Najde si (ne)populární myšlenka cestu? Tenis v Jižní Americe postrádá velký turnaj

Zdroj fotky: Getty Images

Tenis v Jižní Americe patří k tradičním sportům. Turnajem v chilském Santiagu končí jarní série antukových turnajů, která tradičně vrcholila pětistovkou v Riu. Andy Murray však vnesl do diskuze otázku, jestli by neměli skvělí jihoameričtí fanoušci dostat více podívané. Zaslouží si turnaj Masters? Je to reálné? Co by to pro tenisový kalendář znamenalo? Do Jižní Ameriky a na její možnosti vlastní série turnajů završené podnikem Masters se podívá patnáctý díl rubriky 15:40 Davida Vařílka, analytických glos na aktuální témata, méně či více výrazná, v tenisovém světě, na kterou se můžete těšit každou první neděli v měsíci v 15:40.

Akce a reakce. Středoškoláci, odborníci na fyziku nebo vědomostní soutěže mají jasno, že se jedná o třetí pohybový zákon Isaaca Newtona. Jenže podobné pravidlo funguje úplně ve všech oblastech života, sport a tenis nevyjímaje. Dauhá, Dallas a Mnichov povýší od sezóny 2025 do kategorie ATP 500, mluví se o travnaté tisícovce a svá Masters si chce u mužů i žen uzmout Saudská Arábie. O čem už se tolik nemluví je skutečnost, že i další podniky ATP 250 mají zájem o lepší kategorii. Pětistovky by taky chtěli povýšit a Masters nápodobně, i když Grand Slamy mají nejspíše doživotní monopol. Stejně jako ve firmách nebo elitní desítce hráčů ATP jsou ale místa omezená. Andy Murray, bývalá světová jednička pomalu uzavírající svou bohatou kariéru, nedávno promluvil o kontinentu, který by si něco "vyššího" zasloužil. Tenis v Jižní Americe má tradici, skvělé zázemí, stále atraktivnější trh a ještě lepší fanoušky.

Právě i díky britskému hráči a jeho slovům o tenisové horečce v jihoamerických zemích upoutala široká veřejnost svůj pohled k tomuto sportovnímu odvětví. To pořád lehce v této části světa zaostávalo za fotbalem, kde je neuvěřitelná fanouškovská podpora typickým znakem (světový šampionát v Brazílii 2014, přivítání mistrů světa Argentinců v roce 2022). 

Bylo, nebylo, za devatero řekami a devatero horami...

V roce 2004 se odehrálo unikátní finále Roland Garros. Vůbec poprvé v něm nastoupili dva zástupci kontinentu, na kterém má tenis velkou tradici. Sice tam nesahají počátky bílého sportu, který spatřuje světlo světa oficiálně v 60. letech 19. století na území Velké Británie (i když kořeny tenisu sahají až do dob starověkého Egypta a Persie), ale jihoamerický světadíl má tenis zabudovaný ve své sportovní kultuře. Objevuje se tu na přelomu 19. a 20. století právě zásluhou britských kolonizátorů.

Nejen Britové mohli o sto let později sledovat již zmíněné finále na kurtech Rolanda Garrose v Paříži. Muž proti muži, Argentinec proti Argentinci. Gastón Gaudio nakonec 8:6 v pátém setu udolal krajana Guillerma Coriu a získal titul v jediném grandslamovém finále obou zmíněných mužů.

Argentinci se tenkrát hemžil turnaj takovým způsobem, že ve čtvrtfinále zabírali rovnou polovinu účastníků (David Nalbandian a Juan Ignacio Chela vypadli ve čtvrtfinále). Když se podíváme do historie tenisu, nebyli to jen Argentinci, kteří vychovali velké hráče typu Guillerma Vilase, Juan Martína Del Potra nebo u žen Gabriely Sabatini. Do dějin se zapisovali Brazilci (Gustavo Kuerten, Maria Bueno), Chilané (Fernando González, Nicolas Massú) nebo Ekvádorci (Nicolas Lapentti, Andrés Gomez).

Nebyl jsem ještě všude, ale mám to na svém seznamu

Pokud sérii ATP 500 dlouho trvalo někam zavítat, byla to Jižní Amerika. Až v roce 2014 se začalo hrát v Riu de Janeiru za pět set bodů do žebříčku. V dnešní době se jihoamerické turné ustálilo na třech dvěstěpadesátkách (Córdoba, Buenos Aires, Santiago) doplněných právě o větší turnaj ve městě jedné z nejznámějších světových pláží Copacabana.

"Hrozné rozhodnutí od ATP. Neustále prosazují země a série turnajů, které už mají všechny druhy turnajů. Nevyberou turné a region, který má velkou tenisovou historii a pouze čtyři podniky v roce. Buenos Aires vyvinulo velkou snahu," vyjádřil se Diego Schwartzman o rozhodnutí nepovýšit žádný jihoamerický turnaj.

Na rozdíl od Evropy, kde se hraje všechno, Austrálie, která pořádá úvodní sérii turnajů roku završenou Australian Open, Severní Ameriky se čtyřmi tisícovkami nebo Grand Slamem v New Yorku a Asie s Masters v Šanghaji, je jediný tradiční tenisový kontinent bez turnaje Masters právě ten jihoamerický.

"Nepopulární myšlenka. Jižní Amerika by měla mít svoji vlastní oddělenou sérii turnajů s vlastním Masters. Podpora fanoušku při zápasech je neuvěřitelná. Hráči zažívají skvělou atmosféru," napsal na platformě X Andy Murray.

Populárně nepopulární nebo nepopulárně populární?

Reakce, už je tu zase ta akce a reakce, na sebe nenechala dlouho čekat. Najednou se z nepopulární myšlenky, jak ji označil trojnásobný grandslamový šampion, stal nápad zcela populární, který podpořily nejen legendy kontinentu, ale i například Boris Becker.

"Proč nepopulární? Andy máš naprostou pravdu. Tenis by měl putovat tam, kde vzkvétá," vyjádřil se několikanásobný grandslamový vítěz.

O tom, že jde tenis v Argentině, Chile nebo Brazílii nahoru ukazují i počty hráčů mezi elitou. Víc než Argentinců (8) je v TOP 100 pouze Francouzů a Američanů.

"Řekni to ATP Tour Andy! Každoročně nás podporují méně a méně. Zasloužíme si od ATP víc. Nejenom kvůli tomu, jak fanoušci podporují turnaje, ale také kvůli počtu hráčů, které máme ve světové špičce," okomentoval myšlenku nejlepší Argentinec minulých let Diego Schwartzman.

Výborní fanoušci, hráči, velké areály (i když na Masters by centr v Riu potřeboval o čtyři tisíce větší kapacitu, což se ale i v Monte Carlu řeší přistavováním tribun), skvělé podmínky a zázemí, rozvíjející se trh, velký zájem o tenis. Až se nechce věřit tomu, že Murray napíše slova "nepopulární myšlenka". Kam jinam by měl tenis zavítat? Pokud by šlo čistě o historii, zájem diváků, hráčů, atmosféru a vášeň pro sport, nemá Saudská Arábie ani Asie proti tomuto regionu šanci. Na druhou stranu, když sem nezavítaly větší turnaje v době, kdy se na tohle hrálo mnohem více, může se něco změnit v současnosti?

Má mě rád, nemá mě rád

K účasti na takzvané "Golden Swing" (pojmenovaná podle zlatých olympijských medailistů Massúovi a Gonzálezovi) vyzval i Carlos Alcaraz, aby si všichni tenisté vyzkoušeli úžasnou atmosféru.

I přesto všechno neláká jihoamerické turné tolik hráčů světové špičky jako Rotterdam, Dauhá, Dubaj nebo Acapulco. Příčina se hledá jednoduše. Turnaje se nachází v části sezóny orámované Australian Open a dvěma neoddiskutovatelnými tisícovkami v Indian Wells a Miami. Takže najednou mezi dvěma betony máme antuku. Ne všem jednoduše takový burger chutná (některým hráčům nemusí vyhovovat i nižší finanční odměny oproti turnajům v arabském světě, Evropě nebo Mexiku).

Ovšem neznamená to, že antuka je až takhle nepopulární. Popularitu betonu jednoduše za těch několik let vytvořil mezi hráči kalendář, než jejich skutečný zájem (na tvrdých površích se odehrává většina sezóny). Antuka je navíc ještě furt v klidu, to tráva brečí pomalu se strachem v koutě.

Kam s ním?

Paradox celé situace spočívá v tom, že Andy Murray volá po Masters na druhé straně polokoule z Dubaje. Sám navíc antukovou sezónu poslední roky neobjíždí celou ani v Evropě. Ale divíme se mu? S dvěma kovovými kyčlemi by měl problém i Superman. Atmosféru však sám mohl částečně zažít při zlatém tažení na hrách v Riu 2016. Na nich ve finále porazil Argentince Del Potra. Jeho myšlenky a rozvíření diskuze se snaží využít i samotné turnaje. Pokud by se ATP ke kroku odhodlalo, otázkou zůstává, kam do kalendáře můžou něco takového dát.

Ve stávajícím termínu by hráči nechtěli přecházet z hardu na antuku a zase zpět. Antuková část roku v Evropě má tři Masters, takže taky plno. Po Roland Garros se jde na travnatý povrch a hned za Wimbledonem následuje betonová šnůra v Severní Americe. Takže na podzim? No bylo by to pěkné, ale skloubení s Davis Cupem a Laver Cupem by dalo zabrat a následně se míří do Asie. Viděli jsme po covidu a "dořešení" kauzy Shuai Peng, že čínské peníze jsou potřeba a ty Jižní Amerika nenahradí.

Každý dostane, co si zaslouží

Suma sumárum, abraka dabraka, muselo by být vedení ATP mistry kouzel, aby našlo místo pro jihoamerickou tour s Masters, na kterou by přijela světová špička. I když hodně faktorů nahrává tomu, že by bylo naprosto perfektní, aby se v Buenos Aires hrála pětistovka a v Riu tisícovka, nejspíš se pro tento nápad nenajde místo a na úkor Asie finanční prostředky, které by místo mohly vytvořit. Pokud ovšem není v plánu využít prosinec, jako jediný volný měsíc v mužském kalendáři. 

 "Až dosud jsme před ATP nikdy neformovali záměr, aby turnaj v Riu postoupil z kategorie 500 do 1000, ale pokud se tato možnost naskytne, určitě máme zájem ji prozkoumat," řekl ředitel Rio Open Lui Carvalho.

Ze strany ATP zatím zaznívá ticho. Možná jen chtějí situaci nechat vyšumět, nebo nad ní naopak přemýšlejí. Ať je tomu jakkoliv, tenis v Jižní Americe opět nejspíš nedostane, co si zaslouží a je to škoda.

Máte k tomuto článku co dodat?
Zapojte se do diskuze.
Zobrazit diskuzi
Skrýt diskuzi
Napište komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Google translate
usercalendar-full