To bude ale hráč... Alina Korneeva

Zdroj fotky: Associated Press

V rubrice To bude ale hráč vám přinášíme mladé tenisty a tenistky, o kterých brzy čím dál častěji uslyšíte. Ruská juniorka Alina Korneeva získala minulý rok dva juniorské grandslamy a letos se přes kvalifikaci dostala do hlavní fáze Australian Open.

Alina Korneeva se narodila 23. června 2007 v Moskvě do rodiny bývalého volejbalového hráče, jenž získal bronzovou medaili na Letních olympijských hrách v roce 2008. Alina začala s tenisem, když jí bylo 6 let a přišla do Spartaku v Moskvě. Tam se jí ujala trenérka Julia Bekeshchenko, se kterou spolupracuje dodnes.

Sama tenistka tvrdí, že si tenis zamilovala až v 10 letech, protože té hře začala rozumět a začala sledovat spoustu turnajů. Mezi její tenisové vzory patří Serena Williams a Rafael Nadal.

První titul ITF

Svůj premiérový titul z okruhu ITF si Alina Korneeva odvezla z turnaje W15 v marocké Casablance v září roku 2022. Pětizápasovou štaci odstartovala Ruska vítězstvím nad turnajovou šestkou Nizozemkou Stephanií Judith Visscher 6:3, 6:4. Dále vyřadila krajanku Aleksandru Pospelovu 6:4, 6:1 a nasazenou trojku Španělku Noelii Bouzo Zanotti 6:3, 2:6, 6:1. V semifinále udolala pětku Belgičanku Vicky Van De Peer 6:2, 6:2 a ve finále přehrála Korneeva osmičku Finku Lauru Hietarantu 7:5, 6:4.

Trofej z Jižní Afriky a Portugalska 

V březnu minulého roku se Alina kvalifikovala do hlavního losování turnaje W60 Pretoria v Jihoafrické republice. Do finále se dostala přes Egypťanku Sandru Samir, Francouzku Chloe Paquet, Turkyni Ipek Oz a Američanku Eminu Bektas. Její finálovou soupeřkou byla Maďarka Tímea Babos, kterou Korneeva porazila po dvou setech 6:3, 7:6 (3).

Tento titul získala v 15 letech, 8 měsících a 18 dnech, a stala se tak pátou nejmladší hráčkou v historii, která vyhrála turnaj ITF na úrovni 60 000 $ nebo vyšší.

O čtyři měsíce později si odvezla třetí ITF trofej z turnaje W100 Figueira Da Foz v Portugalsku. Do finále postoupila Korneeva díky výhrám nad Britkou a turnajovou dvojkou Harriet Dart (7:5, 5:7, 7:6), Japonkou Harukou Kaji (6:1, 6:1), Švýcarkou a pětkou Ylenou In-Albon (6:3, 6:4) a v semifinále porazila Francouzku Harmony Tan (6:4, 6:2). Její finálovou soupeřkou se stala nasazená šestka Carole Monnet z Francie, které nadělila dva kanáry, čímž se stala nejmladší tenistkou, která tento titul kdy vyhrála. Alina se společně s Anastasiou Tichonovou dostala na stejném turnaji také do finále debla. Bohužel je ve finále porazilo druhé nasazené duo Chong/Hartono.

Debut na okruhu WTA

V říjnu minulého roku se přes kvalifikaci dostala rodačka z Moskvy do hlavní fáze Hong Kong Open. První kolo odehrála proti krajance Valerii Savinykh 7:5, 6:0, ovšem ve druhém nestačila Korneeva na Češku Lindu Fruhvirtovou 3:6, 5:7.

Juniorské grandslamy

Alina Korneeva získala svou první juniorskou grandslamovou trofej na Australian Open 2023, kde si také odbyla svůj grandslamový debut. Do prvního majoru sezóny vstupovala rodačka z Moskvy jako turnajová devítka. V prvním kole vyřadila divokou kartu Australanku Anju Nayar dvěma kanáry. Následně ukončila grandslamovou cestu Němce Caroline Kuhl, Dánce Rebecce Munk Mortensen, turnajové dvojce Češce Tereze Valentové a dvanáctce Japonce Sayake Ishii. Ve finále zdolala Korneeva svoji deblovou parťačku a sedmou nasazenou Mirru Andreevu po třech setech (6:7, 6:4, 7:5).

Další vavřín přidala ruská tenistka na druhém majoru sezóny. Na Roland Garros byla třetí nasazená a do finále přešla přes Němku Ellu Seidel, Francouzku Jenny Lim, Australanku Emerson Jones, osmičku Japonku Mayu Crossley a krajanku Alisu Oktiabrevu. Finálová soupeřka Korneevy byla o tři roky starší šestá nasazená Lucciana Perez Alarcon z Peru. S ní strávila na kurtu přes hodinu a půl s výsledkem 7:6 (4), 6:3. Získala tak druhou grandslamovou trofej a jako první juniorka od Magdaleny Maleevy v roce 1990 ovládla dva úvodní majory sezóny.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ITF Tennis (@itftennis)

Grandslamová premiéra mezi ženami 

Letos v lednu si Alina Korneeva zahrála kvalifikaci Australian Open. Nejdříve porazila Američanku Sachiu Vickery 2:1, poté Číňanku Yexin Mae 2:1 a nakonec Maďarku Annu Bondar 2:0. Díky tomu se ruská tenistka kvalifikovala do hlavní soutěže v Melbourne. V prvním kole vyřadila Korneeva Španělku Saru Sorribes Tormo 4:6, 6:3, 6:2. Jenže v dalším kole skončila na raketě desáté nasazené Beatriz Haddad Maiy 1:6, 2:6.

Zdroj článku: Wikipedia, wtatennis, Wikipedie
Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full