2. března 2024 • 15:00

Adamczyková ustála boj o bednu. Čeští muži slaví historický úspěch

Autor: iSport.cz, mm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve španělské Sierra Nevadě se jel historický závod pro český snowboardcross. Eva Adamczyková si v těžkých podmínkách připsala cenné druhé místo, dařilo se ale i jejím mužským kolegům. Jan Kubičík a Radek Houser si vylepšili svá nejlepší umístění ve Světovém poháru v kariéře. Oba proti sobě jeli malé finále – Kubičík byl celkově 6. a Houser 7. 



Těsně před startem zalila dějiště Světového poháru ve španělském středisku hustá mlha. I v náročných podmínkách se českým reprezentantům skvěle dařilo.

Eva Adamczyková šla do čtvrtfinálové rozjížďky v roli hlavní favoritky a postoupila z druhé pozice. To pravé drama ji mělo teprve čekat.

V semifinále začala skvěle a hned si vytvořila náskok na soupeřky v čele s Chloé Trespeuchovou. Francouzka však Adamczykovou předjela v rovné pasáži a o druhém postupovém místě nakonec rozhodoval fotofiniš. Česká závodnice byla nakonec na cílové pásce dřív než Švýcarka Sina Siegenthalerová a mohla slavit postup do velkého finále.

Adamczyková po skvělém startu ve finále zadělala na to, aby Trespeuchové oplatila porážku ze semifinále. To se jí podařilo především díky tomu, že ustála kolizi s další Francouzkou Manon Petitovou Lenoirovou. Češka si tak jela pro další stupně vítězů kariéry.

Bylo z toho nakonec stříbro, jelikož si v závěru závodu skvěle počínala britská reprezentantka Charlotte Bankesová, která vybojovala triumf.

Češi vylepšili své maximum

Zářili v kvalifikaci a i v sobotu se v Sierra Nevadě předvedli čeští snowboardcrossaři v ohromné formě.

Radek Houser postoupil do čtvrtfinále z prvního místa své rozjížďky. Napodobil jej Jan Kubičík, který zvládl svoji jízdu coby druhý nejrychlejší a v úvodu vypadl pouze Kryštof Choura.

Duo H+K však bojovalo o životní úspěch ve Světovém poháru.

Houser ve čtvrtfinále předvedl parádní start i sólojízdu a z první pozice postoupil do semifinále.

V něm začal pomaleji a bojoval o druhou pozici s Američanem Jakem Vedeerem, jenže nakonec to stačilo na malé finále.

Také Kubičík si po dramatu zajistil postupem do semifinále nejlepší výsledek v kariéře, dosud byl 11. Třetí muž kvalifikace v semifinále ovšem špatně odstartoval a byl prakticky vyřazen ze hry o velké finále.

Češi se sešli v malém finále a v něm si Kubičík vybojoval životní šesté místo ve Světovém poháru. Houser na tom byl pouze o příčku hůř a i on měl důvod ke spokojenosti, vylepšil si dosavadní nejlepší devátou pozici.

Další závody jsou ve Španělsku na pořadu v neděli.

Muži:
1. Ulbricht (Něm.), 2. Grondin (Kan.), 3. Vedder (USA), 4. Eguibar (Šp.), ...6. Kubičík, 7. Houser, 22. Choura (všichni ČR).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 12 závodů): 1. Grondin 540, 2. Hämmerle (Rak.) 290, 3. Koblet (Švýc.) 251, ...16. Choura 97, 29. Kubičík 56, 31. Houser 48.

Ženy:
1. Bankesová (Brit.), 2. Adamczyková (ČR), 3. Trespeuchová, 4. Petitová Lenoirová (obě Fr.).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 12 závodů): 1. Trespeuchová 440, 2. Adamczyková 305, 3. Moioliová (It.) 304.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud