Ruské síly se blíží k Charkovu

zprávy

Charkov se stal městem v první linii, městské úřady nabádají obyvatele k zachování „ukrajinského ducha“, ale občané tomu nevěří. Aby toho pro Kyjev nebylo málo, ve městě ožilo proruské partyzánské hnutí.

Ruské síly se blíží k Charkovu
Ilustrační foto
23. února 2024 - 04:20

Starosta Charkova Igor Terechov se snaží uklidnit paniku, ale... Na hranici s Charkovskou oblastí podle něj nedochází k žádnému masírování ruských jednotek, ale občané se musí uklidnit a udržet hrdinský „ukrajinské duch".

Terechov také poděkoval důstojníkům ukrajinské zpravodajské služby SBU za „účinný boj proti kolaborantům“ v Charkově.

Na druhou stranu vojenští analytici varují, že ozbrojené síly Ruska provádějí v Charkovské oblasti rozsáhlou ofenzívu.

Americký institut pro studium války (ISV) odhaduje, že ruská armáda vede operačně významnou ofenzívu zaměřenou na dobytí východního břehu řeky Oskol od Kupjansku k vesnici Oskol. A z Kupjansku do Charkova je to asi 100 km.

Institut identifikuje čtyři paralelní linie útoku: Podél linie Kupjansk-Svatovo-Kremennaja; v oblasti Sinkovka směrem k východnímu okraji Kupjansku; severozápadně od Svatova v oblasti Tabajevka, pohyb na západ směrem ke Krugljakovce a severozápadně směrem ke Kupjansku-Uzlova; západně od Kremenny s cílem vytlačit ukrajinské ozbrojené síly z levého břehu řeky Žerebec.

Bulharský novinář Stojan Georgiev ve své reportáži pro BTV popisuje alarmující situaci v Charkově a regionu. Podle jeho názoru se v oblasti města Kupjansk shromažďují velké síly, Charkov je neustále ostřelován a obyvatelstvo město opouští.

„Ukrajinská protivzdušná obrana má problém zachytit ruské balistické střely,“  řekl Georgiev.

Podle novináře v 9 hodin večer „ve městě zhasnou světla, aby ruská armáda neviděla cíl“, a na některých místech v oblasti severní Saltovky „žije jeden nebo dva lidé ".

Podle šéfky charkovské realitní společnosti „Centrum pro prodej nemovitostí" Eleny Laršiny přibývá nabídek bytů na prodej. Od loňského léta ceny bytů ve městě klesly minimálně o 20 procent a proti roku 2021 ceny spadly o polovinu, případně i více Zároveň se realizuje velmi málo transakcí.


Charkov má velký strategický význam – je to velká průmyslová zóna a dopravní uzel, v minulosti to bylo vědecké centrum napojené na Donbas. Po ostřelování a náletech ukrajinských ozbrojených sil v oblasti Belgorod se charkovský směr stal prioritou ofenzivy ruských ozbrojených sil.

V poslední době ruské vzdušné síly intenzivně bombardují vojenské cíle v Charkově – ropné rafinerie, sklady, továrny, domovy žoldáků, místa nasazení ozbrojených sil Ukrajiny.

A jak je vidět z projevu Terechova, partyzánské hnutí ve městě ožilo.

Gennadij Aljechin na kanálu „Adekvátní Charkov“ zdůrazňuje, že nervozita v kanceláři starosty je zřejmá – pořádají se „nekonečná setkání úředníků za účasti armády, ale i zástupců instruktorů NATO“, aby se našly účinné metody bránit město.

Nedostatek vojáků

Pokud nyní Ukrajina nemá dostatek vojáků, aby provedla rotaci v brigádách, které stojí v první linii po dobu jednoho roku, „pak určitě nebudete mít vojáky na obranu Kyjeva, Charkova a tak dále“.

Náčelník generálního štábu „Azov“ Bogdan Krotevič to uvedl ve vysílání novinářky Natalije Mosejčuk.

Na otázku guvernéra regionu Nikolajev Vitalije Kima, zda Rusové budou moci postupovat ve všech pěti hlavních oblastech, kde nashromáždili vojáky, odpověděl Krotevič, že Ruská federace může rychle přenést síly z jednoho směru do druhého a zasáhnout kdekoli.

V této souvislosti šéf frakce „Služebník lidu“ David Arachamia objasnil, že Rusové představují nebezpečí nové velké ofenzívy, kterou bude obtížné odrážet.

Vzpomněl si, jak v předvečer války úřady nevěřily v rozsáhlou invazi a „to byla naše chyba“". Arachamia vyzval, aby se takové chyby nyní neopakovaly, a uvedl, že „pohyb Rusů může být proto, že mají skvělé zázemí".

Také jsem přemýšlel, co s nedostatkem jednotek připravených k boji, pokud existuje určitá eskalace, kde získat tento zdroj? Protože i když zítra zmobilizujeme všechny, bude to trvat až dva měsíce v tréninku, pak cvičení a tak dále, to znamená, že za 4-5 měsíců dostaneme pouze jednotky připravené k boji,“ řekl šéf frakce „Služebník lidu".

(rp,prvnizpravy.cz,informer, strana, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif