5 českých držitelů Oscara

04.03.2024

Letošní udílení nejprestižnější filmové ceny už je za dveřmi, a proto jsme se právě na Oscary rozhodli zaměřit i v dnešním článku. Pojmeme to ale trochu jinak a podíváme se na českou stopu v této uznávané soutěži.

Česká kinematografie se totiž může pyšnit nejen bohatou historií a kvalitními filmy, ale také úspěšnými jedinci, kteří si uznávanou zlatou sošku odnesli domů. Přestože jsou z malé zemičky v srdci Evropy, jejich umění a talent zazářily na mezinárodním poli.

Jan Svěrák – Kolja

Jan Svěrák (59) je jedním z nejvýraznějších tvůrců současného českého filmu. Jeho film Kojla nejenže získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, ale také se stal mezinárodním fenoménem. Svěrákův talent spočívá v jeho schopnosti spojovat humor s lidskými emocemi, což se výrazně odráží i v jeho další tvorbě. Jeho filmy mají schopnost oslovit diváky napříč kulturami a přinést jim smích i slzy, což je jedna z největších sil jeho režijního umění.

O Oscaru za Kolju ví snad každý, ale věděli jste, že byl Jan Svěrák na Oscara nominován ještě jednou? Bylo to v roce 1992, kdy jej Americká filmová akademie vybrala kvůli jeho režijní prvotině, kterou byla legendární Obecná škola. Tehdy se mu cenu odvézt zpátky do Česka nepodařilo, ale vynahradil si to se svým tatínkem Zdeňkem o pět let později právě díky Koljovi.

Markéta Irglová – Once

„I don't know you, but I want you, all the more for that.“ Tak přesně takhle začíná píseň Falling Slowly, za kterou Markéta Irglová (36) s Glenem Hansardem (53) získali svého Oscara. Jejich píseň byla ústředním motivem snímku Once z roku 2007, a ačkoliv je to už víc jak 15 let, co se snímek objevil v kinech, vsadíme se, že si na melodii této emotivní písně vzpomenete.

Jednu dobu jste totiž v rádiích téměř nemohli slyšet nic jiného, protože bylo celé Česko na Markétin úspěch pyšné. Od té doby se zpěvačka a skladatelka v jedné osobě podílela ještě na čtyřech dalších filmových projektech, ale žádný z nich nezažil takový úspěch jako romantické hudební drama Once, kde si s Hansardem i společně zahráli.

Miloš Forman – Amadeus, Přelet nad kukaččím hnízdem

Jen marně byste v českém filmovém světě hledali věhlasnějšího filmaře, než kterým byl Miloš Forman. Čáslavský rodák se za normalizace vydal „za velkou louži“ a vytvořil nespočet nezapomenutelných filmů, kterých si cenili nejen tuzemští diváci, ale i filmová kritika a široká veřejnost po celém světě.

Svědčí o tom nejen jeho globální věhlas, ale i dva Oscary, které získal za režii snímků Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. Zlaté sošky jsou ale jen vrcholem ledovce jeho nepopiratelného talentu. Formanova režijní ruka byla jedinečná – uměl skvěle zvýrazňovat zajímavé detaily a přinést do filmu ryze českou autenticitu a často i absurdní humor, které bavily diváky po celém světě.

Theodor Pištěk – Amadeus

U tvorby Miloše Formana ještě chvilku zůstaneme, a dokonce se vrátíme k již zmíněnému Amadeovi, kterého Forman natočil v roce 1984. Tentokrát se však od režiséra přesuneme k jinému umělci, kterým jeTheodor Pištěk ml. (91). Pištěk je letitým mistrem kostýmní tvorby, což naprosto nepochybně dokázal právě i v okázalých kostýmech historického Amadea.

Jeho práce byla klíčovým prvkem vytvářejícím autentickou atmosféru filmu odehrávajícího se ve Vídni v 18. století. Pištěkův talent spočívá v jeho schopnosti vnímat dobové detaily a přenášet je do svých kostýmů, které se staly ikonickými nejen v rámci filmového průmyslu, ale i ve světě módy.

Tom Stoppard – Zamilovaný Shakespeare

Ačkoliv se může zdát, že jsme udělali chybu a uvedli jsme nesprávného filmaře, i Tom Stoppard (86) je původem z Čech. Tomáš Straussler se narodil ve Zlíně roku 1937 a dva roky po svém narození se s rodinou odstěhoval do Singapuru, poté do Indie, a nakonec celá rodina skončila v Anglii, kde přijal anglické jméno Stoppard.

Svůj talent pro scénáristiku prokazoval už od dětství, ale svého největšího úspěchu dosáhl v roce 1998, kdy šel do kin snímek Zamilovaný Shakespeare, který si od odborné poroty vysloužil hned sedm Oscarů. Jeden z nich připadl i Stoppardovi, který ve spolupráci s Marcem Normanem (83) sepsal scénář. Zajímavé je, že jej tvůrci sepsali už v roce 1988, ale film vznikl až o deset let později.

(tod)

Fandím
2 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Jan Svěrák, Markéta Irglová, Miloš Forman, Theodor Pištěk ml.

Filmy:
Zamilovaný Shakespeare, Kolja, Amadeus, Přelet nad kukaččím hnízdem

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
české filmy, čeští herci, čeští režiséři, oscarové filmy, slavné filmy, úspěšné filmy, české oscarové filmy, oscarové nominace české filmy
TOPlist