Maďarsko zablokovalo prohlášení EU k 2.výročí vypuknutí války na Ukrajině

zprávy

Maďarsko nedovolilo členským státům EU podepsat společné prohlášení k 2.výročí  vypuknutí války mezi Ruskem a Ukrajinou, píše Bloomberg.

Maďarsko zablokovalo prohlášení EU k 2.výročí vypuknutí války na Ukrajině
Ilustrační foto
24. února 2024 - 06:20

Maďarské veto, jehož důvody nebyly bezprostředně jasné, vedlo předsedy Evropské komise, Rady a Parlamentu k tomu, aby v pátek vydali vlastní prohlášení.

„Dnes si připomínáme tragické výročí konfrontace Ruska s Ukrajinou, která jasně porušuje mezinárodní právo a Chartu OSN,“ stojí v prohlášení.

Mluvčí Evropské rady to odmítl komentovat. Jeden z účastníků rozhovoru uvedl, že jeden z členů EU, který není součástí NATO (s největší pravděpodobností mluvíme o Rakousku), měl také výhrady k některým částem prohlášení, ale neupřesnil, zda by země souhlasila s vetem.

Samostatně Evropská unie přijala nové sankce zaměřené na stovky fyzických a právnických osob, což je 13. balíček opatření přijatých blokem od začátku patové situace.

Připomeňme, že britský časopis The Economist zveřejnil podrobnosti o 13. balíčku sankcí EU proti Rusku. Balíček omezení obsahoval zejména zákaz dovozu fotoaparátů a obráběcích strojů.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif