Hlavní obsah

V Bělorusku jsou nejčestnější volby na světě, prohlásil Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že volby v Bělorusku jsou vůbec těmi nejotevřenějšími a nejčestnějšími na světě. Lukašenko to řekl novinářům poté, co v neděli vhodil svůj hlas do urny v rámci parlamentních a komunálních voleb. Později navíc médiím oznámil svoji kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2025. Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská volby označila za frašku.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko

Článek

„Nikde na světě nejsou volby tak otevřené a čestné jako v Bělorusku. Je to pro nás skutečný svátek. Tak tomu bylo vždycky. Provádíme upřímnou a poctivou politiku a stejně tak probíhají naše volby,“ prohlásil podle agentury Belta Lukašenko.

Nespecifikovaná média se běloruského diktátora následně zeptala, zda se bude účastnit dalších prezidentských voleb, k nimž v Bělorusku dojde v roce 2025. „Vyřiďte jim, že budu,“ uvedl.

Lukašenko se takto vyjádřil poté, co odevzdal svůj hlas do urny na Běloruské státní univerzitě tělesné výchovy v rámci parlamentních a komunálních voleb. Z nedělních voleb by mělo vzejít 110 poslanců a 12514 místních zastupitelů. Opozice k volbám nebyla přizvána, píše Rádio Svobodná Evropa (RFE).

Fraška, nechoďte k volbám

Vůdkyně běloruské opozice Cichanouská, která se po brutálním potlačení protestů po běloruských prezidentských volbách v roce 2020 musela odebrat do litevského exilu, volby označila za frašku a vyzvala k jejich bojkotu.

„Na volebních lístcích nejsou žádní lidé, kteří by nabídli skutečnou změnu, protože režim umožnil účast pouze loutkám, které se mu hodí,“ uvedla Cichanouská ve svém videoprohlášení, na nějž odkazuje RFE. „Vyzýváme k bojkotu této nesmyslné frašky, k ignorování těchto voleb bez možnosti volby,“ dodala.

Cichanouská tvrdí, že běloruské prezidentské volby v roce 2020 vyhrála ona, což potvrzují i nezávislé exit polly provedené jak v Bělorusku, tak v zahraničí. Podle oficiálních údajů běloruské volební komise ale měl Lukašenko získat 80,08 procenta hlasů, kdežto Cichanouská jen 10,9 procenta.

Údajná výhra Lukašenka, který se v roce 2020 ucházel již o svůj šestý mandát, byla následována masivními protesty, při nichž policie zatkla zhruba šest tisíc Bělorusů. Ještě před volbami kandidoval i její manžel Sjarhej Cichanouski, kterého Lukašenko v roce 2021 nechal za „přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti“ zavřít do vězení na 18 let. Cichanouski byl zatčen v květnu 2020, volby se konaly později v srpnu.

Vůdkyně běloruské opozice Cichanouská dostala 15 let vězení. Žije ale v exilu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám