Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto navrhla nárůst mezd o 2,8 %, pro odbory je to málo

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Automobilka Škoda Auto nabídla při posledním kole kolektivního vyjednávání s odbory nárůst mezd o 2,8 procenta. Odbory tento návrh odmítly.

Na začátku vyjednávání požadovaly 6,5 procenta, nyní požadavek snížily, neuvedly ale o kolik. Firma již s odbory vyjednala dohodu o flexikontech, vyplývá z týdeníku odborů automobilky Škodovácký odborář. Zaměstnanci jsou připraveni k protestům.

Firma na začátku vyjednávání nabídla nárůst mezd o 2,6 procenta, nyní návrh zvýšila na 2,8 procenta. Odbory požadovaly nárůst tarifu o 6,5 procenta, poté podle odboráře svůj požadavek o něco snížily. "Přesto firma nepřišla s důstojnou nabídkou. Návrh zaměstnavatele je pro odbory Kovo nadále neakceptovatelný," uvádí týdeník.

Vyjednávání bude pokračovat v pondělí a v úterý. "Když nedojde ke kompromisu, bude odbory Kovo vyhlášeno blokační moratorium na deset dnů k přípravě protestu zaměstnanců před Pentagonem (v Mladé Boleslavi), v Kvasinách a ve Vrchlabí," uvedl týdeník.

Podle předsedy odborů Kovo Jaroslava Povšíka stále platí nabídka zaměstnanců, že se vzdají nárůstu mezd, pokud po nich nebude firma vyžadovat takzvaná flexikonta.

Zaměstnanci prostřednictvím flexikont někdy pracují nad limit nebo pod limit své pracovní doby podle aktuální poptávky a ve sjednaném období se pracovní doba musí vyrovnat. Podobný nástroj ke zvýšení flexibility se nyní chystá zavést také druhá středočeská automobilka TPCA v Kolíně. Odbory kvůli tomu zavedly stávkovou pohotovost.

Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34.000 korun, v TPCA je to kolem 30.000 korun. V kolínské automobilce nabídla firma nárůst tarifů o 500 korun, odbory chtějí přibližně o 1340 korun. Kolektivní smlouvy platí v obou závodech do konce března.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Jenik3
26. 3. 2015 17:27
a nakonec se dohodnou
protože je to pro obě strany výhodné. Když se firmě daří, je vše snazší než při útlumu.

Kdo koupil před pár měsíci akcie VW za 100, může si dnes pískat.