Podle čeho vybrat pneumatiky na motorku? AZ pneu poradí

Přední kolo motorky
Než vyrazíte na první jarní vyjížďku, zkontrolujte tlak v pneumatikách i stav dezénu.

Blížící se moto sezóna je pro každého motorkáře jako světelný signál – čas připravit se na další dobrodružství na silnici! Jedním z klíčových prvků, který by žádný motorkář neměl podcenit, je správné obutí stroje. Pneumatiky jsou totiž jediným kontaktním bodem s vozovkou a musí být tedy bezpečné a spolehlivé. V tomto článku vám specialisté na moto pneu z AZ pneu pomohou vybrat správný typ pneumatik s ohledem na typ vašeho motocyklu.

Vybíráme pneumatiky podle typu motorky

Při výběru pneumatik na motorku se můžete řídit cenou nebo značkou. Důležitější je ale zohlednit technické parametry motocyklu, váš styl jízdy a povrch, na kterém jezdíte. Podle toho, zda preferujete silnici, terén nebo závodní okruh, můžete vybírat mezi těmito druhy:

  • Pláště určené pro cestování představují specifický typ pneumatik, který nabízí dlouhou životnost, pohodlí a zároveň bezpečnost. Jsou vhodné pro motocykly typu chopper nebo cruiser, ale také pro rekreační výlety na sportovních strojích.
  • Sportovně-turistické pneumatiky si získaly popularitu díky své univerzálnosti, zvládnou totiž dlouhé cesty po silnici i jízdu v terénu. Jsou ideální pro cestovní enduro.
  • Pneumatiky určené pro skútry mají menší rozměry a musíte s nimi být schopní obratně manévrovat v městském provozu i na okreskách.
  • Na krosovou motorku jsou potřeba pneumatiky s výrazným vzorkem, které se dokážou vypořádat s různými nezpevněnými povrchy, jako jsou bláto, štěrk nebo písek.
  • Sportovní pneumatiky jsou oblíbené u majitelů výkonných motocyklů, kteří preferují rychlou jízdu. Musí být extrémně přilnavé a odolné proti přehřátí.
  • Závodní pneumatiky představují ještě adrenalinovější verzi sportovních pneumatik, mají minimální vzorek a jsou určeny pouze pro použití na závodních okruzích.

Jak se vyznat ve značení moto pneumatik?

Kromě rozhodnutí o správném typu pneumatik je důležité znát jejich technické specifikace, jako jsou rozměry a indexy. Podobně jako pláště na auto mají i pneumatiky na motorku speciální označení umístěné na bočnici. Tyto parametry vždy zkontrolujte v technickém průkazu, abyste měli jistotu, že vybíráte správnou variantu.

Podívejme se na význam klíčových čísel a písmen na příkladu označení pneumatiky 110/70 R17 54W TL:

  • 110 je šířka pneumatiky v milimetrech
  • 70 je boční profil pneumatiky (poměr výšky a šířky dezénu v %)
  • R (nebo ZR) je označení radiální konstrukce, diagonální se značí písmenem B
  • 17 je průměr pneumatiky v palcích
  • 54 je hmotnostní index
  • W je rychlostní index
  • TL je označení pro bezdušové pneumatiky (tubeless)

Hmotnostní a rychlostní indexy nepodceňujte

Symboly rychlostních a hmotnostních indexů jsou součástí označení moto pneumatik a ukrývají v sobě důležité informace. Rychlostní index (SI) definuje maximální povolenou rychlost, pro kterou je pneumatika navržena a kterou motocykl zvládne při zatížení odpovídajícím zátěžovému indexu. Na svém stroji můžete použít pneumatiky s rychlostním indexem stejným nebo vyšším, než je uvedeno v technickém průkazu.

Index zatížení (LI) určuje maximální povolené zatížení jedné pneumatiky, které uvedl výrobce. Je důležité dodržet hodnotu tohoto indexu, ale můžete vyrazit i na pláštích s vyšším indexem. Hodnoty indexů jsou obvykle shodné pro pneu na motorky i auta.

Stáří pneumatiky na motorku
Na bočnici pneumatik najdete i označení DOT. Toto čtyřmístné číslo udává týden a rok výroby pneu.

Dušové, nebo bezdušové?

Dušové a bezdušové pneumatiky na motorku se od sebe liší nejen svým označením, ale i funkcí. Dušové, označované jako TT (tube type), mají mezi ráfkem a pláštěm umístěnou duši, která je naplněná stlačeným vzduchem. Pokud dojde k defektu, duše se okamžitě vyfoukne, což může vést k poškození ráfku. Měli byste proto neprodleně zastavit. Tento typ pneumatik není tak odolný jako bezdušová varianta.

Bezdušové pneumatiky, označované jako TL (tubeless), jsou naplněny vzduchem přímo a mají speciální konstrukci, která je odolná proti mechanickému poškození a úniku tlaku. Jejich pryžové patky jsou zesíleny měkčí vrstvou gumy, která zajišťuje lepší přilnavost k ráfku a minimalizuje riziko úniku vzduchu. Někdy se můžete setkat s označením TL/TT, což znamená, že pneumatika je bezdušová, ale lze ji použít i s duší. Z hlediska optimálního výkonu a bezpečnosti je ale důležité, aby na obou kolech byly obuté pláště pouze jedním z těchto typů.

Před startem nové moto sezóny nezapomeňte na důkladnou prohlídku vašeho stroje včetně pneumatik. Zkontrolujte tlak, ale i stav dezénu. Pokud už je jeho hloubka na svém minimu, investujte do nového, spolehlivého obutí. V e-shopu AZ pneu najdete moto pneumatiky předních světových výrobců, které vám zaručí bezpečnou a komfortní jízdu na silnici, v terénu i na závodním okruhu. Jste z Opavy a okolí? Pneuservis AZ pneu se rád postará i o přezutí vaší mašiny.