Parlament vyzývá EU, aby poskytla Ukrajině vše potřebné k porážce Ruska

Sdílet tuto stránku:

• Vojenská pomoc EU Ukrajině by neměla být omezována
  • Členské státy EU a spojenci v NATO by měly vojensky podporovat Ukrajinu v rozsahu nejméně 0,25 % svého HDP ročně
  • Sněmovna reprezentantů USA musí bezodkladně přijmout balíček vojenské pomoci Ukrajině
Ukrajina musí vyhrát válku proti Rusku, uvádí poslanci © European Union, 2024 - EP

EU musí podpořit Ukrajinu v jakékoli formě, která bude pro vítězství Ukrajiny nad Ruskem nezbytná, uvedli poslanci v usnesení, které bylo přijato ve čtvrtek.

V usnesení schváleném 451 hlasy (46 bylo proti a 49 se zdrželo hlasování), poslanci hodnotí dva roky od ruské invaze na Ukrajinu dne 24. února 2022. Upozorňují, že tato válka zásadně změnila geopolitickou situaci v Evropě i mimo ni, zdůrazňují, že hlavním cílem Ukrajiny je válku proti Rusku vyhrát, a varují před vážnými důsledky, pokud se tak nestane. Ostatní autoritářské režimy podle Parlamentu sledují, jak se situace vyvíjí a vyhodnocují, jaký prostor se jim skýtá k provádění agresivní zahraniční politiky.

Aby Kyjev zvítězil, nemělo by docházet k „samovolnému omezování vojenské pomoci Ukrajině“. Této zemi je naopak potřeba poskytnout vše, co je nutné k získání plné kontroly nad jejím mezinárodně uznaným územím.

Zásobování Ukrajiny municí, raketami a systémy protivzdušné obrany

Poslanci poukazují na obrovské rozdíly ve vojenské podpoře Ukrajině poskytované členskými státy, a vyzývají k nezbytným investicím do evropské průmyslové základny obrany. To je nanejvýš důležité k pokrytí potřeb Ukrajiny a doplnění vyčerpaných zásob členských států. Zvláště důležité jsou pro Ukrajinu podle Parlamentu sofistikované systémy protivzdušné obrany, rakety dlouhého doletu, jako jsou rakety TAURUS, Storm Shadow/SCALP, různé typy děl a střeliva (zejména 155 mm), drony a zbraně k boji proti nim.

Všechny členské státy EU a spojenci v NATO by měly vojensky podporovat Ukrajinu v rozsahu nejméně 0,25 % svého HDP ročně, uvádění v usnesení poslanci a naléhavě vyzývají vlády členských států, aby neprodleně zahájily dialog se společnostmi působícími v obranném průmyslu s cílem zaručit, že výroba a dodávky zejména střeliva, nábojů a raket pro Ukrajinu budou upřednostněny před objednávkami z jiných třetích zemí. Kromě toho vyzývají Sněmovnu reprezentantů USA, aby bez dalšího odkladu přijala balíček vojenské pomoci Ukrajině.

Ruský majetek musí být zkonfiskován

Rezoluce zdůrazňuje naléhavou potřebu řádného právního režimu, který umožní konfiskovat ruská státní aktiva, jež EU zmrazila, a využívat je k řešení různých důsledků ruské agrese vůči Ukrajině a odškodnění jejích obětí. Rusko musí zaplatit reparace, které mu budou uloženy, aby významně přispělo k obnově Ukrajiny.

Poslanci rovněž vyzývají EU, aby zachovala a rozšířila svou sankční politiku vůči Moskvě a spojenci Ruska Bělorusku. To zahrnuje zákaz dovozu ruského uranu a metalurgického zboží do EU, ukončení jaderné spolupráce s Ruskem a uvalení úplného embarga na dovoz ruských zemědělských produktů a produktů rybolovu do EU, jakož i fosilních paliv a zkapalněného zemního plynu přepravovaných po moři plynovodem.

Parlament rovněž odsuzuje všechny země, společnosti, sdružení a jednotlivce, kteří pomáhají Moskvě obcházet omezující opatření EU, a prohlašuje, že tyto praktiky by měly být na úrovni EU trestné.