5 oscarových filmů, které v kinech propadly

26.02.2024

V zářivém světě filmového průmyslu, se každý tvůrce snaží získat tu nejcennější zlatou sošku, kterou každoročně uděluje Americká filmová akademie. Ceny akademiků se ale často nepropíší do metriky, o kterou usilují především filmová studia, která snímky financují – tržby v kinech.

Dnes se proto podíváme na pět oscarových filmů, které sice získaly to nejprestižnější ocenění, ale v kinech se nesetkaly s očekávaným úspěchem. Tyto snímky dokazují, že názory odborné poroty často nemusí jít ruku v ruce s prodeji.

Birdman

Režisér Alejandro González Iñárritu (60) s filmem Birdman přinesl divákům a kritikům zvláštní zážitek, který zasahuje do nitra každého, kdo se někdy snažil najít svůj smysl života v umění a tvorbě. Děj filmu se točí kolem herce Riggana Thomsona v podání Michaela Keatona (72), který se snaží uniknout své superhrdinské minulosti tím, že režíruje vážnou Broadwayovou hru.

Birdman je plný metafor a odkazů na současný filmový průmysl, slávu a uměleckou integritu. Film, natočený tak, aby vypadal jako jeden nepřerušovaný záběr, nabízí divákům unikátní vizuální i narativní zážitek, což mu vyneslo ocenění Akademie, přesto však v kinech nezaznamenal očekávané tržby. Diváci totiž přesto dali přednost oněm superhrdinským snímkům. Je otázkou, jak by snímek dopadl dnes, když řada diváků ztratila o komiksové filmy zájem.

Moonlight

Moonlight režiséra Barryho Jenkinse (43) je vyprávěním o životě mladého afroamerického muže jménem Chiron, který se snaží najít svou identitu ve světě plném násilí, drog a homofobie. Film je rozdělen do tří částí, které mapují různé etapy Chironova života – dětství, dospívání a dospělost.

Tento intimní pohled na formující momenty, sexuality a lidské zranitelnosti se stal jedním z těch, které část veřejnosti označuje za „Oscar-bait“, tedy filmy, které mají oslnit porotu, ale širokou veřejnost pak nechají chladnou. To by ale Moonlightu nemělo ubírat na důležitosti pro černošskou i LGBTQ+ komunitu, pro které je snímek primárně určen.

Smrt čeká všude

Režisérka Kathryn Bigelow (71) se skrze snímek Smrt čeká všude pokusila divákům nabídnout syrový a napínavý pohled na práci amerických pyrotechniků během války v Iráku. Film, který se soustředí na zkušenosti seržanta Williama Jamese, odhaluje nejen fyzické, ale i psychické nástrahy, kterým čelí vojáci na bojišti.

Ačkoliv Smrt čeká všude nezaznamenalo významné tržby, jeho schopnost vtáhnout diváky do intenzivní atmosféry války, a přitom zachovat hluboký lidský rozměr, mu vynesla šest Oscarů, včetně ocenění za nejlepší režii. Opomenout bychom neměli ani výkon Jeremyho Rennera (53) v hlavní roli, který sice Oscara nedostal, ale odnesl si alespoň svou první nominaci.

Tahle země není pro starý

Tahle země není pro starý je filmem, který kombinuje prvky thrileru, dramatu a westernu do jednoho nezapomenutelného celku. Bratři Coenové natočili příběh plný napětí, morálních dilemat a násilí, který se točí kolem lovce Llewelyna Mosse, zabijáka Antonia Chigurha a stárnoucího šerifa Eda Bella.

Film, který získal čtyři Oscary včetně nejlepšího filmu, se vyznačuje svým jedinečným vyprávěním a nezapomenutelnými postavami, ale jeho komerční úspěch neodpovídal kritickému uznání. Ve zkratce by se dalo říct, že byl zkrátka pro některé diváky „až příliš“. Každopádně jde o film, který rozhodně stojí za zhlédnutí, a pokud jste tenhle klenot z roku 2007 neviděli, rozhodně to rychle napravte.

Ohnivé vozy

Inspirující příběh dvou britských atletů, kteří zastupují svou zemi na olympiádě v roce 1924. Tak by se dal zjednodušeně popsat slavný snímek Ohnivé vozy režiséra Hugha Hudsona z roku 1981. Film zkoumá motivace atletů, jejich víru a odhodlání překonat osobní i profesionální překážky ve jménu sportu.

S nezapomenutelnou hudbou Vangelise, stačí si vzpomenout na zahajovací ceremoniál londýnské olympiády, kdy ji zahrál sám Rowan Atkinson (69), a silným emocionálním dopadem získaly Ohnivé vozy čtyři Oscary, včetně sošky za nejlepší film. Přesto se Ohnivé vozy nestaly komerčním trhákem, ale jejich odkaz a inspirace zůstávají pro minimálně britskou filmařinu zásadní.

(tod)

Fandím
1 fanoušek
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Jeremy Renner, Alejandro González Iñárritu, Michael Keaton, Hugh Hudson

Filmy:
Ohnivé vozy, Tahle země není pro starý, Smrt čeká všude

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Oscar, americký Oscar, oscarové filmy, oceněné celebrity, slavné filmy, ceny Akademie, filmové propadáky, neúspěšné filmy
TOPlist