Ekvádorský prezident: Nechceme být součástí konfliktu na Ukrajině

zprávy

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v rozhovoru pro španělský televizní kanál CNN vysvětlil, proč odmítl převézt staré sovětské zbraně do Spojených států.

Ekvádorský prezident: Nechceme být součástí konfliktu na Ukrajině
Daniel Noboa, ekvádorský prezident
23. února 2024 - 06:20

Začátkem ledna Noboa oznámil, že je připraven vyměnit staré sovětské vybavení, kterému říkal „kovošrot“, za nové ze Spojených států. Převod vojenského materiálu do třetích zemí je však obvykle smluvními podmínkami zakázán. Minulý týden prezident své rozhodnutí přehodnotil.

Prezident podle svých slov nevěděl o plánech Washingtonu ohledně budoucího osudu „kovošrotu“ z Ekvádoru.

„K našemu překvapení Spojené státy veřejně oznámily, že tyto zbraně budou použity v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině, a my nechceme být součástí toho konfliktu,“ uvedl Noboa.

Poznamenal, že Rusko mělo „pravdu“ a zopakoval, že Ekvádor se nebude podílet na převodu zbraní třetí straně, která by pak skončila na Ukrajině. Prezident zdůraznil, že Moskva je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Quita, jehož úřady nechtějí porušovat mezinárodní smlouvy.

Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci (FSMTC) dříve označila případný převod vojenského majetku Ekvádoru z Ruska na třetí stranu za nepřijatelný s poukazem na porušení mezinárodního práva.

FSMTC zdůraznilo, že v souladu s článkem 4 dohody mezi vládou Ruské federace a vládou Ekvádorské republiky o vojensko-technické spolupráci ze dne 27. listopadu 2008 je převod vojenských produktů získaných v důsledku dvoustranných smluv o vojensko - technické spolupráci třetí straně je nepřijatelná bez předchozího písemného souhlasu Ruské federace.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif