Založ si blog

Môže sa naše vnímanie zmeniť?

Realitu vnímame našimi zvieracími zmyslami: zrakom, sluchom, čuchom, chuťou a hmatom. Ak chceme vnímať viac, musíme preniknúť za hranice našich piatich zmyslov, do všadeprítomného poľa, ktoré existuje mimo nás.

Na rozšírenie našich zmyslov sme vyvinuli a stále vyvíjame rôzne technické pomôcky, ako sú ďalekohľady, mikroskopy a röntgenové prístroje. Neumožňujú nám však vnímať nad rámec našich zmyslov pretože my, ich používatelia, ich široký rozsah premietame na hranice nášho chápania. Inak by sme nepochopili, čo sa s týmito zariadeniami deje. Neprekračujeme teda hranice našich zmyslov.

To však neznamená, že sa musíme snažiť neústale vynaliezať nové zariadenia. Práve naopak, mali by sme sa snažiť rozšíriť a vylepšovať sami seba.

Múdrosť Kabaly učí, že skúmanie zmyslu života indikuje potrebu rozšíriť vnímanie nad našimi piatimi zmyslami. Neznamená to rozšírenie frekvenčného rozsahu jednotlivých zmyslových orgánov. Skôr to znamená vstúpiť do nového spektra vlastností a síl.

Aby sme zásadne zlepšili svoje vnímanie, musíme prejsť od prijímania k odovzdávaniu a nadviazať kontakt s prostredím mimo našich zmyslov.

Keď pochopíme, že naše zmysly nás obmedzujú a pripútavajú k nášmu zvieraciemu telu, ako môžeme ignorovať svoje telo a cítiť život mimo neho? Ako môžeme prežívať život nerušený našimi telami? Ak to dokážeme, potom môžeme diskutovať o objektívnej existencii všetkého, čo je tam vonku. Práve na to sa zameriava múdrosť Kabaly, ktorá ignoruje to, čo vnímajú naše ľudské telá.

Kabala preto zavrhuje rôzne opisy mimozmyslových vízií a zvukov, ktoré mnohí ľudia zažívajú, a prenecháva ich iným oblastiam, ako napríklad psychológii. Múdrosť Kabaly nemá žiadnu súvislosť s bežnými túžbami, vlastnosťami a myšlienkami, pretože patria ku kvalite prijímania, ktorá stojí za naším telesným vnímaním reality.

Namiesto toho sa múdrosť Kabaly zameriava na pomoc opustiť prijímanie a vstúpiť do odovzdávania. Vedie nás k tomu, ako vyjsť zo seba a pocítiť priestor mimo telesných interferencií. V Kabale to nazývame „výstup z tela a vstup do duchovného sveta“.

Potom už nie je dôležité, či je naše telo živé alebo mŕtve. Začíname pociťovať realitu s úplne inými vlastnosťami, ktoré nesúvisia s našimi fyzickými telami. Múdrosť kabaly nás teda vedie k vnímaniu večného a dokonalého sveta a naše prispôsobenie, spolužitie a upevnenie v takomto svete nás robí rovnako večnými a dokonalými.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708367x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie