Retro: Brexit v zrcadle českých médií a bruselských byrokratů

Juncker

Katastrofa! Ti jazykově vybavení pracovití mladí lidé se teď budou muset z Velké Británie vrátit do České republiky a živořit tu s námi.


Dne 23. června hlasovali britští voliči v referendu o setrvání v Evropské unii. Rozdílem 1,3 milionu hlasů v něm zvítězili odpůrci členství Spojeného království v Evropské unii. Voleb se zúčastnilo úctyhodných 72 % oprávněných voličů. Pro odchod z EU hlasovala většina anglických a velšských voličů, pro setrvání v Unii hlasovala většina voličů v Severním Irsku a Skotsku. Téměř 60 procent londýnských voličů hlasovalo pro setrvání v EU. Podrobné výsledky najdete zde. Odpovědi na některé otázky kolem Brexitu najdete na těchto stránkách proevropsky zaměřené BBC.

Okamžitě po zveřejnění výsledků referenda jsme zaslechli u nás už známou a obehranou písničku o tom, jak staří, chudí a nevzdělaní venkovští vidláci svou volbou zničili budoucnost mladých bohatých a vzdělaných městských elit. Stačí se však podívat na volební účast v jednotlivých věkových skupinách, abychom získali úplně jiný obraz. Ti nejmladší se totiž na hlasování většinově vykašlali.

Věková skupina: Účast
18-24: 36%
25-34: 58%
35-44: 72%
45-54: 75%
55-64: 81%
65+: 83%

Roubíček Kohnovi: Hele Kohn, nejsou voni náhodou taky ten chudej a starej absolvent polepšovny z Vidlákova, co pro..al Róčildovi EU referendum?

Proč chce většina Britů opustit EU?

Referenda jsou podle technokratických a politických elit jasná cesta do pekel. Rozhodují v nich totiž nekvalifikovaní lidé o věcech, kterým nerozumějí. Británie na Brexit strašně doplatí, tvrdí monsignore Tomáš Halík v DVTV o Brexitu. Jako katolický kněz navštěvující Oxford by měl o pekle něco vědět. Ale přesto si jako pouhý laik dovolím nesouhlasit. Cestou do pekel jsou snahy soukromých lobbistů o formování veřejného mínění, nerespektování vůle většiny voličů a arogantní nafoukanost elit tak, jak o tom hovořil předseda britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage ve svém vítězném projevu v Evropském parlamentu.

Nigel Farage:
Největší problém, do kterého jste se dostali, a hlavní důvod, proč Velká Británie volila tak, jak volila, je to, že jste podvodně a plíživě, bez toho, abyste řekli pravdu lidem v Evropě, vytvořili politickou unii. Když lidé v Nizozemsku a ve Francii v roce 2005 hlasovali proti této politické unii a odmítli ústavní smlouvu, prostě jste to ignorovali a za jejich zády jste dotáhli Lisabonskou smlouvu.
Brilantní řečník Nigel Farage si sice v nepřátelskými emocemi přesycené atmosféře europarlamentu neodpustil několik demagogických a urážlivých tvrzení, ale podstatu problému vystihl skvěle. Pokusy integrovat „evropský lid“ pomocí opakovaných referend a dalších manipulativních technik se s odstupem času ukázaly jako mimořádně kontraproduktivní. Fixlování kolem Maastrichtské a Lisabonské smlouvy se 23. června 2016 evropským byrokratům vrátilo s několikaletým zpožděním jako bumerang.

Poslední kapkou, kterou pohár trpělivosti britských voličů přetekl, však pravděpodobně bylo vyjádření předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, který již preventivně před hlasováním označil Brity za dezertéry. Ty Brity, bez nichž by Junckerovo rodné Lucembursko dnes bylo jen okresem v Německu. Juncker přesto oznámil, že nehodlá podat demisi a ustál i nezávazné „hlasování o důvěře“ v Evropském parlamentu.

Juncker

„Proč jsi tady?,“ ptá se v europarlamentu Juncker Farage.
Farage: „Protože jsem byl zvolen. A co ty?“

Pobrexitové mediální šílenství

To, co se po oznámení výsledků referenda strhlo v českých médiích, se nedá nazvat jinak než pobrexitové šílenství. Při sledování TV Nova se člověk mohl jen podivit nad tím, že redaktoři a moderátoři v průběhu zpravodajství neskáčou s výkřikem „Brexit!“ z oken. Veřejnoprávní média společně s většinou korporátek plynule pokračovala v kampani za „Remain“. Člověk, který 24. června sledoval večerní zprávy na České televizi, se ráno probouzel s obavou, zda vůbec vyšlo slunce. Zadavatelé šéfredaktorům asi zapomněli říci, že neúspěšná píár kampaň za setrvání Velké Británie v EU skončila.

Jiří X. Doležal:

Každá propaganda je, pokud se na ni dokážete podívat trochu zdálky, směšná. Byla směšná nacistická propaganda, byla směšná socialistická propaganda, a dnes je zase směšná propaganda prounijní. Jakoby v momentě, kdy se nějaký postoj stane oficiálním a žádaným, jeho snaživí zastánci opravdu nevědí, kde přestat. Ukazují to třeba titulky novin po Brexitu: „Miliony Britů chtějí nové referendum. Brexit není pro parlament závazný. Rozmrzelé Skotsko: brexit místní šokoval, přistěhovalci mají obavy. Za svůj domov považuji Brno a brexit mi nahání strach, říká Brit. Londýňané s brexitem nesouhlasí, podepisují petici za odchod z Británie. Brit volil brexit, teď je v šoku. Netušil, že na jeho hlasu záleží“. To jsou titulky článků za těch pár dní od Brexitu na idnes. Korunu dodala sobotní MF Dnes s titulkem „Evropské 11. září.“ A nešlo jen o Babišovku.

„Britové po Brexitu shánějí unijní pasy. Mají zájem i o české občanství. Hodit vidle do EU – neuvěřitelná hloupost a nezodpovědnost části britských „elit“.“ To je z aktualne.cz, stejně jako tento citát: „Fanoušci Hry o trůny se strachují, Brexit může ohrozit další natáčení seriálu.“ A cituji z textu: „…existuje reálná šance, že se natáčení nákladných scén přesune jinam, nebo se sníží rozpočet podobných scén, na což by doplatili fanoušci.“

Zdroj najdete zde. A teď něco z druhé strany.

Ladislav Jakl, První zprávy:
V brexit jsem nevěřil. Ani teď si jím nejsem zcela jist. Bestie bude kopat. Ale ten striptýz eurohujerů v politice i v médiích stál v posledních dnech za to. Národ je viděl, slyšel, pochopil. Jejich strach je úplně oprávněný.

Zdroj najdete zde.

Pozadu tentokrát nezůstaly ani více či méně nezávislé levicové zpravodajské servery – Britské listy, Deník Referendum, Romea, A2 – plné historek o temné ruce Kremluohroženém životním prostředíšokovaných romských policistech atd. Jedna citace za všechny.

A2larm:

Když si mezi řečí postěžuji na vlastní strach ze své budoucnosti v Británii, každý Angličan mi řekne, že se přece nemám čeho bát. Že já jsem ten „užitečný imigrant“, ne jeden z těch, o kterých mluví v televizi. Problém je ten, že Farageův televizní imigrant je možná jen vykonstruovaná, fiktivní postava. My všichni až na pár výjimek jsme v Británii proto, že chceme pracovat a toužíme po lepší budoucnosti. To, že se 52 procent Britů vyslovilo proti nám a proti našemu úsilí, se mě nejen osobně dotýká, ale také mě to nutí přemýšlet o vlastní budoucnosti v této zemi. Jediné, co mě uklidňuje, je to, že většina Britů očividně nevěděla, proti čemu vlastně volí.

Bůh ví, jak to všechno dopadne. Slyšela jsem různé příběhy; o tom, jak se jedna litevská rodina rozhodla raději už rovnou odstěhovat ze strachu z protržení kanálu nenávisti.

Zdroj najdete zde. Ach ano, naše milé anarchistické A2! Teď nastává naprostá katastrofa. Ti jazykově vybavení pracovití mladí lidé se teď budou muset z Velké Británie vrátit do České republiky a živořit tu s námi. To ovšem není nic proti tomu, co se spustí ve Velké Británii, kde prý hrozí odchod polských instalatérů a pobaltských čističů toalet. Se všemi hygienickými následky – mor, cholera, dysenterie. Katastrofální následky řádění hord zdivočelých britských výrostků po odchodu českých ópérek raději nebudeme domýšlet. Jo, a taky budou muset konzumovat neevropsky zahnuté banány. Dovedete si představit těch bedýnek navíc?!

Reportér: Jak byste okomentoval výsledky britského referenda?
Lavrov: To je vnitřní záležitost britského lidu.
Reportér: A co myslíte, kdo prohrál a kdo vyhrál? Na toto téma se hodně diskutuje.
Lavrov: Nevím. Jsou tu nějaké aritmetické výsledky referenda, je to vůle národů Velké Británie. Rozhodněte se sami.
Reportér: Britský ministr zahraničí prohlásil, že je to vítězství ruského prezidenta V. V. Putina.
Lavrov: Nemám lékařské vzdělání, takže nekomentuji klinické případy.

Zdroj najdete zde.

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:G8_Foreign_Ministers_%288640047206%29.jpg?uselang=ru

Skutečné dopady Brexitu jsou ve hvězdách

Zatímco poražená strana sepisuje petice za nové referendum (za přísnějších podmínek), Evropský parlament vyzval britskou vládu, aby rychle uplatnila postup o odstoupení. Ta však, jak se zdá, nikam nespěchá s tím, že vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU povede nový premiér.

Libra klesla, Standard & Poor’s snížila Británii rating o dva stupně a EU o jeden, britské akcie se propadly a poté vrátily na předbrexitovou úroveň. Slunce však vyšlo na svém obvyklém místě, dokonce i britská letadla (na rozdíl od francouzských) létají podle letových řádů.

Co se skutečně stane a zda a jakým způsobem EU přežije vystoupení druhé největší ekonomiky, to je skutečně ve hvězdách. Jedno je však jisté už teď – bez velkých změn se to neobejde.

Závěr

Brexit ukazuje zajímavý paradox. Lid je prý v zastupitelské demokracii dostatečně moudrý a kvalifikovaný na to, aby volil své geniální a dobře placené zástupce, kteří vládnou jeho jménem. Současně je však podle mínění takto zvolených zástupců úplně blbý na to, aby o něčem přímo rozhodoval. Britský lid promluvil a Británie si hledá nového premiéra. Kontinentální lídři se však, jak se zdá, rozhodli pro jiné řešení – přivést si do Evropy nový, důvěryhodnější lid.

Psali jsme k tématu:


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 690 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!

5 6 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
PPK
PPK
4. 3. 2024 7:45

Jak se zdá, tak negativní ani pozitivní dopady brexitu na situaci GB dodnes nejsou jasně viditelné a jako by byly prakticky nulové. To ale naznačuje, že v procesu brexitu byl pan Nigel Farage jen loutkou a zástupnou figurkou pro média a davy a o věci bylo rozhodnuto už předem a na mnohem vyšší vlivové úrovni, než byl tento pouhý europoslanec, přičemž se tak stalo z jiných důvodů, než bylo a dodnes je oznamováno veřejně. Podle mne tedy v určitých nejvyšších kruzích Západu bylo předem ustanoveno, že ve světové politické hře Evropy a USA vůči Východu už nemá Británie vystupovat oficiálně,… Číst vice »

Gatta
Gatta
Reply to  PPK
4. 3. 2024 16:43

Zdravím – už jsem kdysi psal, že referendum o Brexitu bylo regulerní a přání lidí v té chvíli prostě bylo takové, ale pokud by opuštění EU nebylo chtěné v těch nejvyšších vrstvách, tak by vše dopadlo jinak. Podle mne už dlouho hrozilo, že se britske banky a jiné finančni organizace (třeba burzy drahych kovů) dostanou pod kuratelu Bruselu. A to bylo prostě nepřijatelné. Potom Britanie pochopila pani slova paní Nullandové „Fuck EU“, tedy, že lepší nejisté spojenectví s USA, nebo riziko samostatné zahraniční politiky ( + Commonwealt), k tomu vlastní hlas v RB, než jisté začlenění do houfu EU. Otázkou… Číst vice »