Založ si blog

Cibuľové šupy cennejšie ako zlato.

Ivan Jegorov: Cibuľové šupy cennejšie ako zlato. Šupy z cibule obsahujú celý rad hodnotných vlastností, o ktorých väčšina z nás netuší. Moja babka mala krásne vlasy a nikdy nemala žiadne lupiny, pretože si ich umývala odvarom z cibuľových šúp. Odvar sa pripraví jednoducho: hrsť cibuľových šúp sa zaleje pohárom vody, nechá sa variť 5 – 10 minút a odvar sa ochladí do príjemnej teploty. Mama varila polievku s neolúpanou cibuľou v šupách. Polievka nielenže získa chutný odtieň, ale je oveľa užitočnejšia vďaka cibuľovým šupám. Je prospešné dodať šupu z cibule, alebo cesnaku do čajníka pri zalievaní zeleného, alebo čierneho čaju.

Pri práci v Ústave bioorganickej chémie som sa dozvedel, koľko užitočných látok je obsiahnutých v tomto produkte všeobecne považovanom za odpad. Napríklad sú tam prítomné látky, ktoré podporujú srdcovú činnosť, posilňujú imunitu, pomáhajú vykašliavaniu, látky s antiseptickými, protikŕčovými, protirakovinovými vlastnosťami a mnohé iné.

Pri hypertenzii je možné piť každý deň čaj z cibuľových šúp, je to preverené na mojich známych, ktorí sa zachránili pred hypertenziou. Existuje ešte jedna výnimočná vlastnosť cibuľových šúp: odvar z nich pomáha vyvedeniu prebytku sodíka a chlóru z organizmu, čo je veľmi dôležité pre srdciarov. Keď mojej mame rozprávajú o rôznych očistných metódach, tak sa vždy smeje: prečo sa trápiť, keď je možné piť odvar z cibuľových šúp, ktorý sa využíva už stáročia v ľudovom liečiteľstve.

Už je to šesť rokov, ako som sa zbavil kŕčov v nohách. Trápil som sa hlavne v noci, ale pomohli mi cibuľové šupy. Čo je potrebné urobiť. Do pohára vriacej vody položte štipku cibuľových šúp a nechajte 15 minút lúhovať. Následne je potrebné šupy odstrániť a nápoj vypiť na noc. Keď som sa ráno zobudil, bol som prekvapený, že som pokojne spal a noha ma neobťažovala. Odvtedy pijem večer cibuľový čaj.

Vedecké výskumy preukázali, že šupy z cibule a cesnaku obsahujú 4 % antioxidant, bioflavonoid – kvercetín. Je to biologicky aktívna látka patriaca do skupiny vitamínov R. Účinná látka – Kvercetín: 3,5,7,3’4′- Pentaoxyflavón. Je to aglykón rutina, chemický vzorec С15** H 10 O 7. Táto pozoruhodná látka je tiež spojená s jablkami, ktoré sa spolu s cibuľou, cesnakom a kapustou považujú za hodnotný zdroj kvercetínu. A pretože kvercetín väčšina z nás potrebuje vo zvýšených dávkach, tak by sa mala získavať zo všetkých zdrojov každý deň. Známy doktor Atkins považoval kvercetín za najlepšie antihistaminikum a predpisoval ho svojim pacientom trpiacim rôznymi formami alergií.

Väčšine lekárov je táto látka známa ako prostriedok prevencie kardiovaskulárnych ochorení. Ľudia konzumujúci veľa kvercetínu majú výrazne nižšie riziko vzniku infarktu a mŕtvice a pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín.

Ak si vezmeme kúsok šupy cesnaku, tak pod mikroskopom uvidíme kubické kryštály kvercetínu. V cibuľových šupách sú kryštály ihličkové, bledožlté, lemujúce v radoch žilky šupy. Keďže kvercetín je antioxidant, tak je v takej kryštalickej forme účinnejší. Na tom je založená jeho úloha biologických hodín. Pokiaľ je aktívny a neprepúšťa kyslík k bodu rastu strúčika cesnaku, alebo cibule, tak nevyklíčia – nachádzajú sa v pokoji. Preto by sa odvar cibule a cesnaku nemal dlho skladovať, najlepšie je ho ihneď použiť. A to už nehovoriac o preparátoch z lekární.

Podľa niektorých vedeckých štúdií kvercetín zastavuje vývoj leukémie a inhibuje rast nádorov prsníka. V roku 1996 v časopise Clin. Cancer Res. (1996, 2, 659), bol publikovaný článok Dr. Ferryho a spoluautorov „Prvá fáza klinických testov flavonoidu kvercetínu…“, v ktorej bolo ukázané, že kvercetín má skutočne jedinečnú vlastnosť oživenia v rakovinových bunkách funkciu génu p53. Práve mutácia génu p53 ktorá obvykle spôsobuje, že bunky, ktoré sa „dali na rakovinovú cestu“ ukončia život samovraždou (apoptóza), je zodpovedná za vznik 50 – 60 % nádorov.

Rehabilitáciou génu p53 pomáha kvercetín pri liečbe rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva, pľúc, mozgu, lymfosarkoma. Bola dokázaná antivírusová aktivita kvercetínu, ktorá umožňuje prevenciu a komplexnú liečbu mnohých vírusových infekcií. Pri určitej úrovni dodania množstva kvercetínu do krvi, sa znižuje rýchlosť uvoľňovania histamínu a ďalších biologicky aktívnych látok z tukových buniek, bazofilov, neutrofilov a makrofágov, čo vedie k protizápalovým účinkom.

Kvercetín tiež spomaľuje tvorbu mnohých produktov sprevádzajúcich zápal a to účasťou na metabolizme mastných kyselín, tým, že tvorí určité enzýmy. Vo výsledku sa znižuje tvorba leukotriénov, ktoré majú tisíckrát silnejší zápalový účinok ako histamín a môžu vyvolať rozvoj astmy, kolitídy a celý rad kožných ochorení ako je dermatitída, psoriáza a podobne.

Vlastnosť účinne viazať histamín a histamínu podobné látky umožňuje úspešne aplikovať antioxidant v liečbe rôznych artritíd, reumatizmu, kolitídy, sennej nádchy a ďalších alergických ochorení. Antioxidant zabraňuje tvorbe vredov a krvácaní na stenách žalúdka a čriev spôsobenených vonkajšími stimulmi, normalizuje fungovanie nervového, imunitného a endokrinného systému.

Kvercetín spomaľuje starnutie buniek kože, rohovky oka a myokardu, omladzuje organizmus a v kozmetike sa využíva na vyhladzovanie vrások.

Predtým, ako vyhodíte cibuľové, alebo cesnakové šupy, tak porozmýšľajte, či to stojí za to

Slnko v sieti na vlnách nenávisti, hnoja a zurvalstva. Zastavte vysielanie RTVS !

27.04.2024

Slnko v sieti na vlnách nenávisti, hnevu, blenu a hnoja. Včera bola RTVS v sieti podlosti a zurvalstva. Zastavte vysielanie RTVS ! RTVS sa vo včerajšej „produkcii“ Slnka v sieti stalo semenište plné nenávisti, hnevu a blenu. Takto znásilniť verejnoprávnu televíziu sa nepodarilo a Markíze s Jojkou spolu. To, aký to bol včera večer, je niečo zurvalecké a podlé. Takto [...]

Ye. bať Kankavu. Do pekla s Kankavom.

26.04.2024

Ye.bať Kankavu. Do pekla s Kankavom. Nariadenie požaduje, aby každá nezávislá mimovládna a mediálna organizácia, ktorá dostáva viac ako 20 percent finančných prostriedkov zo zahraničia, bola zaregistrovaná ako „organizácia sledujúca záujmy cudzej moci“ Európska komisia vyzvala Gruzínsko, aby tento zákon v rozpore s demokratickými princípmi EÚ neprijala. Gruzínsky [...]

RTVS zmenili sami zamestnanci v pelech lotrov. V ktorom vyvárajú staré „vydry“svoje jedlá, grcajú kaviarenské ploštice. . .

25.04.2024

RTVS zmenili sami zamestnanci v pelech lotrov. Už teraz ide o veľkú časť zamestnancov verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Podľa výročnej správy z roku 2022 mala RTVS okolo 1600 interných zamestnancov, no ďalšia veľká časť zamestnancov pre ňu pracuje externe. Medzi zamestnancami RTVS sa teraz diskutuje aj o ďalších protestných krokoch. Zatiaľ nie je zhoda na tom, o aké [...]

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

politolog

Ó ..Ave Crux spes unica! Ak ho neporazíš na prvý pokus, tak skús zmeniť duelové postavenie...na mape nájdi Dom Stvoriteľa a zadaj tam pohyb.... potom povedz. že žiješ.....Žiješ. Vyhlásenie: Každý môj článok bez rozdielu vyjadruje len názory autora a jeho chápanie popisovanej situácie, ktoré získal v tom-ktorom čase, z jemu dostupných informácií, pričom neobsahuje žiadne tvrdenia. Jeho cieľom nie je znevážiť, haniť, či inak poškodiť žiadny štát, politika, žiadnu, konkrétnu osobu, profesiu, či skupinu osôb, len slobodne vyjadriť svoj názor na danú situáciu, či spoločenský problém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,222
Celková čítanosť: 7558325x
Priemerná čítanosť článkov: 6185x

Autor blogu

Kategórie

Archív