Hlavní obsah

Samsung ukázal poprvé naživo chytrý prsten a překvapil supervýkonným čipem

Samsung poprvé naživo ukázal chytrý prsten, a to na veletrhu MWC v Barceloně. Více ve článku.Video: Jan Marek

 

Reklama

Neuběhl ani týden od chvíle, co vyšlo najevo, že dva největší výrobci chytrých telefonů pracují na konkurenčních chytrých prstenech. O tom od Applu se zatím mnoho neví, ale Samsung ten svůj v pondělí předvedl veřejnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mobily Galaxy od Samsung byly koncem loňského roku druhé nejprodávanější na světě po iPhonech od Applu. A ještě předloni stejné pořadí těchto technologických rivalů platilo také v oblasti takzvaných wearables, tedy nositelných zařízení, kam spadají mimo jiné hlavně chytré hodinky, ale stále častěji se zde mluví i o dalších zařízení.

Deník Independent ve čtvrtek informoval, že jihokorejská i americká firma pracují na konkurenčních chytrých prstenech. Ty mezi spotřebiteli dosud příliš rozšířené nejsou, ale více se o nich mluvilo například během pandemie covidu, kdy jejich výrobci lákali na sledování dat o tepu, teplotě či okysličení krve.

Asi nejznámější je dnes Oura Ring z Finska, jehož nejlevnější model vychází na 300 dolarů (v přepočtu 7000 Kč) a dalších 72 dolarů (1700 Kč) stojí roční předplatné aplikace.

Jak bude Galaxy Ring vypadat?

Samsung o vývoji chytrého prstenu, kterým by svou pozici na trhu wearables posílil, informoval veřejnost už v lednu. V závěru své každoroční prezentace Galaxy Unpacked pustil totiž i video, které takzvaný Galaxy Ring odhalilo. Nic víc než jeho vzhled a to, že půjde o zařízení se zaměřením na wellness s několika senzory, ale neprozradil.

Takto Samsung v lednu poprvé odhalil Galaxy Ring veřejnosti.Video: Jan Marek

Tento týden na veletrhu Mobile World Congress (MWC 2024) v Barceloně už byla jihokorejská firma ale sdílnější. Návštěvníci si mohli novinku prohlédnout, ačkoli vystavené kusy byly za sklem, jak lze vidět také ve videu v úvodu tohoto článku. A známé už jsou některé další informace.

Co nově o chytrém prstenu od Samsungu víme?

Galaxy Ring zaměřený na oblast zdraví a wellness bude k dispozici ve třech barvách – stříbrné, zlaté a černé a do prodeje se má dostat ještě letos. Od pohledu je vcelku podobný modelům Oura, ale měl by oproti nim být tenčí. Samsung jej chce nabízet ve velikostech 5 až 13 označených písmeny S až XL.

Co se týče jeho fungování, měl by mít velmi přesné senzory a špičkové snímače monitorující srdeční tep, dech a spánkové fáze, přičemž sbíraná data bude do smartphonu přenášet bezdrátově pomocí bluetooth. A stejně by jako chytré hodinky Galaxy Watch měl získávat údaje o ovulaci, což je rovněž funkce dostupná u Oura Ring. Jihokorejský prsten nabídne ale i nástroj zvaný My Vitality Score měřící bdělost a kondici. Vše pak bude součástí ekosystému Samsung Health, takže kompatibilní právě třeba i s hodinkami, které by mělo jít používat zároveň, a získávat tak ještě přesnější údaje.

Výdrž ještě není známá. Velikost baterie se ale bude lišit v závislosti na velikosti od 14,5 do 21,5 mAh. Finské zařízení například vydrží na jedno nabití i sedm dní. Více informací o hardwaru, čidlech, ale i ceně a přesnějším datu uvedení do prodeje bude firma sdělovat v dalších měsících. Zvlášť technické parametry se mohou ještě měnit – kousky vystavené v Barceloně na MWC také nakonec byly prototypy, tedy modely, které nebyly vyrobeny sériově.

To, že velké značky jako Samsung nebo Apple přijdou na trh s chytrými prsteny, bylo jen otázkou času. Přestože je zatím vyrábí pouze menší firmy, v roce 2022 celkový obrat těchto zařízení dosáhl 147,1 milionu dolarů a podle analýzy DataHorizzon Research by právě s globálními hráči mohl do roku 2032 vyrůst až na 1,4 miliardy.

Jihokorejci představili i supervýkonný motor pro AI

Samsung v úterý také oznámil, že vyvinul nový paměťový čip pro umělou inteligenci s dosud největší kapacitou a rychlostí přenosu dat, tedy výkonem. Novinka, HBM3E 12H, oba tyto parametry oproti svému předchůdci HBM3 8H zvýšila podle výrobce o více než 50 procent na 36 gigabajtů (GB) a 1280 gigabajtů za sekundu (GB/s).

Tyto čipy typu DRAM se používají například v chytrých telefonech i počítačích, ve kterých obstarávají právě ukládání „jedniček a nul“ neboli binárních informací do jednotlivých paměťových buněk pomocí elektrického signálu. A jihokorejský podnik se jako největší světový výrobce těchto čipů samozřejmě musí přizpůsobit době.

Nové generativní modely s umělou inteligencí jako ChatGPT od OpenAI, které jsou do smartphonů, laptopů a stolních PC dnes pořád častěji instalovány, totiž vyžadují obrovské množství paměťových čipů, aby si mohly pamatovat detaily z dřívějších konverzací, uživatelské preference a zároveň generovaly reakce podobné lidským, což je náročná výpočetní činnost. Rychlejší čipy s větší kapacitou proto logicky přichází vhod.

Rychlejší umělá inteligence, víc připojení

Samsung odhaduje, že HBM3E 12H umožní, aby průměrná rychlost trénování AI vzrostla o 34 procent a zároveň se 11,5krát zvýšilo množství uživatelů, kteří jsou k dané chytré službě nebo programu připojení zároveň.

Umělá inteligence a její rozmach pomáhá právě i výrobcům těchto čipů. Největší růst obratu v loňském roce zaznamenala americká společnost Nvidia, které tržby vyrostly o 86 procent na 30,3 miliardy dolarů. Její grafické procesory se totiž rovněž používají pro trénování ChatGPT.

Samsung svůj nový čip začne sériové vyrábět v první polovině tohoto roku. Vzhledem k exponenciálnímu růstu počtu aplikací pro AI očekává, že HBM3E 12H bude optimálním řešením pro budoucí systémy vyžadující více paměti. Jeho vyšší výkon a kapacita podle výrobce umožní zákazníkům „hlavně flexibilnější správu zdrojů a snížení celkových nákladů na vlastnictví datových center“.

Reklama

Související témata:
Galaxy Ring
Chytré prsteny

Doporučované