EU musí aktivně podporovat ruskou demokratickou opozici 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Vražda Alexeje Navalného je dalším projevem rostoucích a systematických represí v Rusku 
  • Vladimir Putin se musí za vraždu Alexeje Navalného zodpovídat  
  • Ruský lid nelze zaměňovat s „válečným, autokratickým a kleptokratickým kremelským režimem“ 
  • Členské státy by měly zvážit možnost výměny vězňů 
Poslanci varují, že vražda Alexeje Navalného je dalším důkazem rostoucích a systematických represí v Rusku ©PETRAS MALUKAS / AFP  

Ruská vláda a Vladimir Putin osobně nesou trestní a politickou odpovědnost za smrt svého nejsilnějšího odpůrce Alexeje Navalného, tvrdí poslanci.

Evropský parlament důrazně odsuzuje vraždu Alexeje Navalného a vyjadřuje plnou podporu Juliji Navalné v jejím odhodlání pokračovat v jeho práci. V usnesení přijatém ve čtvrtek poslanci zdůrazňují, že plnou trestní a politickou odpovědnost za smrt Alexeje Navalného nese ruská vláda a Vladimir Putin osobně, který by se z ní měl zodpovídat.

Poslanci varují, že vražda Alexeje Navalného je dalším projevem rostoucích a systematických represí v Rusku, a požadují nezávislé a transparentní mezinárodní vyšetřování jeho vraždy, aby se zjistila pravda a zajistila odpovědnost.

Ruský politický systém je podle usnesení ovládán konsolidovaným autoritářským režimem, který se dopouští rozsáhlé korupce, využívá zmanipulovaných voleb k vytváření zdání demokracie a soustřeďuje veškerou moc v rukou Vladimira Putina.

Podpora demokratické opozici v Rusku

Poslanci zdůrazňují, že ruský lid nelze zaměňovat s „válečným, autokratickým a kleptokratickým kremelským režimem“, a vyjadřují solidaritu se všemi lidmi v Rusku i mimo něj, kteří navzdory záměrně brutálním represím a závažným osobním důsledkům, kterým čelí, stále nalézají odvahu mluvit pravdu.

Alexej Navalnyj byl se svou vizí „překrásného Ruska budoucnosti“ ztělesněním boje za svobodu a demokracii, uvádí poslanci v usnesení a vyzývají EU a její členské státy, aby i nadále projevovaly neochvějnou solidaritu s nezávislou ruskou občanskou společností a demokratickou opozicí.

Vyzývají také členské státy, aby usilovněji hledaly možnosti vedoucí k propuštění nejpřísněji trestaných vězňů, zejména politických, kteří jsou nemocní nebo jsou mučeni, včetně případné výměny vězněných osob.

Podpora Ukrajiny je nejlepší odpovědí Kremlu

Represe ruských orgánů proti politické opozici, sdělovacím prostředkům a občanské společnosti zesílily po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022, upozorňují poslanci. EU, její členské státy a podobně smýšlející partneři po celém světě musí pokračovat ve své politické, hospodářské, finanční a vojenské pomoci Ukrajině, neboť se jedná o nejúčinnější reakci na represivní a agresivní jednání, kterého se v současné době dopouští kremelský režim. Rozhodné vítězství Ukrajiny by mohlo vést ke skutečným změnám

v systému Ruské federace, zejména k deimperializaci, dekolonizaci a opětovné federalizaci, což jsou nezbytné podmínky pro to, aby v Rusku byla nastolena demokracie.

Parlament vyzývá Komisi, a zejména Evropskou službu pro vnější činnost, aby vypracovala aktivní dlouhodobou strategickou politiku vůči Rusku, která by účinně reagovala na současnou realitu vztahů mezi EU a touto zemí, na situaci v oblasti lidských práv v Rusku a na potřebu podporovat ruskou občanskou společnost a představitele opozice v exilu.

Usnesení bylo přijato 506 hlasy (9 bylo proti a 32 se zdrželo hlasování).