil před zápasem Jakuba první nasazený.

Ve svém prvním čtvrtfinále na turnaji ATP předváděl Jakub skvělý tenis. Jako první prolomil v sedmé hře podání soupeře a dostal se do vedení 5-3. Následně na svém servisu úvodní sadu dovedl do vítězného konce.

Druhé dějství bylo vyrovnanější než to předchozí. Oba hráči si drželi své podání. Konkrétně český hráč musel odvracet celkem pět breakballových příležitostí. Servis udržel, i když na  ztrácel 0-40. Jednou dokonce odvrátil i setball. Nakonec musel o osudu druhé sady rozhodovat tiebreak. Rublev se dostal do vedení 3-1. To ale neudržel a Jakub Menšík se mohl radovat z výhry 6-4, 7-6.

„Od začátku turnaje hraju velmi dobře. Je to pro mě neuvěřitelný týden. Věděl jsem, že se s těmito soupeři můžu rovnat. Cítím se tu skvěle a snad to tak půjde i v semifinále. Musím se na něj co nejlépe připravit. Má práce ještě není hotova,“ hlásil v pozápasovém rozhovoru čerstvý semifinalista.

Výhra zajistila debut mezi nejlepšími sto hráči světa

Finalista juniorky Australian Open poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje ATP, kde se utká s vítězem francouzského derby mezi Humbertem a Monfilsem. Již nyní si ale zajistil premiérový posun do TOP 100. V živém žebříčku se momentálně nachází na 94. pozici.

Jakub Menšík se díky výhře nad Rublevem stal nejmladším hráčem od Carlose Alcaraze, který vyřadil člena TOP 5. Španělský tenista to dokázal v roce 2021 na US Open, kde vyřadil Tsitsipase.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi

Nejnovější komentáře

  1. Pokud jde o pořadí v našem českém mužském žebříčku, pak by to mohlo reálně vypadat následovně: jednička Menšík, dvojka Macháč, trojka Lehečka. Je super, že ti tři budou usilovat o to, kdo z nich bude lepší. V každém je potenciál jít ještě výš, zejména v Menšíkovi.

Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full