Hráč týdne: Jakub Menšík

Zdroj fotky: Getty Images

Jakub Menšík o víkendu nevybojoval svůj premiérový titul na okruhu ATP. Na dvěstěpadesátce v Dauhá nestačil na ruského tenistu Karena Khachanova. Ovšem při své cestě do finále porazil čtyři hráče z TOP 100. Právem si tedy zaslouží ocenění “hráč týdne”.

Osmnáctiletý Jakub Menšík zažil v Dauhá úžasný týden, jelikož se dostal až do finále. Díky divoké kartě od pořadatelů se dostal do hlavní soutěže katarského turnaje, čímž zažil debut na okruhu ATP. V prvním kole změřil síly s Alejandrem Davidovichem Fokinou, aktuálně 24. hráčem světa. První set dospěl až do tiebreaku, v němž chyboval hlavně Fokina, a tak ho Menšík získal poměrem 7-3. Druhou sadu odstartoval Španěl ztraceným servisem, čímž pomohl českému tenistovi k vítězství 6:4. Jako další ho čekala bývalá světová jednička Andy Murray (67. místo).

S britským hráčem strávil Jakub na kurtu skoro tři a půl hodiny, což se stalo nejdelším utkáním v historii katarského turnaje. Po třech setech s výsledkem 7:6 (6), 6:7 (3), 7:6 (4) postoupil rodák z Prostějova do čtvrtfinále. V něm se postavil proti turnajové jedničce a pátému hráči světa Andreyi Rublevovi. Pro Menšíka to bylo první čtvrtfinále na turnaji ATP. V sedmém gamu prolomil Jakub soupeřovo podání a šel do vedení 5:3. Následně šel servírovat a první sadu ukončil. Druhý set byl vyrovnaný, a tudíž o vítězi musela rozhodnout zkrácená hra. V ní se dostal do vedení Rublev 3-1, jenže ho neudržel a Menšík postoupil do semifinále.

Souboj s veteránem 

V semifinále se český mladík potkal s francouzským veteránem Gaëlem Monfilsem. V prvním setu páté hry využil Menšík brejkbol a tím rozhodl o zisku první sady. Druhé dějství získal Monfils poměrem 6:1. Závěrečný set začal lépe Jakub, ale v šesté hře se skóre vyrovnalo. K lámání chleba došlo o dva gamy později, kdy o své podání přišel Francouz a prostějovský rodák, tak mohl začít slavit postup do svého prvního finále na okruhu ATP. Stal se tak nejmladším finalistou od roku 2021.

"Těžko hledám slova. Tohle byl jeden z mých nejlepších výkonů v životě. Gaël je těžký soupeř, skvěle se pohybuje a já musel pro každý bod předvést svůj nejlepší úder. Jsem strašně rád, že jsem se na tuhle úroveň dostal v semifinále, snad budu zítra hrát také tak. Bude to pro mě obrovská výzva," řekl Menšík v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Finále

Ve finálovém utkání se Menšík střetl s turnajovou dvojkou Karenem Khachanovem. Úvodní dějství trvalo něco málo přes hodinu, jelikož byli oba hráči na servisech stoprocentní. Tím pádem přišel na řadu tiebreak, který dospěl až do výsledku 14-12 pro ruského tenistu. Osmnáctiletý Menšík se dostal do problémů hned v úvodu druhé sady a toto manko nedokázal smazat, díky čemuž si trofej z Dauhá odvezl Khachanov.

„Jsem smutný, že jsem dnes nevyhrál, ale i tak to byl skvělý a nezapomenutelný týden,“ řekl Menšík v rozhovoru na kurtu.

Jakub Menšík se díky premiérovému finále na turnaji ATP dostal do první stovky světového žebříčku. Své kariérní maximum vylepšil o 29 míst a aktuálně mu patří 87. pozice.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full