Parlament vyzýva EÚ, aby dala Ukrajine všetko, čo potrebuje na porážku Ruska 

Tlačová správa 
 
 

Zdieľať túto stránku: 

  • Nemali by existovať žiadne obmedzenia týkajúce sa vojenskej pomoci EÚ Ukrajine 
  • Spojenci EÚ a NATO by mali podporovať Ukrajinu vojensky najmenej 0,25 % svojho HDP ročne 
  • Snemovňa reprezentantov USA musí bezodkladne prijať zastavený balík vojenskej pomoci Ukrajine 
Ukrajina musí vyhrať vojnu proti Rusku, tvrdia poslanci © European Union, 2024 - EP  

EÚ musí podporovať Ukrajinu všetkým, čo je potrebné na to, aby Kyjev vyhral vojnu proti Rusku, uviedli poslanci vo štvrtok.

V znení, ktoré bolo prijaté 451 hlasmi za, 46 proti a 49 sa hlasovania zdržalo, poslanci zhodnotili dva roky od rozsiahlej invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára 2022. Zdôrazňujúc, ako vojna zásadne zmenila geopolitickú situáciu v Európe a mimo nej, poukazujú na to, že hlavným cieľom Ukrajiny je vyhrať vojnu, varujúc pred vážnymi následkami, ak sa tak nestane. Poslanci tvrdia, že iné autoritatívne režimy sledujú, ako sa vojna vyvíja, aby posúdili svoj vlastný priestor na uplatňovanie agresívnej zahraničnej politiky.

Aby Kyjev vyhral, nemalo by existovať žiadne obmedzenie vojenskej pomoci Ukrajine, pričom Parlament opätovne potvrdil potrebu poskytnúť krajine všetko, čo je potrebné na opätovné získanie plnej kontroly nad jej medzinárodne uznaným územím.

Zásobovanie Ukrajiny muníciou, raketami a systémami protivzdušnej obrany

Poslanci uvádzajú, že stále existujú obrovské rozdiely v úrovni vojenskej podpory, ktorú poskytujú členské štáty EÚ Ukrajine, a žiadajú, aby sa do európskej obrannej priemyselnej základne investovalo toľko, koľko je potrebné. Je to mimoriadne dôležité, aby sa uspokojili ukrajinské potreby a doplnili sa chýbajúce zásoby v EÚ. Poslanci uvádzajú sofistikované systémy protivzdušnej obrany, rakety dlhého doletu, ako sú TAURUS, Storm Shadow/SCALP, rôzne druhy delostrelectva a munície (155 mm) a drony a zbrane na boj proti nim, medzi vybavením, ktoré je pre Ukrajinu mimoriadne dôležité.

Všetci spojenci EÚ a NATO by mali podporovať Ukrajinu vojensky vo výške najmenej 0,25 % svojho HDP ročne, tvrdia poslanci, ktorí tiež vyzývajú krajiny EÚ, aby okamžite nadviazali dialóg s obrannými spoločnosťami s cieľom zabezpečiť zvýšenú výrobu a dodávky munície, striel a rakiet pre Ukrajinu, čo by sa malo uprednostniť pred objednávkami z iných tretích krajín. Okrem toho vyzývajú Snemovňu reprezentantov USA, aby bez ďalšieho odkladu prijala pozastavený balík vojenskej pomoci Ukrajine.

Ruský majetok musí byť skonfiškovaný

V uznesení sa zdôrazňuje naliehavosť pevného právneho režimu, ktorý by umožnil konfiškáciu ruského štátneho majetku zmrazeného EÚ a jeho využitie na rekonštrukciu Ukrajiny a odškodnenie obetí vojny. Rusko musí povinne zaplatiť reparácie, ktoré mu boli uložené, aby sa zabezpečilo, že významne prispeje k obnove Ukrajiny.

Poslanci tiež vyzvali EÚ, aby zachovala a rozšírila svoju sankčnú politiku voči Moskve a ruskému spojencovi Bielorusku. To zahŕňa zákaz ruského uránu a metalurgického dovozu do EÚ, ukončenie jadrovej spolupráce s Ruskom a uloženie úplného embarga na dovoz ruských poľnohospodárskych výrobkov a produktov rybolovu, ako aj fosílnych palív a skvapalneného zemného plynu prepravovaného po mori potrubím do EÚ.

Parlament tiež odsudzuje všetky krajiny, spoločnosti, združenia a jednotlivcov, ktorí pomáhajú Moskve obchádzať reštriktívne opatrenia EÚ, pričom uvádza, že tieto rušivé praktiky by mali byť na úrovni EÚ kriminalizované.