Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Móda (ne)vládne Česku, olympijská módní kolekce tomu odpovídá. Výsměch oblékání běžných Čechů přehlíží důležité faktory

Olympijská kolekce českých sportovců pro letní olympijské hry v Paříži. Foto: Barbora Reichová
Olympijská kolekce českých sportovců pro letní olympijské hry v Paříži. Foto: Barbora Reichová

„Olympijská kolekce mě nepohoršuje. Já si ji nekoupím, ale spousta jiných lidí ano,“ píše Jana Patočková o nové kolekci outdoorové značky Alpine Pro, která bude Česko reprezentovat na letošních letních olympijských hrách v Paříži.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jako by to bylo už pár let jakousi tradicí – s uvedením nové olympijské kolekce pod taktovkou českého výrobce outdoorového oblečení Alpine Pro se obyčejně strhne v kritických i laických kruzích pozdvižení.

Letos je to podobné, nicméně je tu drobná, ale vlastně zásadní novinka. O kolekci nástupovou se totiž vůbec poprvé postará externí designér s renomé u mladého publika a s citem pro současnou módu. Letos to tedy podle všeho vypadá na nástupovou kolekci, která bude pro tuto příležitost minimálně adekvátní.

Když na podzim na tiskovce zástupci Českého olympijského výboru a partnerů odtajnili, že pod nástupovou kolekci se tentokrát podepíše mladý návrhář s renomé u cílovky z generace Z Jan Černý, bylo to pro mnohé příjemným překvapením.

A také připomenutím, že kolekcí je více – ta nástupová a pak ta prodejní, jakýsi merch, kterou navrhuje sponzorská značka Alpine Pro s vlastní designérkou.

Zatímco kolekce Jana Černého zatím na odhalení čeká, prodejní kolekce už je venku a jako obvykle sklidila kritiku. Podle mnohých je nevkusná a ač inspiraci bere z oděvů, ve kterých defilovali i sportovali olympionici před sto lety, do vlajky na prsou ji obtiskuje velmi těžkopádně a na první dobrou.

Kolekce, která jde na dračku

Ač mnohé kritiky kolekce opět nenadchla, podobně jako ty minulé dokonce esteticky urazila svojí banalitou, ráda bych zdůraznila, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Móda

Olympijské hry

Punčák

Kultura, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější