Poklad z krajských depozitářů: Zatoulaná alka malá

regiony

Muzeum Vysočiny Jihlava vlastní kolekci 543 vycpaných exemplářů různých druhů zvířat a ptáků.

Poklad z krajských depozitářů: Zatoulaná alka malá
Alka malá
23. února 2024 - 11:00

Unikátní sbírka je cenná nejen historicky, ale má i nevyčíslitelnou hodnotu vědeckou. Mezi unikátní exempláře sbírek Muzea Vysočiny Jihlava patří alka malá.
 
Za normálních okolností tito mořští opeřenci obývají pobřežní útesy severozápadní Evropy. Do vnitrozemí však pronikají pouze výjimečně. Na území naší republiky byl tento druh dosud spatřen pouze jednou a jediným dokladem jeho přítomnosti je právě vycpaný jedinec uložený v Muzeu Vysočiny Jihlava.

Na evidenční kartě i v katalogu Dalbergovy sbírky z roku 1923, jehož autorem je někdejší kustod jihlavského muzea Hans Canon, najdeme pouze stručnou informaci, že se jedná o samce, který se zatoulal ze severu. Pokud ale zapátráme ve staré ornitologické literatuře, dozvíme se toho víc. Mimořádnou událost popsal sám baron Dalberg v říjnu roku 1890 v krátké zprávě, zveřejněné v časopise Ornithologisches Jahrbuch.

V únoru 1890 byly na zamrzlé říčce Litavě u obce Hrušky nedaleko Slavkova u Brna zpozorovány čtyři alky malé. Jak už to tak tehdy chodilo, všichni ptáci byli zastřeleni, podle Dalberga padli jedinou ranou. Tři zůstali ležet na místě, čtvrtý zmizel pod ledem. Jeden z nich, dospělý samec, skončil ve Vídni, v soukromé sbírce pana Irku, bratra pořadatele lovu. V současné době tento preparát není k nalezení. Další dva kusy byly nevratně poškozeny psy již při aportu a čtvrtý, rovněž dospělý samec, dohledaný až za dva či tři dny, připadl do sbírky Dalbergovy. Po baronově smrti doputoval do jihlavského muzea a zde je pod inventárním číslem D 429 uchováván dodnes a i po sto letech je ve velmi dobrém stavu.

NovinkyVysočina.cz,informovala Jitka Svatošová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.
 
(rp,novinkyvysocina.cz,K lára Bezděčková, foto:Muzeum Vysočiny Jihlava)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif