Opravdová vzdělanost nezná žádných hranic. Existují však i takové hranice, jež v mravním životě dávají smysl!

Blíží se výročí narození Jana Ámose Komenského – reformního myslitele, učitele národů a člověka dvou epoch

Přibližně za necelý měsíc (alespoň v to pevně doufám) si slavnostně připomeneme výročí jeho narození. Právem se tvrdí, že Jan Ámos Komenský byl člověkem dvou epoch. Snoubila se v něm humanistická pansofia (všemoudrost) s čistou barokní zbožností a láskou k Bohočlověku, Ježíši Kristu. Ve své osobě tak spojuje otevřenost pravdivému poznání a zároveň víru v elementární rovnost před Bohem i mezi lidmi. Víru ve spravedlivou společnost, jež se rodí z předpokladu, že všichni lidé (již ze své podstaty) jsou si navzájem bratry a sestrami.

Komenský, právě pro své českobratrské náboženské cítění, však musel v době nekompromisní rekatolizace svou milovanou vlast opustit. I přes naděje vkládané do mírových jednání ve Vestfálsku v závěru třicetileté války, dokonce i přes osobní diplomatické konexe (doložené např. korespondencí se švédským kancléřem Axelem Oxenstiernou), zůstalo Komenského přání návratu do rodné země nakonec nevyslyšené, a tudíž nesplněné.

Učitel národů nalezl místo svého posledního odpočinku v nizozemském Naardenu. Tak už tomu mnohdy v naší zemi bývá, že uznání a respektu se někteří velikáni českého národa nedožijí ve svém mateřském státě vůbec. Anebo (v lepším případě) se jej dočkají alespoň v období posmrtném. Ani tehdy to ovšem nemusí platit navěky… (!)

Komenský uchovával a chránil duchovní a kulturní tradice národa v srdci Evropy, národa těžce zkoušeného, a přece nezdolného. Navazoval přitom na kontinuitu kultu Pravdy Mistra Jana Husa a Božích bojovníků. Stejně tak na mírovou filosofii jihočeského myslitele Petra Chelčického, jehož ideje převzal v 19. století ve svém románu Vojna a mír velikán ruské literatury Lev Nikolajevič Tolstoj a o trochu později i první československý prezident T. G. Masaryk.

Komenský se rovněž inspiroval mírovou politikou husitského krále Jiříka z Poděbrad. Věřil a doufal ve všeobecnou nápravu věcí lidských. V rámci své pedagogické činnosti se stal jakýmsi „předvojem“ všech moderních pedagogických přístupů k dítěti. Já osobně si nejvíce vážím 3 momentů v jeho pedagogické filosofii.

  • Moment první – každé dítě je do určité míry vzdělatelné a učitel neztrácí víru ve smysl a poslání své práce (pedagogický optimismus).
  • Moment druhý – každý učitel je dítěti sluncem, jež světlem poznání a silou pravdy vítězí nad temnotou nevědomosti.
  • Moment třetí – škola má být dílnou lidskosti a právě k oné ryzí lidskosti vede cesta skrze výchovu (škola bez kázně je jako mlýn bez vody).

Studium Komenského života a díla nás přesvědčuje a utvrzuje v poznání, že lidská láska k bližnímu člověku by neměla mít žádné hranice. Souběžně s nekonečnou lidskostí však musíme mít na paměti, že při výchově a vzdělávání a při formování mravně kvalitního života jsou jisté hranice naopak velmi potřebné a opodstatněné.

Člověk jako jedinec, ale i národ coby společenství lidí, musí ostře a striktně rozeznávat hranice mezi dobrem a zlem, mezi mírem a válkou, mezi demokracií a diktaturou. A musí především usilovat o Pravdu, jež se zrodila ze samotného daru života a již do života člověk sám znovu vrací, nemá-li žít jen ve lži a klamu.

Já, učitel mateřského jazyka a dějepisu, jsem si za svůj cíl zvolil boj za historickou pravdu. Proto je mi velikou ctí lidsky i politicky spolupracovat s lidmi, kteří se zavázali k témuž cíli – hledání pravdy. Nezradit tento cíl nás všechny zavazuje k bdělosti ve všech mravních kategoriích.

Kéž už nikdy nebudou mírové ideály svobody, lidskosti a rovnosti utopeny v krvavé bouři válečných štváčů tohoto světa!

Nechť se (dle slov moudrého pedagoga) vláda věcí našich zpět k nám, lidem této země, navrátí! Ó lide český…

5 11 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
orinoko
1. 3. 2024 11:06

„Člověk jako jedinec, ale i národ coby společenství lidí, musí ostře a striktně rozeznávat hranice mezi dobrem a zlem, mezi mírem a válkou, mezi demokracií a diktaturou. A musí především usilovat o Pravdu, jež se zrodila ze samotného daru života a již do života člověk sám znovu vrací, nemá-li žít jen ve lži a klamu.“ To si autor dělá prcu? Podíval se na české reklamy, ze kterých smrdí, že český kripl je už za hranou jakékoli osvěty? Predvedene jde okamžitě koupit a ještě si nechá reklamu prirazit k už tak prd@lni ceně. Tomuto protonarodu šéfuje nejvyšší konzumní primitivismus a jeho… Číst vice »

965485805106c742d20f59a11c37b7e0a470d92256ec4d954ff02b5b318f6061
orinoko
1. 3. 2024 11:14

Starý hrách na pitomou zeď. Dokážu překvapit i sám sebe:

https://outsidermedia.cz/Volby-2013-Budeme-volit-cizineckou-legii/

orinoko
1. 3. 2024 11:33

Češi jsou hernie tohoto světa. Vytlaceni do pruhove prd@le začínají už vadit i takto postižené řiti. Češi totiz snižují průchodnost spodku, což vytlacuje hnědý balast emero vládnoucí kapitule z bidetovy bedny nevídaným způsobem. Nápaditost s jakou emici rozebiraji stav svého kryogenniho patternu ve WH už těžce překonává českého balika.

Last edited 1 měsíc před by orinoko
orinoko
1. 3. 2024 11:43

A do ctvrtice: Když už si nechají rozkrast vlastní kasu hrdí Sokolove klasických hodnot a strážci antirusismu, tak dobojovano jest.

https://youtu.be/gMKo2WLDIsM?si=aAD5642u4xnQt64v

fajt
1. 3. 2024 12:00

komplexní vzdělanost je u opičáka stejná chiméra jako funkční demokracie – vše je dovoleno, no a nejvíce se cení tupá zvířeckost. ..)

https://www.youtube.com/watch?v=uPKEayyVT_8

PPK
PPK
Reply to  fajt
2. 3. 2024 0:27

Příklady některých VŠ titulů získaných v humanitních oborech na UK v Praze:  Současný život „superžen“ po zániku primární rodiny Hanáková, Šárka (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2018) Datum obhajoby: 17. 9. 2018  Souvislost mezi osobností majitele a behaviorálním profilem jeho kočky Žežulková, Denisa (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2019) Datum obhajoby: 30. 1. 2019  Když muž tančí u tyče. Konstrukce maskulinity ze strany mužských aktérů pole dance Postránecká, Markéta (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2019) Datum obhajoby: 13. 2. 2019  Výskyt sexuálního obtěžování studujících na českých vysokých školách v roce 2018 – porovnání s výzkumem z… Číst vice »

IMG-20200626-WA0011
Gatta
Gatta
Reply to  PPK
2. 3. 2024 18:56

No a po získání titulu očekávají také odpovídající VŠ platy.
Pokud by je nedostaly dokonce ani v žádné neziskovce, tak bych doporučil v diplomových tématech pokračovat “ v terénu“.
Při troše snahy a nějakého toho sebezapření to může být i pestrá a finančně zajímavá práce.

fajt
Reply to  Gatta
2. 3. 2024 19:34

comment image

orinoko
1. 3. 2024 15:20

Něco mě napadlo a velmi to souvisí s českým veprikem.
Co se prudce změnilo na domácí scéně třeba ve sportu? Kolektivní sporty jsou v hlubokém úpadku, individuální se tlaci stále výš a dál. To první je současná atomizovana jurska dušička, to druhé výkladní skříň úspěchu, na který má ovšem málokdo. To není kritika sportovců, to je nástin socioLOGICKEHO ukotvení současných poměru, kdy na konci tunelu nezasviti ani čoudek sametového mazaka.

orinoko
Reply to  orinoko
1. 3. 2024 15:47

Oč vlastně běží f této FrAZI sametového apendixu?
Všechno marno. Juvenilove se zapouzdrili /sic/ v kurvitku demosky. V domnění, že pomůžou svojí volbou napravit korupční politiku Hadraku, tak teď čumí jak slupka melounu na vlastní vNITRO, když vidí smazky i v jiných partajich. Nic nenapravili, sebe nehodlají ani náhodou, neb jsou to budoucí komunisti ze skanzenu.
A ten zbytek, co za neco stojí ?
Ten se pilně věnuje univerzitě Třetího věku. Jako třeba tady na NR. Nic více, nic méně.

orinoko
1. 3. 2024 16:03

Dneska jsou rohlíčky obzvláště vypecene:
Trump, kterého má v USA navštívit místně nenavideny Orban, prohlásil, že Orban je velikým prezidentem Turecka.
Joe Who, Pepek Gdo alias Don’t jump zase prohlásil, že je duševně zcela fit.
Už chápu jasně, proč jsou USA největším znecistovatelem planety. A to ještě nedošlo na rektalni hygienu. Až začnou vytahovat místní kopalici, tak prohlásí /USA/, že to je Jumdzagin CedenBALL.

0005
Gatta
Gatta
1. 3. 2024 16:09

O některých lidech se říká: „Jak je chytrej – tak je blbej“.

idiotronic
1. 3. 2024 23:44

V životopise Jana Ámose je prvek,který se v pozdějších dějinách opakuje. Předběhl vývoj ve vlasti a musel ji opustit. Dnes jsme svědky toho, že nedáme dohromady politickou reprezentaci, která by neobsahovala nápadné množství jedinců, orientovaných na osobní prospěch a která by jednala v zájmu národa. V šedesátých létech vládla generace, která vymyslela Pražské jaro, ale nedokázala (nechtěla?) vysvětlit veřejnosti, že vojenská rovnováha je podložena jadernými zbraněmi a ty spravuje SSSR. A tak nastoupili odpůrci reforem, kteří zavedli čistky, kterých se ujali lidé, v předešlých létech odstavení pro neschopnost a namíslo ,,lidské tváře“ nastoupila hesla typu ,,Kdo nekrade denně aspoň hodinu,… Číst vice »

orinoko
2. 3. 2024 14:42

Z USA.
„Tak mi neříkej, co si myslí. Na jejich názoru nezáleží, protože jsou to idioti.“
Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2024/03/02/ukraina-sgoraet-v-voyne-pora-zaklyuchat-nekrasivyy-mir-s-rossiey-glava-blackwater
„Zatoc globusem a 99% těch pitomcu Ukrajinu nenajde, tak jak můžou podporovat válku, která tam probíhá?“