Svět ruskýma očima 751

 

Evropská komise má plán: O pokračování tranzitu plynu přes Ukrajinu nestojí

15. února 2024

Evropská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová prohlásila, že EU nemá zájem na pokračování přepravy ruského plynu přes Ukrajinu po roce 2024. Řekla, že Brusel má předběžný plán. Ten mohou mít i příznivci pokračování přepravy do EU přes Ukrajinu.

O úmyslu EU v této věci informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky a potom to potvrdila i sama evropská komisařka při vystoupení v Evropském parlamentu na zasedání výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Říká: „Podle předběžné analýzy jsou alternativní řešení pro zásobování zemí, které stále dostávají ruský plyn přes Ukrajinu. Je tu i možnost skladovat plyn na Ukrajině a využívat reverzní dodávky.“

EU hodlá odmítnout ruský plyn do roku 2027, ale ohledně LNG to může udělat dříve. Přitom měla na mysli dosud nepřijatý třináctý balík sankcí, který dává zemím EU možnost samostatně odmítat rezervaci kapacity plynovodů a terminálů LNG pro ruský plyn. Teoreticky může mít evropská komisařka pravdu ve věci volných objemů plynu, které mohou být na trhu koncem roku 2024 a v první polovině roku 2025. V této době mohou v USA spustit první etapu projektů Plaquemines LNC a Golden Pas o celkové kapacitě 18 milionů tun (přibližně 25 miliard kubíků). V roce 2023 bylo přes Ukrajinu do Evropy dodáno 12,6 miliard kubíků, a to bez toho, že by v tom bylo zahrnuto Moldavsko.

Náměstek ředitele Fondu národní energetické bezpečnosti (FNEB) Alexej Grivač poznamenává, že Simsonová nemusí mít zájem o prodloužení dodávek, ale i přes boje na Ukrajině tranzit pokračuje. Náměstek Grivač říká: „Znamená to, že to v EU někdo velmi potřebuje a vypadá to, že toho moc názor komisařky nezajímá.“

Skoro polovinu plynu odebíralo v roce 2023 přes Ukrajinu Rakousko. Ministryně pro ochranu klimatu Rakouska Gewesslerová (strana Zelených) těsně před volbami  oznámila připravované změny v zákonech, aby byl zakázán dovoz ruského plynu. Rakouská strana svobody, která byla před tím u vlády, obvinila ministryni, že usiluje o nové zdražení a přitlačení národního průmyslu ke zdi ze strany vlády.

Samotná OMV, která plyn dováží, takticky oznámila, že mohou přejít na jiný plyn než ruský, ale dodrží podmínky kontraktu.

V této situaci může mít ze zemí největší zájem Slovensko, může zajišťovat zachování ukrajinského tranzitu, tak jako Maďarsko hájí dodávky po ropovodu Družba. Robert Fico po setkání se svým ukrajinským protějškem v Užhorodu oznámil, že Kyjev je ochoten pokračovat v tranzitu ruského plynu.

Aura Sabadusová z Nezávislých komoditních zpravodajských služeb (ICIS) si myslí, že země má více důvodů chránit dodávky, než jen samotný plyn. V X píše: „Slovensko má stále kontrakt s Gazpromem na tranzit plynu na principu „čerpej nebo plať “ do roku 2028. A ač má vyhrazeno 140 milionů kubíků za den a z toho přichází jen pětina, přesto Gazprom stále platí. Znamená to, že Fico pokračuje v boji o tranzit.“

Převzato z Eadaily.com/ru

***

Írán a Saúdská Arábie se smířily a jsou blízko vojenské spolupráce

Johanna Mahboob

16. února 2024

Diplomatické kontakty mezi Teheránem a Rijádem byly obnoveny podle dohody po zprostředkování Čínou loni v březnu. Jaké jsou možnosti jejich těsnějšího sblížení po eskalaci konfliktu Palestiny s Izraelem, aby se odvrátilo rozšíření bojů v regionu?

V průběhu setkání s velvyslancem Saúdské Arábie v Teheránu sdělil íránský ministr obrany Aštíání, že jeho země je ochotna rozšířit spolupráci se Saúdskou Arábií v oblasti bezpečnosti a obrany. Vyjádření se týkalo oblastí, v nichž mohou ozbrojené síly spolupracovat, a to v oblasti vojenské, ve zpravodajství a v technologiích.

