Recenze Classified: France 44 – partizánské boje ve druhé světové válce

Foto: Absolutely Games

Den D přichází a je potřeba oslabit nepřítele zevnitř, aby došlo k hladkému vylodění a dobití Francie z područí nacistické armády. K tomu je potřeba naverbovat individuální bojovníky za svobodu a pomoci třem frakcím získat převahu na bojišti. Když to klapne můžeme se dočkat vítězství.

V dnešní recenzi se podíváme na menší nezávislý titul od vývojářského studia Absolutely Games. Proto toto relativně malé studio, které čítá 25 vývojářů se jedná o prvotinu, ale to neznamená, že by měli malé ambice. Vydavatelem je známý Team17, jenž pomáhá velkému počtu menších studií přivádět jejich hry na svět.

Foto: Gamebro.cz

Classified: France 44 je strategicko-taktická hra po vzoru her jako je XCOM. Tudíž se dočkáme tahových soubojů, ale také plno rozhodování na taktické mapě, do jaké mise se vrhneme a kterou zavrhneme, koho naverbujeme do svých řad, nebo kam investujeme cenné zdroje.

Den D se blíží

Příběhové pozadí je vyprávěno za pomocí kreslení v bloku a k tomu povídá vypravěč. Hned mi blesklo Original War od českých vývojářů. Akorát zde to vývojáři z Absolutely Games nemají tak promakané jako to měli kdysi našinci. Ale podobný styl vyprávění se mi osobně líbí a je škoda, že po Original War je to snad první taková hra, která toto využívá.

Foto: Gamebro.cz

Co se týče příběhového pozadí, tak v týmu na začátku hry máme malý tým výsadkářů a postupně verbujeme další a další členy týmu. Vaším úkolem je shromáždit podporu po celé zemi a získat kontrolu nad jednotlivými územími v období před dnem D, který se s každou splněnou misí odpočítává.

Pokud mám být den D úspěšný, tak je potřeba získat dostatečnou sílu a podporu odboje. Pokud se to jednotce nepodaří, tak je možné, že se historie zcela změní.

Realistická taktická válka

Hra Classified: France 44 je ve svém pojetí hodně realistickou hrou, jelikož naši členové jednotky jsou opravdu zranitelní vojáci, a to jak po fyzické stránce, tak po té morální. Na každém tahu záleží, musíme se krýt využívat toho málo vybavení které máme a občas si pomoci díky prostředí, jako jsou těžké kulometní hnízda, nebo výbušné sudy.

Foto: Gamebro.cz

Někdy je dobré střílet na nepřítele, i když je nulová šance na zásah, jelikož jednotky pod palbou ztrácejí morálku, při ztrátě poloviny se jim sníží akční body a při kompletní ztrátě přijdou o svůj tah, to samé ale platí i pro naše bojovníky.

Do aktivního týmu můžeme zvolit čtyři bojovníky, někdy se stane, že se k nám přidá ještě někdo další v podobně zachráněného nového bojovníka případně nějaké válečníci odboje. Mise se skládají z různých úkolů, ale nejčastěji je potřeba někam proniknout a tam něco ukrást, někoho zabít, či něco sabotovat a následně se dostat z místa pryč.

Foto: Gamebro.cz

Začátek mise jsme skryti a pár vojáků lze vyřadit hezky potichu, ale i to je omezené počtem, takže nikdy nelze udělat celou misi potajmu. Ale vždy se hodí si obhlídnout terén, zneškodnit pár strážných, vyřadit elektrický plot, nebo něco udělat ještě v době, kdy o hráči neví celá základna a ze všech stran se nehrnou nepřátelské posily.

Foto: Gamebro.cz

Ve hře se ale velmi často střídají nejrůznější druhy misí a prostředí, za to náleží čest vývojářům, že tu nemáme jen generický obsah a opakující se místa a mise. Někdy je potřeba chránit zásoby, což za mě byly ty nejtěžší mise, někdy se do válečné vřavy dostaneme hned.

Hra dokáže být někdy velmi obtížná hlavně s přibývající se lepšími jednotkami a postupem hrou, ale musím uznat, že v tomto směru vývojáři odvedli kus dobré práce a upřímně nemám hře moc co vytknout až na drobné bugy a chybky technického rázu, které možná při ostrém vydání hry tam ani nemusí být.

Správa družstva a dobývání oblastí

Mezi misemi se ocitnete při pohledu na mapu Francie, která je rozdělena na regiony. Plněním misí vztahujících se k různým frakcím si mezi nimi získáte popularitu a budete moci nakupovat zbraně a vybavení specifické pro jednotlivé frakce. Během těchto přestávek v boji přichází na řadu i správa vaší jednotky.

Foto: Gamebro.cz

Kromě klábosení v táboře, což zvyšuje morálku, je potřeba jednotky vyzbrojovat zbraněmi dle typů jednotek, granáty, ale také helmou, kalhoty, nebo kombinézou. Vše má svoje výhody. Postupně pro jednotky získáváte také zkušenostní body a ty přidělujete do jednotlivých schopností, které se větví do čtyř skupin opět dle druhu jednotky.

Jednotky, které si nevezmete na misi je možné také zaúkolovat, aby opravili zabraný region, na který zaútočilo gestapo, nebo policie, nechat je se léčit či jenom odpočívat. Také je nutné získávat možnosti sabotovat gestapo, jinak vám budou neustále ničit zabrané regiony.

Foto: Gamebro.cz

Na hráče čeká také několik možných rozhodnutí, většinou jestli investujeme zásoby na podporu dané frakce, nebo si více nakloníme jednu ze dvou stran. Pak co je ještě důležitější, do jaké mise se pustíme, některé rozhodují o tom, koho naverbujeme do týmu, někdy zase jen pro jakou frakci budeme pracovat a jako odměnu za to dostaneme.

Verdikt

Classified: France 44 je skvělou strategicko-taktickou hrou, až na pár drobných chybek, které lze snadno opravit nemám hře moc co vytknout. Na to, že se jedná o prvotinu malého studia, tak předvedli kus dobré práce. Jestli vás baví hry typu XCOM a chtěli byste prostředí druhé světové války, tak zde není nad čím přemýšlet. Hra vychází již za pár dní a příprava na den D může započít.

Classified: France 44

9

Hodnocení

9.0/10

Klady

  • Zábavná taktická akce
  • Na bojišti i taktické mapě se jedná o slušnou výzvu
  • Různorodost prostředí a misí

Zápory

  • Drobné technické chyby
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 0 Prumer: 0]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na