Vyjádřil naději, že taková spolupráce přinese prospěch oběma zemím a zvýší bezpečnost a stabilitu  regionu.

Aštíání sdělil ochotu Íránu projednat otázky obrany a bezpečnosti se Saúdskou Arábií a dalšími arabskými státy a vyzval muslimské země, aby zaujaly koordinovanější postoj ve vztahu k Izraeli s přihlédnutí k jeho válce s hnutím HAMÁS v pásmu Gazy. Saúdská Arábie s pochopením íránskou iniciativu přijala.

Proč mohou Írán a Saúdská Arábie spolupracovat ve vojenské sféře?

Výzkumník Mehmet Rakipoglu, analytik mezinárodních vztahů v analytickém centru Dimensions for Strategic Studies poznamenal, že vojenská spolupráce má pro obě země rozhodující význam a dodal, že před začátkem normalizace vztahů se Saúdskou Arábií byly jejich problémy spojeny s bezpečností, především Rijádu. Dodal, že uvedená spolupráce bude prospěšná oběma zemím a zvýší bezpečnost a stabilitu v regionu.

Rakipoglu uvedl, že Írán a jím podporované milice byly považovány za nebezpečí pro Saúdskou Arábii. Avšak byla nalezena základna pro vojenskou spolupráci. Saúdská Arábie a Írán mohou spolupracovat na vytvoření palestinského státu. Ohledně situace v Gaze obnoví Saúdská Aábie diplomatické styky s Izraelem, jen pokud bude palestinský stát uznán v hranicích z roku 1967 s hlavním městem Východní Jeruzalém a pokud bude ukončen konflikt v pásmu Gazy.

Takový postoj uspokojuje oficiální Teherán a ukazuje na podobné politické smýšlení v Rijádu.

Co vadí kontaktům Íránu a Saúdské Arábie ve vojenské oblasti?

Nicméně mezi Teheránem a Rijádem vojenské kontakty nejsou.

Milice podporované Íránem jsou ještě v Jemenu, Sýrii, Iráku a v Bahrajnu, který je přímo kontrolovaný Saúdskou Arábií, uvedl Rakipoglu.

Co je výhodné pro Čínu, není výhodné pro USA

Washington nebyl nadšený z toho, že dvě regionální mocnosti dosáhly v březnu 2023 dohodu o otevření svých zastupitelských úřadů při zprostředkování Čínou. Experti tehdy poznamenali, že USA ztratily možnost „tahat za nitky“ o blízkovýchodní region, který Washington dlouhou dobu považoval za sféru svého vlivu. Izrael byl šokován, snažil se totiž o uzavření vlastní dohody o normalizaci ve vztazích se Saúdskou Arábií, aby izoloval svého hlavního soupeře, jímž je Írán.

Ačkoliv americký vliv na Blízkém východě a v ostatních částech světa oslabuje, byly Spojené státy nespokojeny a rozhořčeny tím, že proces normalizace proběhl v Číně. Bylo jasné, že je to pro USA nemilé.

Rakipoglu poznamenal, že pokud mezi Saúdskou Arábií a Íránem není napětí a konflikt, není ntné, aby Spojené státy podporovaly země Perského zálivu.

Převzato z Vestikavkaza.ru

***

„Je čas jít domů“: Bezpečnostní rada a rozvědka uvedly všechny k připojení schválené oblasti

Oleg Volodin

22. února 2024

V Rusku bude „ochranný kordon“ pro neutralizaci ukrajinských hrozeb ruskému území. Řekli to profesionální zpravodajci, zástupce vedoucího Rady bezpečnosti a potvrdili to vojenští specialisté Západu.

Rada bezpečnosti a rozvědka: do RF se vrátí Oděsa, Charkov, Cherson, Kyjev a Sumy.

Hranice nárazníkových zón na Ukrajině

Aby Rusko plnilo úkoly, o kterých mluvil prezident Putin, je potřeba vytvořit nárazníkovou zónu, zabezpečující zemi před veškerým druhem průniku na ruské území. Teprve potom bude úkol splněn, řekl místopředseda Bezpečností rady Medveděv, který s prezidentem jednal o průběhu speciální vojenské operace.

Musí to být i Kyjev, pokud ne hned, potom po čase. Důvody jsou dva. První – Kyjev je ruské město a druhý – tudy přichází ze zahraniční nebezpečí pro existenci RF. Dále prohlásil: „Oděso, vrať se domů! Oděsu jsme v RF čekali. Dokonce historie tohoto města, toho jací lidé tam žijí, jakým jazykem mluví – je to naše ruské město.“

Idea „sanitární zóny“ na Ukrajině poprvé přišla v březnu 2023. Jednalo se o to, aby se nemohly použít zbraně dlouhého doletu na vzdálenost 70 až 100 km. Později budou Ukrajině předány systémy s doletem 300 až 400 km.

Nutnost „sanitární zóny“ oznámil i Vladimir Putin, aby se chránila před ostřelováním města, vojenské objekty, staré a nové ruské území, včetně ruského Krymu. Podle znalců z Ústavu pro studium války začne Moskva s budováním nárazníkové zóny v Charkovské oblasti, kvůli ochraně Belgorodu. Potom přijde na řadu Charkov s Charkovskou oblastí, Černigov s Černigovskou oblastí, Poltava s oblastí, Oděsa a Oděská oblast, Nikolajev s oblastí a Sumy i Sumská obast. Nové hranice Ruska budou šokovat všechny.

Podle 3MV a Stratforu vymaže ruský postup z tváře země 40 až 90 % Oděsy a Kyjeva, „protože armáda RF nebude do nepřátelských měst vstupovat s rozkazem nepoddávat se provokacím a být mimořádně zdvořilá“.

Jak tvrdí zpravodajský odborník Georgi Riper budou zasaženy následující regiony:
Oděsa, Cherson a Nikolajev a příslušné regiony, které umožňují přístup k Černému moři, možnost využít námořní drony proti námořnictvu, Krymu, Sevastopolu a mostu. Vylučuje to také možnost vypouštění raket (od S-200 a Neptunů, až po Himarsy, Stormy a očekávané Taurusy, s doletem od Krymu po Anapu a Soči).

Sumská oblast už ohrožuje Smolenskou, Brjanskou, Kurskou a jestli se objeví systémy s doletem 500 km, bude ohroženo velké území Orelské oblasti po Tambov a od Voroněže po Murom.
Z Charkovské oblasti jdou útoky na Belgorod a oblast také funguje jako logistický uzel a předpolí pro vojska Ukrajiny, jejich letectvo, raketové systémy a diverzanty.

Černigov a jeho oblast přiléhá k území ruského spojeneckého partnera Běloruska.

Kyjev je vedle toho, že je „mozkovým, logistickým a řídícím centrem také hlavní město. Ztráta Kyjeva, anebo vojsk na jeho okrajích by přinejmenším úplně destabilizovala zbylé Ukrajince, armádu a ukrajinskou správu.

Politický analytik Andrej Gusij vysvětlil: „Naše vojska už byla pod Kyjevem, byla stažena, ale Ukrajinci a jejich partneři nesplnili podmínky dohody.“ Uzavřel, že bez takového postavení vojsk v Kyjevě nebo u Kyjeva Západ Ukrajinu k jednání nepřiměje.

Za dodání stojí, že ukrajinští (!) občané a zdroje sociálních medií oznámili, že z oblasti fronty „utekli pohlaváři a elita“. Operativně si našli důvody, proč neprodleně odeslat své rodiny do Lvova.

Převzato z Pravda.ru

4.7 15 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
orinoko
26. 2. 2024 17:22

Od chvíle, kdy jsem informoval o ruských ztrátách na Halici dle infomelen českých koprofilu, dosáhly tyto již na celkvou bambiliardu. Také podle českých koprofilu.

425879185_1556948708479626_8084339728292468151_n
PPK
PPK
Reply to  orinoko
28. 2. 2024 18:17

MAP 1923 Analýza dalšího vývoje války na Ukrajině – IV. část – Výpočet ruských ztrát a včerejší překvapivé vyjádření britského admirála Radakina o možné válce s Ruskem! 28 února, 2024/Kategorie: Blog /Vložil(a): Michael Svatoš

https://www.michalapetr.com/map-1923-analyza-dalsiho-vyvoje-valky-na-ukrajine-iv-cast-vypocet-ruskych-ztrat-a-vcerejsi-prekvapive-vyjadreni-britskeho-admirala-radakina-o-mozne-valce-s-ruskem/

PPK
PPK
26. 2. 2024 18:21

Gratuluji paní zajoch k překročení tří čtvrtin tisícovky překladů!

zajoch
Reply to  PPK
26. 2. 2024 21:03

Děkuji, pane PPK. Těší mě váš zájem o RO

orinoko
27. 2. 2024 12:40

Jen tak na okraj. Bez ohledu na vývoj situace na východě je třeba říci něco směrem na západ. Dokonce až za velkou louži. Zbavte emero khaki kripla vzdušné nadvlády na jakémkoli bojišti a ten mcsprchovy sajrajt dostane na fligr prakticky všude. Takoví Ukrajinci /Rusy teď vynechávám/ by jim nakopali prd@l během několika dní, jak jsou vycepovani. Emero obrněná chlouba, takto Abraham s laufem, už je na Halici vyřízen ve dvou exemplarich. Jedna odminovaci modifikace a jeden kus někde v Berdyci. Ten byl údajně řízen ruským zrádcem. Druhý kus prý vyřídily dva drony. První tu emero nadrz/ku znehybnil a druhy jej… Číst vice »

SCHOLZ_PANZER_GEPARD
orinoko
27. 2. 2024 18:16

Gdyz Pepek Gdo – Dzou Bajadera – zaBIJAK demence – vypustí enteligentni větry…

https://youtu.be/wabbWGXOFZk?si=R2PQRESXLbFoubZ0

Botičky od Diora
Botičky od Diora
28. 2. 2024 13:05

Na ukrajině nejsou žádní nacisté!

comment image

PPK
PPK
28. 2. 2024 18:31

Desať FAKTOV O VOJNE NA UKRAJINE, ktoré sa v médiách NESMÚ SPOMÍNAŤ 24 | 02 | 2024 – Presne pred dvoma rokmi – 24.2. 2022 ruské vojská vstúpili na územie Ukrajiny. Zjavne rátali aj s tým, že celá operácia by prípadne mohla skončiť pomerne rýchlo, dezerciami časti velenia a rozpadom režimu, pripomína v krátkosti základné fakty o konflikte exminister školstva Juraj Draxler. Týmto dátumom sa však podľa neho končí akákoľvek rozumná diskusia o konflikte. A niektoré veci je úplne tabu spomínať… 

https://www.hlavnydennik.sk/2024/02/24/desat-faktov-o-vojne-na-ukrajine-ktore-sa-v-mediach-nesmu-spominat

fajt
29. 2. 2024 13:42

comment image

orinoko
29. 2. 2024 16:09

Ukroboti připravují ofenzivu tam, kde mají pocit, že se jim daří, a kde je to pro kurátory Zápachu nejvíce žádoucí: útok živé síly na Krym.
Jeho obsazení je snem dědka s plínkou místo mozku a koneckonců i přáním euro stekaci baterie. Donbas je odpiskan a po jeho „české“ rekultivaci pes nestekne. Osobně jsem viděl převozy ženijní techniky po D1 na východ.
Emero Krym – žádná Ukrajina, to bude naturální směna za halicske dluhy.
Probíhá výcvik personálu pro predletni úder na Krym. S krytím dronu, stíhaček a AWACS z prostoru od Rumunska a Turecka.

Last edited 1 měsíc před by orinoko
Gatta
Gatta
Reply to  orinoko
29. 2. 2024 18:45

Zdar, nevim odkud to máš, ale osa „Krym – Oděsa“ partně rozhodne.

Jen aby nerozhodla o velké válce.

orinoko
Reply to  Gatta
29. 2. 2024 19:21

Z donbasske fronty jsou odvolavani vytipovani jedinci, kteří mají předpoklad zvládnout „mokré“ úkoly.
Podnestri se ozývá podobně jako před dvěma roky Donbas. Oblast se zahřívá. Těžko lze útočit dopředu s kulometem za zády.
Už je vytipovana první zkouška s testem útoku na krymskou západní kosu. Je to rekreační oblast, do které umístit „Surovikina“ je problém nehledě na ruskou logistiku. Je to také místo s největším angažmá Malé Kretenie.
Velké loďstvo netřeba, drony budou v první linii. Který debil Zápachu je v této fázi vítaný? Opice z mokré čtvrti budou zacvicovany na budouci vývoj směrem Kralovec, Leningrad.

orinoko
Reply to  orinoko
29. 2. 2024 19:39

Trochu zpřesnění. Zkouška nanečisto bude vedena na chersonskou kosu, jejíž východní část je na dohled severní části Krymu.